Genel

Medicana'dan sürekli uçak seyahati yapanlara uyarı

- Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özer: - "Perdeli duyma tarzında şikayetlere neden olan östaki borusu tıkanıklığını genellikle yutkunma ve esneme hareketleri ile ortadan kaldırmaya çalışırsınız" - "Çoğu kez bu hareketlerle düzelse de bazen sık tekrarlara hatta kulak zarınızda delinmelere yol açan kalıcı işitme kayıplarına neden olabilmektedir" - "İlaç tedavisine cevap vermeyen durumlarda özellikle mesleğiniz gereği sık olarak uçak seyahati yapıyor ya da uçuş görevlisi olarak kabin içinde görev alıyorsanız yaşam ve çalışma konforunuzu olumsuz bir şekilde etkileyen bu sorundan kurtulmanız mümkündür. Bu tür rahatsızlıklarda güncel uygulama; östaki borusunu balon ile genişletme, kısaca Östaki Balon Kateterizasyonu (Östaki Tuboplasti) olarak isimlenen yeni bir yöntemdir"

Medicana'dan sürekli uçak seyahati yapanlara uyarı
10-07-2017 16:08

İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Bedri Özer, östaki borusu tıkanıklığının genellikle yutkunma ve esneme hareketleriyle ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirterek, "Çoğu kez bu hareketlerle düzelse de bazen sık tekrarlara hatta kulak zarınızda delinmelere yol açan kalıcı işitme kayıplarına neden olabilmektedir" uyarısında bulundu.

Östaki borusundaki tıkanıklığa ilişkin yazılı açıklama yapan Özer, birçok kişinin uçak yolculuğu sırasında, araçla dağlık bir arazide seyahati esnasında ya da amatörce yaptığı su altı dalışlarında yaşadığı ortak sorunun kulaklarda hissedilen baskı ve ağrı olduğunu ifade etti.

Nezle ya da grip geçirenlerde ya da değişik şekillerde allerjik yapısı bulunanlarda bu durumun kaçınılmaz bir gerçek olduğuna işaret eden Özer, bunun nedeninin orta kulağı geniz boşluğuna bağlayan östaki borusundaki tıkanıklık olduğunu bildirdi.

Özer, orta kulakta hissedilen baskı ve ağrının nedenleri hakkında şunları kaydetti:

"Perdeli duyma tarzında şikayetlere neden olan östaki borusu tıkanıklığını genellikle yutkunma ve esneme hareketleri ile ortadan kaldırmaya çalışırsınız. Çoğu kez bu hareketlerle düzelse de bazen sık tekrarlara hatta kulak zarınızda delinmelere yol açan kalıcı işitme kayıplarına neden olabilmektedir. Olağan şartlarda bu tıkanıklığı gidermeye yönelik ağızdan kullanacağınız dekonjestan/antihistaminik ilaçların yanı sıra aynı etkiye sahip burun damla ve spreylerinden faydalanabilirsiniz.

Ancak ilaç tedavisine cevap vermeyen durumlarda özellikle mesleğiniz gereği sık olarak uçak seyahati yapıyor ya da uçuş görevlisi olarak kabin içinde görev alıyorsanız yaşam ve çalışma konforunuzu olumsuz bir şekilde etkileyen bu sorundan kurtulmanız mümkündür. Bu tür rahatsızlıklarda güncel uygulama; östaki borusunu balon ile genişletme, kısaca Östaki Balon Kateterizasyonu (Östaki Tuboplasti) olarak isimlenen yeni bir yöntemdir."


- "Kabin içinde sakız çiğneme" önerisi


Kısa süreli genel anestezi altında yapılan bu işlemde östaki borusunu açmak için bir balon kullanıldığını aktaran Özer, bu yöntemin koroner damar tıkanıklığı hastalarında uygulanan damar içi balon ile genişletme (koroner anjioplasti) işlemine benzetilebileceğini dile getirdi. Özer, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda deneyimli KBB uzmanınız burundan veya ağızdan östaki borusunun kıkırdak yapıdaki parçasının içine bir balon yerleştirmekte, ardından balon iki dakikalık bir süre için 10 atmosfer basınç yaratacak şekilde şişirilmektedir. Bu sayede östaki borusunun girişindeki borunun içindeki tıkanıklık mekanik bir yolla açılmaktadır. Birçok vakada, dilatasyonla borunun normal fonksiyonuna dönmesi, orta kulak basıncının bu yolla dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

Östaki borusunun korunmasına yönelik olarak özellikle allerjik rinit hastalarının gerekli durumlarda mutlaka antiallerjik tedavi almaları, uçuş görevlilerinin yada uçakla seyahat etmek isteyen sağlıklı bireylerin kabin içinde sakız çiğnemek suretiyle kalkış ve iniş sırasında östaki ağzına bir şekilde masaj yaptırmaları, nezle ve grip dönemlerinde olabildiğince uçak seyahatlerinden kaçınmaları ya da zorunlu hallerde uçuştan en az iki gün önce antigribal bir ilaç kullanmaya başlamaları önerilir. Östaki borusunda tıkanıklığı hazırlayan burun içindeki kemik ve kıkırdak eğriliklerinin ve sinüs enfeksiyonlarının mutlaka tedavi edilmeleri gerektiği de unutulmamalıdır."

Özer, hastaların kulaklarında değişik bir baskı, basınç, aralıklı tıkanma ve açılmalar, zaman zaman hissedilen bir ağrı şikayetinin olması, bazen de kulağında bir çalkantı veya su sesinin duyulması halinde mutlaka bir KBB hekimine müracaat etmeleri, bu konuda muayene sonrası tanıya özel Timpanogram testi yaptırmaları gerektiğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER