Dünya

Malezya Başbakanı İbrahim: ABD, burada işlenen ağır suçları ayakta alkışlıyor

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Filistin'de İsrail'in işlediği ağır suçları ABD'nin ayakta alkışladığını belirterek, "Demokrasinin değerleri ve insan haklarının önemi ile ilgili bizlere sürekli ders veriyorsunuz. Burada bir çelişki yok mu?" dedi.

Malezya Başbakanı İbrahim: ABD, burada işlenen ağır suçları ayakta alkışlıyor
05-09-2024 16:18
Moskova

Rusya'nın Vladivostok şehrinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'nun ana oturumuna katılan Malezya Başbakanı İbrahim, Filistin konusunda açıklamalarda bulundu.

Ä°brahim, Batılı ülkelerde Gazze'deki olayların Hamas'ın 7 Ekim 2023’te Ä°srail'e saldırmasıyla baÅŸladığı yönünde söylem kullanıldığına dikkati çekerek, "Tüm bunlar daha önce baÅŸladı. Tüm bunlar 1984’te sömürgecilik politikasıyla baÅŸladı. Batı Åžeria’da yaÅŸayan vatandaÅŸların haklarının ihlal edildiÄŸini görüyoruz. Duruma doÄŸru ÅŸekilde bakmalıyız." diye konuÅŸtu.

Oluşan duruma çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan İbrahim, birçok ülkenin Filistin devletinin kurulmasından yana olduğuna dikkati çekti.

Ä°brahim, "Peki Filistin konusunda neden ilerleme kaydedilmiyor? Ä°srail’in pozisyonunu biliyoruz. ABD bu pozisyona tam destek veriyor. ABD burada iÅŸlenen ağır suçları ayakta alkışlıyor. Batılı mevkidaÅŸlarımıza, insanlığınız ve adalet deÄŸeriniz nerede kaldı diye soruyorum. Demokrasinin deÄŸerleri ve insan haklarının önemi ile ilgili bizlere sürekli ders veriyorsunuz. Burada bir çeliÅŸki yok mu?" ifadesini kullandı.

Sömürgeciliğin tüm biçimlerine karşı çıkılması gerektiğini belirten İbrahim, şöyle devam etti:

"Gazze’de ve Filistin’de yaÅŸayanların toprakları gasbediliyor, insanlar öldürülüyor. Buradaki insanlar evlerinden mahrum ediliyor. Onlara hapishanedeymiÅŸ gibi davranıyorlar. Karar alan ÅŸahısların beyinlerinde saÄŸduyunun üstün geleceÄŸini umuyor ve bunun için dua ediyorum. Çünkü sadece onlar bu durumdan sorumlu. Hiç kimse, hiçbir ülke bu rezil duruma, bu zulme göz yummamalı. Bu durum kabul edilemez. Herkes adalet için mücadele etmeli. Her ÅŸeyin ten rengine ve dine göre belirlendiÄŸi bir dünyada yaÅŸayamayız. Adalet tüm insanlık için olmalı. Filistinlilere bir sınıfın üyesi veya köle olarak deÄŸil, insan olarak davranılmalıdır."

Putin: "Sorun, ABD’nin çözüm sürecini tekele alma çabasından kaynaklanıyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin de ülkesinin Filistin konusunda fırsatçı yaklaşım sergilemediğini belirterek, "Pozisyonumuz, daha önce çözüme yönelik alınan kararlara dayanıyor. Bu kararlar çözümün temelini oluşturuyor. Burada her şeyden önce iki bağımsız devletin oluşturulması söz konusu." dedi.

ABD dahil birçok ülkenin buna benzer yaklaşım sergilediÄŸine dikkati çeken Putin, "Maalesef sorun çözülmedi. Durumun gerginleÅŸmesinin temelinde de bu sorun yatıyor. Ayrıca mevcut sorun, ABD’nin çözüm sürecini tekele alma çabasından kaynaklanıyor. ABD tarafsız bir ülke olarak görülmüyor. Sorun bundan ibaret." ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin, Gazze’deki krizin çözülmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER