Siyaset

Meclis, haftaya Kamu Başdenetçisi seçimiyle başlayacak

TBMM Genel Kurulu, haftaya Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) seçimiyle başlayacak. Görev süresi dolacak olan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun yerine seçim yapılacak. - Anadolu Ajansı

Meclis, haftaya Kamu Başdenetçisi seçimiyle başlayacak
13-11-2016 13:22

TBMM - MELDA ÇETİNER

Meclis, bu hafta önemli konular için mesai yapacak. 

TBMM Genel Kurulu, haftaya Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) seçimiyle başlayacak. Görev süresi dolacak olan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun yerine seçim yapılacak.

Anayasa ve Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu uyarınca yapılacak seçimde, TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları komisyonları tarafından belirlenen üç aday yarışacak. Cumhurbaşkanı Danışmanı ve eski Milletvekili Şeref Malkoç, Kırıkkale Vali Yardımcısı Ayhan Özkan ile Strateji Danışmanı ve Hukuk Danışmanı Hasan Şahin için gizli oylama yapılacak.

Yasa uyarınca Başdenetçi, üye tamsayısının üçte iki (367) çoğunluğuyla seçiliyor. Birinci oylamada bu çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci oylamaya geçilecek. İkinci oylamada da üye tamsayısının üçte iki (367) çoğunluğunun oyu aranacak. Bu oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamaya geçilecek ve üye tamsayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan aday seçilmiş olacak. Üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada karar yeter sayısı olmak şartıyla, en fazla oy alan aday Kamu Başdenetçisi seçilecek.

Bazı kanunlarda değişiklik

Söz konusu seçimin tamamlanmasının ardından Genel Kurul, önemli bir düzenlemeyi görüşmeye başlayacak. 10 maddeden oluşan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, "temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülecek.

Düzenlemeyle, araç vergilendirilmesinde sistem değişiyor. Aracın vergileme ölçütleri genişletiliyor. Bir taşıtın vergilendirilmesinde sadece motor silindir hacmi değil, diğer özellikleri de etkili olacak.

Tasarının yasalaşmasıyla; Gebze­-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi, Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi, şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri ile diğer demiryolu yapımı yatırımları ve bu projelerin ihale edilebilmesi için, ilk yıl için gerekli olan yüzde 10 ödenek şartı aranmayacak.

Devlet yurtlarında barınan öğrenciler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere beslenme ve barınma yardımı yapılabilecek.

Bu tasarının yasalaşması halinde Genel Kurulda, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına geçilecek.

Partilerin grup toplantıları, 15 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek.

Meclis bu hafta normal çalışma günleri olan salı, çarşamba ve perşembenin yanı sıra cuma da dahil olmak üzere saat 24.00'e kadar çalışacak.

Bütçe maratonu

Meclisin 2017 yılı bütçesi üzerindeki mesaisi bu hafta da sürecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu; yarın Sağlık Bakanlığı ve bağıl kuruluşların, 15 Kasım Salı günü Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve 108 üniversitenin bütçesini ele alacak.

Komisyonda 16 Kasım Çarşamba günü Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, 17 Kasım Perşembe günü Milli Savunma Bakanlığı,18 Kasım Cuma günü ise Kalkınma Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 16 Kasım Çarşamba günü TOKİ, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş, 17 Kasım Perşembe günü ise Ziraat Bankası hesaplarını inceleyecek.

FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu da dinlemelerini sürdürecek.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER