KOCAELİ
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminde hayatını kaybedenler için anma töreni yapıldı.
Gölcük Kavaklı sahilde düzenlenen törende konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, depremin önlenemeyen bir yaratılış gerçeği olduğunu belirterek, yaşanan coğrafya eğer deprem bölgesi ise bunun kaçınılmaz gerçek olduğunu söyledi.
Güzeloğlu, Gölcük'te depremde 13 bin bina ile 2 bin 500 iş yeri yıkıldığını ve yaklaşık 6 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Dünyada yaşanmış en ağır ve uzun süren bir deprem değildi bizi öldüren. İmarsız, plansız, güvensiz ve sağlık ve ne yazık ki akılsız yapılardı. 17 Ağustos, herkesin bir pay alması gereken bir yaşanmışlıktır. Önemli mesafeler aldık, güçlü şekilde tedbirleri aldık. Eksikleri, yapılmasında hala boşluk olanları tamamlamamız lazım. 1999'daki depremde iletişimi, erişimi ve lojistiği sağlayamayan bir yerden dünya çapında organizasyonel başarıya erişmiş, kamu, yerel ve sivil işbirliğini zirveye taşımış bir konumdayız."
"Deprem gündemden düşürülmemeli"
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş da 17 yıl önce büyük bir deprem meydana geldiğini belirterek, büyüklük, etki alanı ve maddi kaybı açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşadıklarını söyledi.
Kurtuluş, deprem öncesi çalışmalarında bölgeyi incelediğini ve bazı öncüleri gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Depremle ilgili sürekli eğitim şart. Halk mahalle bazında eğitilmeli, sık sık yapılacak tatbikatlarla deprem gündemden düşürülmemeli. Eğer deprem gündemden düşerse kötü neticelerle karşılaşabiliriz."
"Enkazdan Gölcük filiz gibi doğdu"
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise asrın felaketinin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen depremle ilgili anılarının taze olduğunu söyledi.
Depremi ilçede yaşadığını anlatan Ellibeş, "45 saniyede her yönden gelen bir sarsıntı vardı, ayakta dengede duramıyorduk. Evden aşağı indiğimizde denizin içeriye çekildiğini gördük. O felaket sonrası 'Gölcük'te yeniden yaşam olacak mı?' diye insanlar soruyordu. Karamsarlık hakimdi, yaklaşık 6 bin kişi deprem şehidi oldu, binlerce kişi yaralandı, hasarlı binalar vardı." diye konuştu.
Depremden dersler alarak geleceği şekillendirdiklerini ifade ederek, yeni yapı stoğunu bu şekilde oluşturduklarını kaydeden Ellibeş, Gölcük'ün depremin enkazından "filiz" gibi doğduğunu söyledi.
Muhabir: Kadir Yıldız
dikGAZETE.com