Ekonomi

Mark Mobius: Türkiye şalter indirmeyerek doğru olanı yapıyor

Mobius Capital Kurucusu Mark Mobius, Türkiye'de yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında gerekli önlemlerin alınmasının ve ekonominin şalterinin tamamen indirilmemesinin doğru adımlar olduğunu belirtti.

Mark Mobius: Türkiye şalter indirmeyerek doğru olanı yapıyor
09-04-2020 15:02
Londra

Uluslararası piyasalarda “yatırım gurusu” olarak bilinen Mobius Capital Kurucusu 83 yaşındaki Amerikalı yatırımcı Mark Mobius, Güney Afrika’da Durban ÅŸehrinden AA muhabirinin sorularını yanıtladı.


KORONAVÄ°RÃœS HABERLERÄ°

KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgınıNE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruzBİLMENİZ GEREKENLER: Koronavirüs hakkında Sağlık Bakanlığının bilgilendirmeleriA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarSON DURUM NE: Anlık koronavirüs yayılma haritasıRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuDÜNYADA ANLIK DURUM: Dünya haritası üzerinde son verilerŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması

Koronavirüsle mücadele kapsamında ülkelerin aldıkları ekonominin tamamen durdurulması yönündeki adımların yıkıcı sonuçları olabileceÄŸini belirten Mobius, “KiÅŸisel olarak ülkelerin tecrit önlemlerinin yarardan çok zarar getirdiÄŸini düşünüyorum. Ä°nsanların iÅŸlerini kaybetmesi, intiharların yaÅŸanması gibi bu durumun sosyolojik etkileri olacak. Bu açıdan çok zor bir durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 20 yaÅŸ ve altı ile 65 yaÅŸ ve üstü için uygulanan sokaÄŸa çıkma yasağını deÄŸerlendiren Mobius, “Türkiye’nin ÅŸu anda uyguladığı program mantıklı ve çok iyi. YaÅŸlılar ve gençleri koruyorsunuz ki, gençlerin bu virüse direnç gösterme eÄŸilimi var zaten. Türkiye’nin yaptığı son derece mantıklı. Ä°nsanların korunması ve çalışmaya devam edilmesi. Tecrit kararı alınsa bile virüs ortadan kalkmayacak; virüs yine orada duruyor.” Ä°fadelerini kullandı.

"Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceÄŸiz"

Türkiye’nin koronavirüs ile mücadele kapsamında attığı adımların ümit verici olduÄŸuna iÅŸaret eden Mobius, “Türkiye’ye yatırım yapıyoruz, yapmaya da devam edeceÄŸiz. Türkiye’nin uyguladığı (Kovid-19’a yönelik) program, Türkiye ekonomisine iliÅŸkin daha da iyimser olmama neden oluyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Tecrit altına alınan ekonomiler nedeniyle küresel resesyonun bu kez son derece sert olacağı uyarısında bulunan Mobius, “Bu resesyon öncekilerden daha kötü olacak. Çünkü küresel bir mevzu. Åžu anda ekonomilerini sürdüren ülkelere kıyasla tamamen ÅŸalter indirenlerin sayısı daha fazla. Tamamen tecrit uygulayarak iÅŸlerin iyi gözükmesini ve ilerlemeyi bekleyemezsiniz. Åžu anda sizinle Güney Afrika’dan konuÅŸuyorum. Her yer kapalı. Sadece eczaneler ve marketler açık. Fakat bu ülkede kriz öncesinde iÅŸsizlik yüzde 30 idi. Dünyada resesyon öncekilerden daha derin olacak.” Ä°fadelerini kullandı.

"AB dağılabilir"

Koronavirüs pandemisi nedeniyle küresel ekonomik dengelerin deÄŸiÅŸtiÄŸini belirten Mobius, “Kesinlikle ABD ekonomisi için endiÅŸelenmeliyiz. ÇoÄŸu ekonomi en az bu ayın sonuna kadar belki daha fazla kapalı kalacak. Fakat ilginç olan ÅŸu ki Çin bu durumda kurtuluyor. ”dedi.

Öte yandan AB’nin geleceÄŸine iliÅŸkin endiÅŸelerin arttığının altını çizen Mobius sözlerine şöyle devam etti:

“Bu geliÅŸmelerden önce de Brexit ile birlik dağılıyordu. Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılması önemli bir olaydı. DiÄŸer ülkelerin de ÅŸimdi Brüksel’deki bürokrasiyi sorgulamaya baÅŸladıklarına inanıyorum. 'Yeterse yeter bütün bu bürokrasi' diyebilirler. EÄŸer AB lideri eÄŸer bu derinden ilerleyen popülizminin farkında deÄŸilse çok daha fazla problemle karşılaÅŸacak. AB’nin deÄŸiÅŸmezse ve bürokrasisini sadeleÅŸtirmezse dağılabileceÄŸine inanıyorum.”

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER