Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal: KDV sistemi bu haliyle sürdürülebilir değil

Maliye Bakanı Ağbal, "KDV sistemi, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor bu haliyle." dedi.

Maliye Bakanı Ağbal: KDV sistemi bu haliyle sürdürülebilir değil
20-07-2017 16:29

Ä°STANBUL (AA) - Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, "KDV sistemi, bu haliyle sürdürülebilir deÄŸil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluÅŸturuyor bu haliyle." dedi.

Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisinin (TÄ°M) "GeniÅŸletiÅŸmiÅŸ BaÅŸkanlar Kurulu Toplantısında" yaptığı konuÅŸmada, KDV Reformu kapsamında TÄ°M’in görüÅŸlerini birinci ağızdan dinleyeceklerini kaydederek, onların ortaya koyacağı görüÅŸler çerçevesinde KDV Reformunu ÅŸekillendireceklerini ifade etti.

Türkiye’nin Katma DeÄŸer Vergisi ile 1985 yılında tanıştığını anımsatan AÄŸbal, 32 yıllık uygulaması olan bu kanunun Türk vergi sistemi açısından doÄŸru bir tercih olduÄŸunu aktardı.

AÄŸbal, KDV’nin ekonomiye yaptığı katkıdan ve kamu maliyesine önemli bir gelir kaynağı olmasından bahsederek, ancak ihracatçıların, ticaret ve sanayi odalarının KDV Kanunundan ÅŸikayetçi olduÄŸunu bildirdi.

Türkiye’nin dört bir tarafında mevcut sistemle ilgili ÅŸikayet olduÄŸunu dile getiren AÄŸbal, bürokrasi için karmaşık bir sistem olduÄŸunu, KDV'nin aslında tüketimi vergilendirmesi gerektiÄŸini, mavcut kanunun tüketimi deÄŸil üretimi, yatırımı, iÅŸletmeleri ve ihracatı vergilendiren bir vergiye dönüÅŸtüÄŸünü anlattı.

AÄŸbal, "Ciddi anlamda iÅŸletmelerimizin mevcut sitem dolayısıyla birikmiÅŸ alacakları var. Biz size borçluyuz yani bu çalışmalar sırasında onu da gördük. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aÅŸan bir KDV alacağı var." diye konuÅŸtu.

Sistemin zamanla karmaşık hale geldiÄŸini, farklı oranların uygulanmaya baÅŸlandığını, bunun kayıtdışılığa neden olduÄŸunu, rekabetin bozulduÄŸunu anlatan AÄŸbal, KDV sisteminden memnun olan kimseyi görmediÄŸini vurguladı.

"Sistem bu haliyle sürdürülebilir deÄŸil"

AÄŸbal, bu sistemden herkes gibi kendilerinin de ÅŸikayetçi olduÄŸunu kaydederek, az sayıda firmadan toplanan firmadan KDV topladıklarını, milyonun üzerinde iÅŸletmenin hemen hemen hiç KDV ödemediÄŸini bildirdi.

Bakan AÄŸbal, "Sistem, bu haliyle sürdürülebilir deÄŸil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluÅŸturuyor bu haliyle. Mevcut KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışyor. Ä°thalat yapmak daha cazip. bütün bunları gördüÄŸümüz noktada, '32 yıllık kanunun artık reforma tabi tutulma zamanı gelmiÅŸ' dedik" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda bütün STK'lara ve ilgililere KDV sisteminin deÄŸiÅŸtirilmesi konusunun çok önemli olduÄŸu ve onlarla istiÅŸare yaparak bunu deÄŸiÅŸtirmeleri konusunda çaÄŸrıda bulunduklarını anımsatan AÄŸbal, STK'ların, ihracatçıların ve birçok ilgili kuruluÅŸun kendilerine pozitif dönüÅŸ yaptığını aktardı.

AÄŸbal, bu toplantıda ortaya çıkan raporu her zaman deÄŸerlendireceklerini vurguladı.

KDV reformuna iliÅŸkin görüÅŸlerin gelmeye devam ettiÄŸini belirterek, "Bütün sivil toplum örgütlerinden de yavaÅŸ yavaÅŸ görüÅŸler gelmeye baÅŸladı. Ä°nÅŸallah birkaç ay içerisinde bunları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların bulgularını masaya koyacağız ve yine sizlerle birlikte KDV reformunu yapacaksak nasıl yapacağımızı birlikte kararlaÅŸtıracağız." dedi.

Bakan AÄŸbal, TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi ve ihracatçılara bu konuda verdikleri destek nedeniyle teÅŸekkür etti.

AÄŸbal, ihracatçıların önemine deÄŸinerek, onlara "yeÅŸil" deÄŸil kırmızı pasaportun bile az olduÄŸunu, ihracatçıların önünün açılması, varsa sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiÄŸini vurguladı.

Muhabir: UÄŸur Aslanhan, Elif Ferhan YeÅŸilyurt

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER