Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilmesiyle ilgili, "Şartname hazırlıkları biter bitmez Mayıs ayının başında bir gecikme olmazsa ilana çıkacağız. Değerleme çalışmaları da devam ediyor. Bunlar biter bitmez Mayıs ayı içerisinde ilana çıkmayı planlıyoruz" dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2016 yılı Ocak-Mart Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Vergi Denetim Kurulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Ağbal, “Bu yılın ilk çeyreğinde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 oranında artarak 131,7 milyara ulaşmıştır. Bütçe gelirlerindeki bu artış oranı 2016 yılı bütçesinde bütçe gelirleri için öngördüğümüz yüzde 11,9’luk artış oranının üzerindedir. Vergi gelirleri ise 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 12,7 oranında artarak 108,5 milyar liraya çıkmıştır. İlk 3 aylık dönemde vergi gelirlerindeki söz konusu artış oranı 2016 yılı bütçesinde vergi geliri için öngördüğümüz artış oranıyla uyumludur. Vergi gelirlerindeki gerçekleşmeler bütçe hedefleriyle uyumlu bir şekilde devam etmektedir. Vergi dışı gelirler ise 2016 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,1 oranında artarak 23,2 milyar lira olmuştur. 2015 yılının ilk çeyreğinde özelleştirme geliri 1,6 milyar lira iken, 2016 yılının ilk üç ayında özelleştirme geliri 6,1 milyar lira olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.
AK Parti olarak yılın ilk üç ayında vatandaşlara yönelik vermiş oldukları vaatleri ve reform çalışmalarını süratle gerçekleştirmeye devam ettirdiklerini belirten Ağbal, “Bugün size açıkladığım yılın ilk çeyreğine ilişkin bütçe performansı da mali disipline kararlı bir şekilde devam ettiğimizi açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Yılın ilk üç aylık döneminde gerek bütçe dengesi, gerek faiz dışı dengede elde ettiğimiz sonuçlar 2016 yılının bütçe performansı açısından son derece olumlu gelişmeler ve sonuçlardır” ifadelerini kullandı.
"YENİ SİSTEME GEÇİŞLE İLGİLİ DÜZENLEMEMİZ, BU KONUDAKİ YAKLAŞIMIMIZ HALA GEÇERLİ”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda yeni bir hazırlık yapıldığıyla ilgili soru üzerine şunları kaydetti:
“Bu kapsamda gerek sendikalarımız, gerek sivil toplum örgütü temsilcileri, gerekse çalışanlarla olan istişarelerimiz devam ediyor. Başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere özellikle bu kişileri çalıştıran bakanlıklarımızla da yoğun bir istişaremiz var. Bazı sendikalarımız bu çalışmayla ilgili olarak kendilerinin de bir çalışma yapmak istediklerini, kendi önerilerini de bizimle paylaşmak istediklerini söylediler. Bizde bundan memnuniyet duyacağımızı ifade ettik. Kendileri şuanda çalışmalarına devam ediyorlar. En yakın zamanda o çalışmayı bizimle paylaşacaklar ve bu istişareleri de yaptıktan sonra nihai haline getireceğimiz düzenlemeyi Bakanlar Kurulu’na arz edeceğim. Bizim yaptığımız çalışmada açıklamış olduğumuz özel sözleşmeli personel pozisyonunun ihdası, geleceğe dönük olarak yeni bir sistem kurulması ve mevcut çalışanların bu yeni sisteme geçişiyle ilgili düzenlememiz, bu konudaki yaklaşımımız hala geçerli. Özellikle geçiş sürecinde aranacak koşullar, geçişin yöntemi, bu konularda çalışmaya devam ediyoruz. Konuyla ilgili yeni değerlendirme, farklı bir bakış açımız yok. Biz kendilerini kamuya yeni geliştirdiğimiz istihdam modeli üzerinden alacağız. Bu kişilerin hizmet personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri kapsamında çalıştırılmış olmaları gerekiyor. Devlet memuru olmak için aranan şartları aramamız gerekiyor. Sınav yapılması geçiş sürecinin önemli bileşenlerinden bir tanesi. Özellikle bu personel özel sektör çalışanı değil, kamu çalışanı olacağına göre güvenlik soruşturması dahil bu konuda ortak hassasiyetlerimize uygun bir sürecin de yaşanacağı tabi.”
“İLK 3 AYLIK BÜTÇE SONUÇLARI DA YAPTIĞIMIZ DÜZENLEMELERLE UYUMLU SONUÇLARDIR”
Bütçede Mart ayında personel giderleri ve cari transferlerinde yüksek artış olmasının sorulması üzerine Ağbal, “Sosyal güvenlik transferlerinde dönemsel bir artış meydana gelmiştir. SGK’nın finansman ihtiyacına bağlı olarak bazı aylarda daha fazla kaynak aktarırken, bazı aylarda da daha az kaynak aktarıyoruz. Mart ayı bu anlamda sosyal güvenlik açık finansmanı için daha fazla kaynak aktardığımız bir ay olmuştur. Yoksa 2016 yılına ilişkin sosyal güvenlik harcamalarında, dengesinde herhangi bir şekilde bütçe öngörülerimiz dışında gelişme söz konusu değil. Yılın ilk üç ayında ortaya çıkan enflasyon gelişmeleri de özellikle personel giderleri ve emekli maaş ödemelerinde harcamaları yukarıya çekecek bir gelişme içermiyor. Sağlık harcamaları da dikkatle takip ettiğimiz, açık ve riskleri yönettiğimiz bir kalem. Personel giderlerindeki artışta seçim döneminde özellikle personelimizin özlük haklarına dönük olarak hem genel hem de bazı meslek mensupları itibariyle bazı kamu personeli grupları itibariyle özlük hakkı artışları yapmıştık. Bu ilk 3 aylık bütçe sonuçları da hem yaptığımız düzenlemelerle uyumlu sonuçlardır” yanıtını verdi.
"BİZ 2016 YILINDA ÖZELLEŞTİRME GELİRLERİNE İLİŞKİN BÜTÇEMİZDE ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ YAKLAŞIK 10 MİLYAR LİRAYI AŞAN HEDEFİN DE RAHATLIKLA YAKALANACAĞINI GÖRÜYORUZ"
Bütçedeki özelleştirme gelirlerinin detaylarının sorulması üzerine Ağbal, “İlk 3 ayda 6,1 milyar lira özelleştirme geliri elde ettik. Bu dönemde yeni yapılan bir özelleştirme olmasa da özelleştirme yüksek kurulu tarafından onaylanan yeni özelleştirmeler vardır ama ilk üç ayda gerçekleşen özelleştirme gelirleri 2015 yılında elde edile özelleştirme gelirleriyle geçmişten gelen özelleştirmelerin taksit ödemelerine ilişkindir. Dolayısıyla biz 2016 yılında özelleştirme gelirlerine ilişkin bütçemizde öngördüğümüz yaklaşık 10 milyar lirayı aşan hedefin de rahatlıkla yakalanacağını görüyoruz” açıklamasında bulundu.
“MAYIS AYI İÇERİSİNDE İLANA ÇIKMAYI PLANLIYORUZ”
Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilmesindeki son durumun sorulması üzerine Ağbal, “Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgili çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz. Bu konuda baştan beri önceki yapılan ihalelerde yaşadığımız tecrübeleri dikkat aldık. Yatırımcılarla özelleştirme sürecine ilişkin beklentileri konusunda değerlendirmeler yapıldı. Bundan sonra ilk adım olarak Milli Piyango İdaresi’nin bu konuyla ilgili yönetmeliğinde bir değişiklik yaptık. Düzenleme ihaleye daha fazla yatırımcının gelmesini amaçlamaktadır. Bu yönetmelikte yapılan değişiklikler özellikle yatırımcılar açısından olumlu bir şekilde değerlendirildi. Şuanda iki kanaldan çalışmalarımız devam ediyor. Bir şartname hazırlanması gerekiyor. Şartnamede de önemli karar verilmesi konular var. Özelleştirme sürecinin daha olumlu seyretmesini, daha fazla yatırımcının bu özelleştirme ihalesine gelmesini sağlayacak şartnamede de bir takım iyileştirme kararları verdik. Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız Milli Piyango İdaresi ile birlikte şuanda şartname hazırlıklarını devam ettiriyor. Bu hafta içerisinde ihale komisyonunu da oluşturduk. Şartname hazırlıkları biter bitmez Mayıs ayının başında bir gecikme olmazsa ilana çıkacağız. Değerleme çalışmaları da devam ediyor. Bunlar biter bitmez mayıs ayı içerisinde ilana çıkmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“KAMU ÇALIŞANLARI AÇISINDAN BÖYLE BİR GEÇİŞİN OLMASINDANSA DOĞRUDAN DOĞRUYA ÇALIŞTIKLARI KAMU KURUMUNUN PERSONELİ OLMASINI SAĞLAYACAK BİR DÜZENLEMENİN DAHA DOĞRU OLDUĞUNU DEĞERLENDİRDİK”
Taşeron işçilerle ilgili kamuda ayrıca bir şirket kurulması yönündeki Hak-İş’in önerilerinin sorulması üzerine Ağbal, “Kamuda imtiyazlı bir şirket kurmak suretiyle personeli bu imtiyazlı şirkete işçi statüsünde aktarmayla ilgili değerlendirmeler, teklifler var. Ama biz bunun kamu çalışanları açısından böyle bir geçişin olmasındansa doğrudan doğruya çalıştıkları kamu kurumunun personeli olmasını sağlayacak bir düzenlemenin daha doğru olduğunu değerlendirdik. Çünkü imtiyazlı bir kamu şirketi kurmak bu kişileri bu şirketin bünyesine almak ama çalıştıkları yerler ayrı kamu idareleri. Hak-İş Konfederasyonuyla zaman zaman görüşüyoruz kendilerinin bu konuyla ilgili teklif ve önerileri olduğunu söylediler. Bu çalışmayı bekliyoruz. istiyoruz ki şuanda taşeron firmada çalışan arkadaşlarımız en sağlıklı şekilde kamuya geçebilsinler geçtikten sonra da hem hizmet alanların beklentilerini karşılayacak hem de kendileri açısından daha olumlu çalışma ortamı olsun istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“İŞVERENLERİMİZİN DE DEVLETİN TEŞVİKİNİ DİKKATE ALARAK İSTİHDAMI DAHA DA ARTIRMALARI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Asgari ücretteki artışın istihdam azalışına neden olduğu yönündeki soru üzerine Bakan Ağbal, “Asgari ücret artışına bağlı olarak istihdamda bir takım azalmalar ifade edildi. Burada böyle bir değerlendirmeyi yapmak için elimizde yeterli bir veri var mı emin değilim. Biliyorsunuz burada hükümet olarak asgari ücrette yüzde 30 oranında artış yaptık. Net asgari ücret Ocak’tan itibaren bin 300 TL’ye çıktı. Burada özellikle işverenlerimize asgari ücret artışı nedeniyle gelen ilave maliyetin önemli bir kısmını karşılamak üzere yasal düzenleme yaptık. Yaklaşık 2016 yılı bütçesine 9,6 milyar lira ilave maliyet getirecek şekilde işverenlerimize ciddi destek sağladık. Burada da işverenlerimizin de devletin teşvikini dikkate alarak istihdamı daha da artırmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.
(İHA)
Maliye Bakanı Ağbal, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2016 yılı Ocak-Mart Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Vergi Denetim Kurulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Ağbal, “Bu yılın ilk çeyreğinde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 oranında artarak 131,7 milyara ulaşmıştır. Bütçe gelirlerindeki bu artış oranı 2016 yılı bütçesinde bütçe gelirleri için öngördüğümüz yüzde 11,9’luk artış oranının üzerindedir. Vergi gelirleri ise 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 12,7 oranında artarak 108,5 milyar liraya çıkmıştır. İlk 3 aylık dönemde vergi gelirlerindeki söz konusu artış oranı 2016 yılı bütçesinde vergi geliri için öngördüğümüz artış oranıyla uyumludur. Vergi gelirlerindeki gerçekleşmeler bütçe hedefleriyle uyumlu bir şekilde devam etmektedir. Vergi dışı gelirler ise 2016 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,1 oranında artarak 23,2 milyar lira olmuştur. 2015 yılının ilk çeyreğinde özelleştirme geliri 1,6 milyar lira iken, 2016 yılının ilk üç ayında özelleştirme geliri 6,1 milyar lira olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.
AK Parti olarak yılın ilk üç ayında vatandaşlara yönelik vermiş oldukları vaatleri ve reform çalışmalarını süratle gerçekleştirmeye devam ettirdiklerini belirten Ağbal, “Bugün size açıkladığım yılın ilk çeyreğine ilişkin bütçe performansı da mali disipline kararlı bir şekilde devam ettiğimizi açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Yılın ilk üç aylık döneminde gerek bütçe dengesi, gerek faiz dışı dengede elde ettiğimiz sonuçlar 2016 yılının bütçe performansı açısından son derece olumlu gelişmeler ve sonuçlardır” ifadelerini kullandı.
"YENİ SİSTEME GEÇİŞLE İLGİLİ DÜZENLEMEMİZ, BU KONUDAKİ YAKLAŞIMIMIZ HALA GEÇERLİ”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda yeni bir hazırlık yapıldığıyla ilgili soru üzerine şunları kaydetti:
“Bu kapsamda gerek sendikalarımız, gerek sivil toplum örgütü temsilcileri, gerekse çalışanlarla olan istişarelerimiz devam ediyor. Başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere özellikle bu kişileri çalıştıran bakanlıklarımızla da yoğun bir istişaremiz var. Bazı sendikalarımız bu çalışmayla ilgili olarak kendilerinin de bir çalışma yapmak istediklerini, kendi önerilerini de bizimle paylaşmak istediklerini söylediler. Bizde bundan memnuniyet duyacağımızı ifade ettik. Kendileri şuanda çalışmalarına devam ediyorlar. En yakın zamanda o çalışmayı bizimle paylaşacaklar ve bu istişareleri de yaptıktan sonra nihai haline getireceğimiz düzenlemeyi Bakanlar Kurulu’na arz edeceğim. Bizim yaptığımız çalışmada açıklamış olduğumuz özel sözleşmeli personel pozisyonunun ihdası, geleceğe dönük olarak yeni bir sistem kurulması ve mevcut çalışanların bu yeni sisteme geçişiyle ilgili düzenlememiz, bu konudaki yaklaşımımız hala geçerli. Özellikle geçiş sürecinde aranacak koşullar, geçişin yöntemi, bu konularda çalışmaya devam ediyoruz. Konuyla ilgili yeni değerlendirme, farklı bir bakış açımız yok. Biz kendilerini kamuya yeni geliştirdiğimiz istihdam modeli üzerinden alacağız. Bu kişilerin hizmet personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri kapsamında çalıştırılmış olmaları gerekiyor. Devlet memuru olmak için aranan şartları aramamız gerekiyor. Sınav yapılması geçiş sürecinin önemli bileşenlerinden bir tanesi. Özellikle bu personel özel sektör çalışanı değil, kamu çalışanı olacağına göre güvenlik soruşturması dahil bu konuda ortak hassasiyetlerimize uygun bir sürecin de yaşanacağı tabi.”
“İLK 3 AYLIK BÜTÇE SONUÇLARI DA YAPTIĞIMIZ DÜZENLEMELERLE UYUMLU SONUÇLARDIR”
Bütçede Mart ayında personel giderleri ve cari transferlerinde yüksek artış olmasının sorulması üzerine Ağbal, “Sosyal güvenlik transferlerinde dönemsel bir artış meydana gelmiştir. SGK’nın finansman ihtiyacına bağlı olarak bazı aylarda daha fazla kaynak aktarırken, bazı aylarda da daha az kaynak aktarıyoruz. Mart ayı bu anlamda sosyal güvenlik açık finansmanı için daha fazla kaynak aktardığımız bir ay olmuştur. Yoksa 2016 yılına ilişkin sosyal güvenlik harcamalarında, dengesinde herhangi bir şekilde bütçe öngörülerimiz dışında gelişme söz konusu değil. Yılın ilk üç ayında ortaya çıkan enflasyon gelişmeleri de özellikle personel giderleri ve emekli maaş ödemelerinde harcamaları yukarıya çekecek bir gelişme içermiyor. Sağlık harcamaları da dikkatle takip ettiğimiz, açık ve riskleri yönettiğimiz bir kalem. Personel giderlerindeki artışta seçim döneminde özellikle personelimizin özlük haklarına dönük olarak hem genel hem de bazı meslek mensupları itibariyle bazı kamu personeli grupları itibariyle özlük hakkı artışları yapmıştık. Bu ilk 3 aylık bütçe sonuçları da hem yaptığımız düzenlemelerle uyumlu sonuçlardır” yanıtını verdi.
"BİZ 2016 YILINDA ÖZELLEŞTİRME GELİRLERİNE İLİŞKİN BÜTÇEMİZDE ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ YAKLAŞIK 10 MİLYAR LİRAYI AŞAN HEDEFİN DE RAHATLIKLA YAKALANACAĞINI GÖRÜYORUZ"
Bütçedeki özelleştirme gelirlerinin detaylarının sorulması üzerine Ağbal, “İlk 3 ayda 6,1 milyar lira özelleştirme geliri elde ettik. Bu dönemde yeni yapılan bir özelleştirme olmasa da özelleştirme yüksek kurulu tarafından onaylanan yeni özelleştirmeler vardır ama ilk üç ayda gerçekleşen özelleştirme gelirleri 2015 yılında elde edile özelleştirme gelirleriyle geçmişten gelen özelleştirmelerin taksit ödemelerine ilişkindir. Dolayısıyla biz 2016 yılında özelleştirme gelirlerine ilişkin bütçemizde öngördüğümüz yaklaşık 10 milyar lirayı aşan hedefin de rahatlıkla yakalanacağını görüyoruz” açıklamasında bulundu.
“MAYIS AYI İÇERİSİNDE İLANA ÇIKMAYI PLANLIYORUZ”
Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilmesindeki son durumun sorulması üzerine Ağbal, “Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgili çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz. Bu konuda baştan beri önceki yapılan ihalelerde yaşadığımız tecrübeleri dikkat aldık. Yatırımcılarla özelleştirme sürecine ilişkin beklentileri konusunda değerlendirmeler yapıldı. Bundan sonra ilk adım olarak Milli Piyango İdaresi’nin bu konuyla ilgili yönetmeliğinde bir değişiklik yaptık. Düzenleme ihaleye daha fazla yatırımcının gelmesini amaçlamaktadır. Bu yönetmelikte yapılan değişiklikler özellikle yatırımcılar açısından olumlu bir şekilde değerlendirildi. Şuanda iki kanaldan çalışmalarımız devam ediyor. Bir şartname hazırlanması gerekiyor. Şartnamede de önemli karar verilmesi konular var. Özelleştirme sürecinin daha olumlu seyretmesini, daha fazla yatırımcının bu özelleştirme ihalesine gelmesini sağlayacak şartnamede de bir takım iyileştirme kararları verdik. Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız Milli Piyango İdaresi ile birlikte şuanda şartname hazırlıklarını devam ettiriyor. Bu hafta içerisinde ihale komisyonunu da oluşturduk. Şartname hazırlıkları biter bitmez Mayıs ayının başında bir gecikme olmazsa ilana çıkacağız. Değerleme çalışmaları da devam ediyor. Bunlar biter bitmez mayıs ayı içerisinde ilana çıkmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“KAMU ÇALIŞANLARI AÇISINDAN BÖYLE BİR GEÇİŞİN OLMASINDANSA DOĞRUDAN DOĞRUYA ÇALIŞTIKLARI KAMU KURUMUNUN PERSONELİ OLMASINI SAĞLAYACAK BİR DÜZENLEMENİN DAHA DOĞRU OLDUĞUNU DEĞERLENDİRDİK”
Taşeron işçilerle ilgili kamuda ayrıca bir şirket kurulması yönündeki Hak-İş’in önerilerinin sorulması üzerine Ağbal, “Kamuda imtiyazlı bir şirket kurmak suretiyle personeli bu imtiyazlı şirkete işçi statüsünde aktarmayla ilgili değerlendirmeler, teklifler var. Ama biz bunun kamu çalışanları açısından böyle bir geçişin olmasındansa doğrudan doğruya çalıştıkları kamu kurumunun personeli olmasını sağlayacak bir düzenlemenin daha doğru olduğunu değerlendirdik. Çünkü imtiyazlı bir kamu şirketi kurmak bu kişileri bu şirketin bünyesine almak ama çalıştıkları yerler ayrı kamu idareleri. Hak-İş Konfederasyonuyla zaman zaman görüşüyoruz kendilerinin bu konuyla ilgili teklif ve önerileri olduğunu söylediler. Bu çalışmayı bekliyoruz. istiyoruz ki şuanda taşeron firmada çalışan arkadaşlarımız en sağlıklı şekilde kamuya geçebilsinler geçtikten sonra da hem hizmet alanların beklentilerini karşılayacak hem de kendileri açısından daha olumlu çalışma ortamı olsun istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“İŞVERENLERİMİZİN DE DEVLETİN TEŞVİKİNİ DİKKATE ALARAK İSTİHDAMI DAHA DA ARTIRMALARI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Asgari ücretteki artışın istihdam azalışına neden olduğu yönündeki soru üzerine Bakan Ağbal, “Asgari ücret artışına bağlı olarak istihdamda bir takım azalmalar ifade edildi. Burada böyle bir değerlendirmeyi yapmak için elimizde yeterli bir veri var mı emin değilim. Biliyorsunuz burada hükümet olarak asgari ücrette yüzde 30 oranında artış yaptık. Net asgari ücret Ocak’tan itibaren bin 300 TL’ye çıktı. Burada özellikle işverenlerimize asgari ücret artışı nedeniyle gelen ilave maliyetin önemli bir kısmını karşılamak üzere yasal düzenleme yaptık. Yaklaşık 2016 yılı bütçesine 9,6 milyar lira ilave maliyet getirecek şekilde işverenlerimize ciddi destek sağladık. Burada da işverenlerimizin de devletin teşvikini dikkate alarak istihdamı daha da artırmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.
(İHA)