Genel

MEB'den Suriyeli çocukların eğitimi için yol haritası

Milli Eğitim Bakanlığı, Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'ye göç eden Suriyeli çocukların eğitimlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi amacıyla yeni bir yol haritası izleyecek.

MEB'den Suriyeli çocukların eğitimi için yol haritası
22-08-2016 17:36
ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'ye göç eden Suriyeli çocukların eğitimlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi amacıyla yeni bir yol haritası belirledi.

MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Bakanlık, 2016-2017 eğitim öğretim yılında, temel eğitim çağındaki (geçici koruma altındaki Suriyeliler, uluslararası koruma altında olanlar ve son dönemde vatandaşlık hakkı almış Türkçe dil becerisi yeterli olmayan) Suriyeli öğrencilerin bakanlığa bağlı resmi ve özel okullara kayıtları konusunda daha kapsamlı çalışmalar yapılmasını planlayarak, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda valiliklerce alınacak tedbirlere rehberlik etmek üzere yol haritasını 81 il valiliğine gönderdi.

Çalışmalar kapsamında, Bakanlık, göçmenlik statüsüne bakılmaksızın Türkiye'de yaşayan tüm çocukların nitelikli eğitime erişimi için gerekli tedbirlerin alınmasını planlıyor.

Suriyeli çocuklar için MEB'de yeni başkanlık
Dört yıldır Suriyeli çocuklar için yürütülen çalışmaların devamı olarak MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce "Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı" oluşturuldu.

Ülkelerinde savaş ve ekonomik şartlardan dolayı fiziksel veya psikolojik travma yaşamış, eğitimlerine ara vermiş veya hiç başlayamamış Suriyeli çocukların okullara kayıtlarının yapılması ve eğitim ortamlarına uyumlarının sağlanmasında suçlama, dışlama ve ayrıma maruz kalmamaları için öğretmenler, okul yöneticileri ve diğer personelin farkındalığının artırılması amacıyla hizmet içi eğitim verilecek ve bunun için okul rehberlik ve psikolojik danışma servislerinin desteği sağlanacak.

Fiziki imkanları yeterli geçici eğitim merkezlerinde yeni ilkokullar açılacak. Yeterli olmayan geçici eğitim merkezlerinde ise en yakın ilkokul ile ilişkilendirilmiş sınıflar oluşturularak, ana sınıfları ve ilkokul birinci sınıflarda MEB müfredatına geçilecek.

Talep olması ve valiliklerce uygun görülmesi durumunda ise geçici eğitim merkezlerinde ortaokul açılması veya en yakın ortaokul ile ilişkilendirilmiş sınıflar oluşturulması amacıyla MEB müfredatına geçilebilecek. Ara sınıflarda da Türk eğitim sistemine uyumu hızlandırmak amacıyla MEB'e bağlı okullara geçiş teşvik edilecek, geçici eğitim merkezlerinde kendi dillerinde eğitimlerini sürdüren öğrencilerin ilerki yıllarda geçiş ve uyumlarını kolaylaştırmak için yoğunlaştırılmış Türkçe dil öğretimine devam etmeleri sağlanacak.

Okullarda öğrenimlerine devam eden Suriyeli öğrencilerin isteğe bağlı olarak kendi dillerini ve kültürlerini yaşatmaları amacıyla ders saatleri dışında kendi dillerinde eğitim programları uygulanabilecek. Bu kapsamda çalışmalar, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülecek.

Öte yandan, okullarda öğrenci artışına göre norm kadrolar güncellenerek, yeterli öğretmen ataması veya görevlendirmesi eğitim öğretim yılı başlamadan yapılacak.

Birinci sınıflara "ilk okuma yazma" müfredatı
MEB, birinci sınıflarda Suriyeli çocuklara yönelik ilk okuma yazma müfredatı uygulayacak. Diğer sınıf düzeylerinde Türkçe dil becerileri zayıf olan öğrencilere yönelik ise Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla Türkçe dil kursları düzenlenecek.

İlkokul veya ortaokul çağında uzun süre eğitimden uzak kaldıkları için akademik beceriler yönünden bulundukları sınıf seviyesine göre yetersiz olan öğrencilerin sınıf seviyelerine uyumlarını sağlamak amacıyla okul ve çevre şartları da dikkate alınarak, MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca günlük çalışma saatleri dışındaki zamanlarda, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilinde Türkçe başta olmak üzere ihtiyaç duyulan derslerde yetiştirme kursu ve programları açılabilecek.

Söz konusu çalışmalarda görev alan öğretmenlerin ek ders ücretleri, MEB yönetici ve öğretmenlerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin kararın 8’inci maddesinde yer alan hükümlerine göre değerlendirilecek.

Suriyeli çocuklar Türkçeyi iyi öğrenecek
Öğrencilerin Türkçeyi yaşayarak öğrenmeleri için Türkçe dil becerisi zayıf olan öğrencilerin sınıflara dengeli dağıtılmasına özen gösterilerek, diğer akranlarıyla kaynaşmaları sağlanacak.

Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranlarının artırılması için yatılı bölge ortaokullarındaki boş kapasitenin kullanılması hususunda valiliklerin yerel imkanları değerlendirmeleriyle, il ve ilçe yatılılık komisyonlarınca bu öğrenciler pansiyonlara dengeli bir şekilde yerleştirilebilecek.

Suriyeli çocukların yatılı yerleştirileceği yatılı bölge okullarının, çocukların ailelerinin bulundukları şehirde olmasına dikkat edilecek ve gerekli sosyal ve kültürel uyum süreci de göz önünde bulundurularak, çocukların kaynaştırılmasına özen gösterilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER