Çevreciler, eğer en kısa sürede tedbir alınmazsa Manyas Kuş Cenneti’nin kirlilik ve susuzluktan yok olabileceğini ileri sürdü.
Manyas Gölü’nde balıkçılık yapan Osman Tok, ’’Bu fabrika atıklarının ve dere pisliklerinin hepsi göle aktığından dolayı Manyas Gölü kirlendi. 6-7 sene önce günlük 10-15 ton balık çıkardı, şu an 20-30 kilo civarında çıkıyor.Bu gölde balıkçılık bitti. Bütün pislikler ve atıklar Manyas Gölü’ne geldiğinden dolayı balıkçılık bitti. 60 kayık balığa çıkıyor, ama boş dönüyor. Gölün kirliliğinden dolayı balıklar azaldı. Yetkililerden derdimize çare olup gölün temizlemesini istiyoruz" dedi.
GÖL HIZLA KİRLENİYOR, ÇEVRESİNEKİ SANAYİ KURULUŞLARI ARITMA TESİSİ YAPSIN...
GÜMÇED Bandırma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, şunları söyledi:’’Manyas Kuş Gölü, Bandırma ve Manyas sınırları içerisinde bulunan, uluslararası koruma altına alınmış bir göldür. Yüz binlerce kuş bu gölde konaklamakta ve ürüyor. Fakat 2000 yılından bu tarafa göl hızla kirleniyor.
Gölde yaşayan canlıların popülasyonu kirlilikten dolayı azaldı. Bandırma çevresinde bulunan fabrikaların atıkları, göl kıyısındaki evlerin atıkları Kuşcenneti’ni tehdit ediyor.
Talebimiz gölün çevresinde bulunan sanayi kuruluşlarının arıtma tesisi yapması, var olan tesislerin de çalıştırılmasıdır. Mesken atıklarının göle ulaşması engellenmeli. Göl kıyısında yapılan tarım faaliyetleri denetim altına alınmalı".