İnsan&Hayat

Mahkum ve aileleri genel affı bekliyor: CHP’den yeşil ışık

Milyonlarca mahkum ve aileleri genel af yasasının çıkmasını beklerken ana muhalefet partisi CHP’den genel af kanunu için olumlu mesaj geldi. CHP Şanlıurfa Milletvekili Tanal, “Türkiye'de toplumsal uzlaşma ve barış yasası niteliğinde olacak "ayrımsız" bir genel af çıkarılması gerektiği görüşündeyim” dedi

Mahkum ve aileleri genel affı bekliyor: CHP’den yeşil ışık
06-07-2023 20:03

Genel af ve kısmi af tartışmaları seçimlerin ardından yeniden ülke gündemine geldi. Dönem dönem af kanunlarının çıkarıldığı Türkiye’de son olarak 2020 yılının nisan ayında Kovid-19 salgını nedeniyle 120 bin mahkumun hapisten çıkmasına izin verildi. Pandemi affının süresi şimdiye kadar iki kez uzatıldı. Mahkumlara verilen bu izin süresi ise 31 Temmuz 2023’te doluyor.

Bu nedenle 340 bini aşan mahkum ve aileleri genel af beklentisi ile AK Parti kanadından gelecek açıklamalara odaklandı. AK Parti ve MHP kulislerinde bir süredir af çalışması yapılacağı konuşuluyor. Peki muhalefet genel af konusunda hangi görüşte?

Elips Haber’den Sümeyye Aksu’nun haberine göre CHP’nin hukukçu Milletvekili Mahmut Tanal da genel af konusuna sıcak bakıyor.

Toplumsal yapıdaki bozulma ile açlık, işsizlik ve eğitimsizlik gibi sorunların suç ve suçlular nedeniyle artış gösterdiğini dile getiren CHP’li Tanal, “Cumhuriyetin 100’üncü yılında af bir ihtiyaçtır. Terör, uyuşturucu, taciz, tecavüz, cinsel istismar gibi suçlar kapsam dışı kalacak şekilde, kader mahkumlarına yönelik bir genel af düzenlemesi Meclis’te görüşülmeli. Vatandaşın umutlarıyla oynamamak lazım” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bir genel af zorunluluğu olduğunu ifade eden Şanlıurfa Milletvekili Tanal, “Türkiye'de toplumsal uzlaşma ve barış yasası niteliğinde olacak ‘ayrımsız’ bir genel af çıkarılması gerektiği görüşündeyim. Genel af, kamu davasının düşmesi veya ceza mahkumiyetinin tüm neticeleriyle birlikte ortadan kalkması sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur. Özel af, kesinleşmiş hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinden vazgeçilmesi veya cezaevinde infaz edilecek sürenin azaltılması veya hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesini sağlayan bir ceza hukuku kurumudur” dedi.

“Toplumsal uzlaşma ve barış genel af ile mümkün”

“Cezaevlerinin dolup taştığını ve 10 kişilik koğuşlarda 30-40 mahkumun kaldığını anlatan Tanal, “Ceza, insan haysiyetine uygun infaz edilmelidir. Cezaevi idaresi, mahkemenin kararını infaz ederken hükümlüyü ek yükümlülüklere tabi tutamayacağı gibi infazı ağırlaştıran koşulları da ortadan kaldırmalıdır. Cezaevlerindeki yoğunluk nedeniyle hükümlülerin aileleriyle yüz yüze veya iletişim vasıtaları yoluyla iletişim kurması dahi büyük bir probleme dönüşmüş durumda. Cezaevleri ile mahkemeler arasındaki mesafenin uzunluğu nedeniyle, cezaevi ring araçlarında nefessiz kalarak uzun mesafeleri kat etmek zorunda kalan tutukluluklar tüm yargılama boyunca adeta işkenceye maruz kalıyor. Türkiye, çok kutuplu siyasal çatışmaların yaşandığı bir ülkedir. Hapis cezası, siyasal sorunların ertelenmesi dışında bir fayda sağlamıyor, köklü çözümler ise ancak toplumsal uzlaşma ve barış yasalarına adeta bir giriş niteliğinde genel bir af kanunu ile mümkün kılınabilir” dedi.

.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER