Genel

Mahyanın kalbi ’Selimiye’

Mimar Sinan’ın ’Ustalık eserim’ dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Camii’nin mahyası hazırlandı.Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu sene ki mahya...

Mahyanın kalbi ’Selimiye’
01-06-2016 18:55
Mimar Sinan’ın ’Ustalık eserim’ dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Camii’nin mahyası hazırlandı.
Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu sene ki mahya programında, Bursa ve İstanbul’un ardından Edirne’nin de alındığını belirterek, "Mahya ekibimiz İstanbul’daki selahattin camilere de mahya yazıyor, Bursa Ulu Camii’ye de yazıyor ve Edirne Selimiye Camii’ne yazıyor. Bu sene hazırlıklarımız yapılıyor. Ramazan’ın başlangıcı ile birlikte ilk akşam yanacak. Bu sene ki yazımız ’Merhaba Ya Şehri Ramazan’ Mahya bir kültürel mirasımız" dedi.

MİMAR SİNAN’IN ’USTALIK ESERİ’NE ASLA ZARARI YOK
Vakıflar Bölge Müdürü Güneren, caminin röleve projesinde statik açıdan bir problem olmadığını tespit ettiklerini dile getirerek, "Mahya asmanın herhangi bir zarar oluşturmadığını da tespit etmiş vaziyetteyiz. Bu mahyaları gönül rahatlığıyla asıyoruz. Teknoloji artık ilerliyor. Ekibimiz, her sene kullanacağı malzemeleri revize ediyor. Daha hafif malzemeleri kullanıyor. Mahya bir Osmanlı geleneği, bu geleneği yaşatmak lazım. Edirne’de 15-16 yıl ara verilmişti. Ancak iki yıldır bu vesile ile bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Açıklıkla, net bir şekilde söyleyebiliriz ki camiye de herhangi bir zarar vermiyor" ifadelerini kullandı.

"SELİMİYE CAMİİ GENİŞ KAPSAMLI RESTORASYONA ALINACAK"
Güneren, Selimiye Camii’nin en son 1980’li yıllarda restore edildiğini hatırlatarak, "Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından şu anda proje temini çalışmaları devam ediyor. İki buçuk yıldır sürdürdüğümüz bir çalışma. Röleve projelerini temin ettik ve koruma kurulu tarafından da onaylandı. Restorasyon ve restütisyon projeleri de onaylandıktan sonra kısa vadede restorasyona başlayacağız" şeklinde konuştu.

"MÜEZZİN MAHVİLİNDE BİR EĞİM SÖZ KONUSU"
Tarihi Selimiye Camii’nin restorasyonu kapsamında hem iç hem de dış yapı anlamında çeşitli çalışmalar yapılacağını belirten Güneren, "Müezzzin mahvilinde öne doğru bir eğim var. Tabi bu bölüm yıllardır kullanılıyor, orada ahşap bir aksamdan bahsediyoruz. Çeşitli zamanlarda hoyrat şekilde de kullanılıyor. Edirne Müftülüğü ile bu konu da temaslarımız oldu, orayı daha az kişinin kullanması yönünde. Öne doğru bir eğim var, bu zaten röleve ile de ortaya konuşmuş vaziyette. Uygulama esnasında o eğim de giderilerek, gerekli desteklemeler yapılarak, mahvil de daha sağlıklı bir hale getirilecek" dedi.

"200 ADET AMPUL KULLANILDI"
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı mahya ekibi ustası Kahraman Yıldız, 1975 yılından 1999 senesine kadar toplam 25 sene Selimiye’ye mahyaları kendilerinin kurduğunu hatırlatarak, "Mimar Sinan’ın yapmış olduğu büyük eser Selimiye’ye mahya kurmak için çalışmalara başladık. Yaklaşık 200 adet ampul kullanacağız. Mahyamızda ’Merhaba Ya Şehri Ramazan’ yazısı yer alacak. Ramazan ayının son 15 gününde ise onaydan gelecek olan yazı ile tekrar değiştireceğiz" dedi.

YUNANİSTAN’DAN DA GÖRÜLEBİLECEK
2’nci Selim’in emriyle, 1568-1575’te Mimar Sinan’ın büyük bir ustalıkla ’Kavak Meydanı’ olarak anılan tepeye inşa ettiği Selimiye Camii, Yunanistan’ın Edirne’ye yakın topraklarından da görülebilirken, Ramazan Ayı münasebetiyle asılan ’Merhaba Ya Şehri’ yazılı mahya da yine bu bölgelerden görülebilecek.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER