Genel

Mars'ın güney kutbunda yer altında tuzlu su gölünün yanı sıra göletler bulunuyor olabilir

Mars'ın güney kutbunda büyük bir yer altı gölünün yanı sıra tuzlu su göletlerinin var olabileceği bildirildi.

Mars'ın güney kutbunda yer altında tuzlu su gölünün yanı sıra göletler bulunuyor olabilir
29-09-2020 14:41

CAPE CANAVERAL (AA) - Ä°talyan bilim insanları, kızıl gezegen Mars'ın güney kutbunda gömülü büyük bir göl olduÄŸuna inandıkları oluÅŸumun keÅŸfinden iki yıl sonra bölgeyi daha kapsamlı inceleme sonucunda elde ettikleri yeni bulguları "Nature Astronomy" dergisinde yayımladı.

Ekip, Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express yörünge kaÅŸifi radar alıcısının verilerini kullanarak bölgeyi yüzlerce kilometre geniÅŸletip inceledi. AraÅŸtırmacılar, bir yakasından diÄŸerine mesafenin 20 ila 30 kilometre olduÄŸu ve buzla kaplı yüzeyin 1 buçuk kilometre altında yer aldığı hesap edilen tuzlu su gölünün varlığına dair daha fazla kanıt sundu. Bilim insanları ayrıca büyük gölün çevresinde farklı boyutlarda ve gölden ayrı 3 küçük oluÅŸum tespit etti. Bu oluÅŸumların tuzlu su göletleri olabileceÄŸini belirten Roma Tre Üniversitesinden Sebastian Emanuel Lauro liderliÄŸindeki ekip, Mars Express verisinin yanı sıra Dünya'da güney kutbu ve Kanada arktiÄŸinde gömülü gölleri tespit etmek için kullanılana benzer bir yönteme baÅŸvurdu.

Suyun potansiyel varlığı, Mars'ta mikrobiyal yaşam olasılığını arttırıyor.

Mars'ın güney kutbunda yüzey sıcaklığının eksi 113 derece olduÄŸu ve derinlere indikçe sıcaklığın kademeli olarak arttığı ifade ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER