Genel

Mahkemeden Ayrılıkçı Katalan lider Puigdemont hakkında tutuklama ve iade emri kararı

İspanya Ulusal Mahkemesi, Belçika'da bulunan eski Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.

Mahkemeden Ayrılıkçı Katalan lider Puigdemont hakkında tutuklama ve iade emri kararı
02-11-2017 23:31

MADRÄ°D (AA) - Ä°spanya Ulusal Mahkemesi, Belçika'da bulunan eski Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.

Ä°spanya'nın doÄŸusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde bağımsızlık giriÅŸimleri nedeniyle "devlete karşı baÅŸkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan eski Katalonya Özerk Yönetimi hükümeti üyelerinin ifadeleri alındı.

Eski Katalonya hükümetinin 14 üyesinden 9'u, Madrid'deki Ulusal Mahkemeye giderek ifade verdi ancak Belçika'nın baÅŸkenti Brüksel'de bulunan eski Katalonya Özerk Yönetimi BaÅŸkanı Carles Puigdemont ve diÄŸer 4 eski Katalan bakan mahkemeye gitmedi.

Ulusal Mahkeme Savcılığı, mahkemeden Puigdemont ve diÄŸer 4 eski bakanlar Antoni Comin (SaÄŸlık), Clara Ponsati (EÄŸitim), LLuis Puig (Kültür) ve Meritxell Serret (Tarım) hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasını istedi.

Savcılık, ayrıca ifade veren ancak sadece avukatların sorularını yanıtlayan 8 eski Katalan bakanın tutuklu yargılanmasını talep etti.

Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunun 27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanını doÄŸru bulmadığı için 26 Ekim'de istifa eden eski bakanlardan Santi Vila hakkında ise 50 bin avro kefalet ÅŸartıyla tutuksuz yargılanması talebinde bulunuldu.

Tutuklanmalarına karar verildi

Ulusal Mahkeme, savcının talebi üzerine Belçika'da bulunan Puigdemont ve diÄŸer 4 eski bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca, ifade veren 8 eski Katalan bakanın tutuklu, Vila'nın ise 50 bin avro kefalet ÅŸartıyla tutuksuz yargılanmasına hükmetti. 8 eski bakanın, kısa süre içinde cezaevine nakledilmeleri bekleniyor.

Öte yandan, halen görevlerini sürdüren Katalonya Parlamentosu BaÅŸkanı Carme Forcadell ve Divan Kurulunun 5 üyesi hakkındaki soruÅŸturma, savunma avukatlarının talebi üzerine 9 Kasım'a ertelendi.

Yüksek Mahkeme, mahkemeden ayrılıp Barselona'ya dönen Forcadell ve diÄŸer 5 üyenin, 9 Kasım'a kadar polis gözetiminde tutulmasına karar verdi.

Muhabir: Åženhan Bolelli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER