-ÖZEL-
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin ortak olduğu her bir F-35’in maliyetinin, ağırlığınca altından daha fazla olduğu iddia edildi.
The Fiscal Times, beşinci nesil bombardıman avcı uçaklarının ABD bütçesine maliyetini hesapladığını açıkladı.
Hesaplamaya göre her bir F-35’in üretim ve bakım maliyetinin 670 milyon dolar olarak gerçekleşeceği, bunun da F-35 ağırlığı kadar altının fiyatından daha yüksek bir rakam olduğu savunuldu.Gazete, şimdilik sadece üretim maliyetinin ABD tarafından hesaplandığı, buna rağmen telaffuz edilen rakamın yine de yüksek olduğunu kaydediyor.
ABD Sayıştay’ı, ülkenin Hava Kuvvetleri için F-35 uçaklarının satın alımı programına devam edilmesi durumunda, 459 adet uçak için şu anda planlanan 83,4 milyar dolardan daha fazla bir miktarın gerekeceğini açıklamıştı. Gazetenin hesaplamasına göre, söz konusu rakam temel olarak alınırsa bir uçağın resmi maliyeti 180 milyon dolar olacak.
F-35 PROJESİNE TÜRKİYE DE ORTAKTürkiye dahil 9 ülkenin ortak olduğu proje kapsamında üretilen yeni nesil son teknoloji savaş uçağı F35 Lightning II ile ilgili Türkiye'nin, verdiği 100 siparişten ilk ikisini 2017'de teslim alması bekleniyor.
F-35’i üreten Lockheed Martin şirketi, bir uçağın fiyatını 85 milyon dolara kadar düşürmeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak sipariş sayısının artması şartıyla.
GEÇEN YIL NEW YORK'TA TANITILAN F-35 İLE İLGİLİ BİLGİLERÖte yandan, geçen yıl (2013) Ekim ayında ABD'nin New York kentindeki tanıtımda genel bilgiler, uçağın üreticisi Lockheed Martin Havacılık ve Uzay Araştırmaları firması Başkan Yardımcısı Steve O Bryan tarafından verildi.
İşte o uçak ve İşte Steve O Bryan'ın ağzından F35'le ilgili gelişmeler:
— Savaşçı kabiliyetleri konusunda henüz son çalışmaları tamamlanmayan F35'ler şu an ABD, İngiltere ve Hollanda'nın envanterinde bulunuyor. Kontrat altında ise 8 ülke bulunuyor. Avustralya, İtalya, Norveç, İsrail ve Japonya yakın zamanda F35 uçaklarına sahip olacaklar.
— Şu ana kadar 100 uçak fabrika dışına çıktı. 85 uçağımız ABD'nin 6 farklı havaalanından uçuş gerçekleştiriyor.
— Türkiye, uçaktan toplam 100 adet temin edecek ve ilk iki F35 siparişini 2017 yılında teslim almasını bekliyoruz.
— Türkiye başından beri bu programın ortakları arasında. 250 milyon doların üzerinde bir yatırım kontratımız var. Türkiye F35'in çok kaydadeğer bir bölümünü üretiyor. Bu parçalar sadece Türk uçakları için değil, aynı zamanda bütün müttefiklerimizin alacağı 3 bin 100 uçak için üretiliyor. Ve bu endüstri yıllar boyu havacılık alanında üretime devam edeceği için ekonomik getirisi yüksek olacak.
— Geçen yıl New York'ta yapmayı planladığımız tanıtım Sandy Kasırgası dolayısıyla amacına ulaşamadı. F35'in en son eklenen özelliklerinden bir tanesi, önceden hedefin üzerine salıverilen bombaların, yeni çalışmalar sonunda, yerdeki hedef küresel konumlandırma sistemi sayesinde, güdümlü bir şekilde ulaştırılabilir hale gelmiş olması.
"SON FİYATI ÖNCESİNE GÖRE YÜZDE 55 UCUZLADI" Geçen yılki tanıtımda, Lockheed Martin İş Geliştirme Müdürü Malone da şunları kaydetmişti:
"Hava elektroniği özelliği bu uçağın en belirgin gelişmiş yanı. Bu uçak yeni radar sistemi ve sensörler sayesinde çok kullanımlı bir hale geliyor, uçağın projesini geliştirme külfetini paylaşan ülkelerin oluşturduğu iş paylaşımı ve sinerji sayesinde maliyetleri çok aşağıya çekebildik. 6 yıl içinde uçağın fiyatı yüzde 55 ucuzladı. Bu fiyatı düşürmeye devam edeceğiz ve 5. Nesil F35'ler 4. Nesil uçaklarla aynı fiyata gelecek''.
YILDA 200 UÇAK ÜRETİLECEK Malone, ''F35'lerde İki tür üretim prensibi ortaya koyuyoruz. En yüsek kapasitede en düşük fiyatla, yılda yaklaşık 200 uçak üreteceğiz. F35 müttefiklerimizin pilotlarını, bir tehlike anında ne yapması ve nereye gitmesi konusunda yönlendirerek daha güvenli bir uçuş sağlıyor ve onların, her uçuştan sonra, geri gelmelerinden emin olabiliyoruz.''