Dünya

Macron görevi Hollande'dan devraldı

François Hollande, Fransa cumhurbaşkanlığını Emmanuel Macron'a devretti. - Anadolu Ajansı

Macron görevi Hollande'dan devraldı
14-05-2017 16:07

PARİS

Elysee Sarayı'nda yapılan törenle Emmanuel Macron, 5. Cumhuriyet'in 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Tören öncesinde Hollande ve Macron yaklaşık yarım saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede Hollande, yaklaşık 300 olduğu belirtilen nükleer savaş başlıklarının kodlarını da Macron'a verdi.

Görüşmenin ardından Hollande, Macron tarafından saraydan alkışlar arasında uğurlandı. Macron ve eşi Brigitte Macron daha sonra Elysee'nin merdivenlerinde gazetecilere poz verdi.

Görüşmenin ardından düzenlenen törende, Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olan 39 yaşındaki Macron'a en büyük Fransa devlet nişanı olan, I. Napolyon'un taktığı Legion d'Honneur takdim edildi.

Törene Macron'un eşi Brigitte Macron, pek çok politikacı ve üstü düzey bürokrat da katıldı.

Macron'un öğleden sonra Champs Elysees Caddesi'ndeki meçhul asker anıtı olarak bilinen Arc de triomphe de l'Etoile'yi (Zafer Takı) ziyaret ederek oraya çiçek bırakması bekleniyor.

Emmanuel Macron akşam saatlerinde de Paris Belediyesine geçerek burada konuşma yapacak.

Yaklaşık bir yıl önce kurduğu En Marche (Yürüyüş Hareketi) ile cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda merkez sağ ve merkez solu yarış dışı bırakan hareketinin merkezde politikalar izleyeceğini bildiren Macron, ikinci turda aşırı sağcı Marine Le Pen'i açık ara geçerek cumhurbaşkanı seçilmişti.

Macron aynı zamanda şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi oldu.

Muhabir: Murat Ünlü

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER