Ä°STANBUL (AA) - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macarların Türkiye'yi ve Türk kültürünü sevdiÄŸini belirterek, "Macarlar Türkiye'yi ikinci evleri olarak görüyor." dedi.
Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Matis, ikili iliÅŸkiler ve güncel konular hakkında AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Macaristan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısındaki artışa deÄŸinen Matis, "Macarlar Türkiye'yi ve Türk kültürünü seviyor. Macarlar Türkiye'yi ikinci evleri olarak görüyor. Genellikle Antalya civarına geliyorlar. Ben de Antalya'da 1,5 seneden fazla yaÅŸadım. Bunun dışında son zamanlarda diÄŸer ÅŸehirlere de çok fazla Macar turist geliyor. Ortak kültür turizmde çok etkili. Bütün Avrupa'da bu kadar antik dönem kültür mirası da yok. Macarlar burada yerinde görüyor." diye konuÅŸtu.
Matis, iki toplumun yüzlerce yıllık ortak geçmiÅŸe ve benzer kültürel ögelere sahip olduÄŸunu söyledi.
Macaristan'da özellikle Osmanlı izlerini taşıyan çok sayıda bölgenin olduÄŸunu kaydeden Matis ÅŸöyle devam etti:
"Türkleri de Macaristan'a bekliyoruz. Bir haftalık tur programları için çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Macaristan'ın güneyinde Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun çok fazla izi var. Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat ettiÄŸi yerdeki türbesini bulduk. Çok önemli bir proje yapılacak orada. Eski Avrupa Kültür BaÅŸkenti ÅŸehri olan Pecs'in ana meydanında Gazi Kasım PaÅŸa Camisi var. Ortak deÄŸerimiz olarak orada kalmaya devam ediyor. Ortak çalışmalar yapmaya devam ediyoruz."
"Macaristan'ı, Avrupa BirliÄŸi pazarına giriÅŸ olarak görün"Büyükelçi Matis, iki ülke arasındaki ortak noktaların ticari hayata da yansıması gerektiÄŸini söyledi.
Göreve geldiÄŸi günden bu yana ticari iliÅŸkileri artırmak için birçok ÅŸehri gezdiÄŸini anlatan Matis, "Macaristan'ı Türkiye'de daha fazla tanıtmak gerekiyor. Türkler genel olarak Macaristan'ı seviyor. Ama BudapeÅŸte'nin dışında fazla bir yer bilinmiyor. Macaristan'daki ekonomi ve yatırımcı durumu hakkında fazla bir bilgi yok. Ben 9 aydır Büyükelçi olarak görev yapıyorum. Ankara ve Ä°stanbul dışında yaklaşık 15 tanıtım toplantısı yaptık." ifadelerini kullandı.
Macaristan'ın Türk yatırımcılar için stratejik bir konumda olduÄŸuna dikkati çeken Matis, ÅŸunları kaydetti:
"Son zamanlarda Avrupa'da yatırımcılar için en iyi fırsatı biz sunuyoruz. DüÅŸük vergiler ve ucuz iÅŸ gücü avantajımız önemli. Macar piyasasını 10 milyon kiÅŸilik bir piyasa olarak görmeyin, Avrupa BirliÄŸi pazarına giriÅŸ olarak görün. Schengen bölgesi bizden baÅŸlıyor. Ürünlerinizi buradan Avrupa BirliÄŸi'ne kolaylıkla satabilirsiniz. Ayrıca Ukrayna ve Balkanlar'la da buradan kolaylıkla ulaÅŸabilirsiniz. Ä°ÅŸ insanları için birçok fırsat sunuyoruz. Bu yüzden Macaristan'da çok fazla Türk iÅŸ insanı ve yatırımcı var. Yatırımlar devam ediyor ve biz de önem veriyoruz."
"CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın 7 Kasım'da yapacağı ziyaret için çalışıyoruz"Matis, "Macaristan ve Türkiye arasında karşılıklı sempati var. Bu uzun yıllardır böyle." diyerek, siyasi alanda da bunun doÄŸrudan yansımaları olduÄŸunun altını çizdi.
Liderler ve üst düzey yöneticiler arasında çok sık görüÅŸmeler olduÄŸunu anımsatan Matis, "Siyasi anlamda da çok sıkı bir iÅŸ birliÄŸi var. Bu sene DışiÅŸleri Bakanlarımız 4 defa görüÅŸtü. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakanımızla Türk Konseyi toplantısında ÅŸahsen görüÅŸtü. Ä°ki hafta sonra Sayın CumhurbaÅŸkanı'nı tekrar Macaristan'a bekliyoruz. Geçen sene de gelmiÅŸti. Bu bizim stratejik ortak olduÄŸumuzu ve iki ülkenin birbirine ne kadar önem verdiÄŸinin bir göstergesi. Sayın CumhurbaÅŸkanı'nın 7 Kasım'da yapacağı ziyarete kadar olabilecek en çok mesafeyi katetmeye çalışıyoruz." diye konuÅŸtu.
Macaristan Büyükelçisi Matis, Türkiye'nin AB üyeliÄŸine ve son dönemlerdeki geliÅŸmelere iliÅŸkin de "Macaristan olarak Türkiye'nin AB'ye giriÅŸ sürecini tamamen destekliyoruz. Bu desteÄŸi de her zaman vermeye hazırız. Türkiye AB'ye girmek istediÄŸi sürece desteÄŸimiz devam edecek. Gündemde de çok önemli konular var. Macaristan yapabileceÄŸi kadar Türkiye'ye desteÄŸe devam ediyor. Bu da iliÅŸkiler açısından çok iyi." ifadelerini kullandı.