Dünya

'Macaristan sığınmacılarla ilgili yıldırma politikası izliyor'

Macar Helsinki Komitesi Mülteci Programı Direktörü Gyulai, "Macaristan'daki diğer kamplarda yüzlerce boş yer olmasına rağmen sığınmacıları eksi 15 derece soğukta çadırlarda yaşamaya zorluyorlar. Macar hükümeti yıldırma politikası izliyor." dedi. - Anadolu Ajansı

'Macaristan sığınmacılarla ilgili yıldırma politikası izliyor'
18-01-2017 13:32

KÖRMEND - MEHMET YILMAZ

Macar Helsinki Komitesi Mülteci Programı Direktörü Gabor Gyulai, Macaristan'da yaşayan yaklaşık 400 mültecinin çok zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirterek, ''Macaristan'daki diğer sığınmacı kamplarında yüzlerce boş yer olmasına rağmen sığınmacıları eksi 15 derece soğukta çadırlarda yaşamaya zorluyorlar. Macar hükümeti yıldırma politikası izliyor.'' dedi.

Gyulai, Macaristan'daki sığınmacı konusundaki hukuki değişiklikler ve ülkede yaşayan sığınmacıların durumuna ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Macaristan hükümetinin, son dönemde aldığı karar neticesinde taş binalardan oluşan sığınmacı kamplarını kapattığını ve buradaki sığınmacıları çadır kamplara yerleştirdiğini anlatan Gyulai, ''Örneğin, Körmend şehrindeki sığınmacı kampı çadırlardan oluşuyor. Çadırlarda müzede sergilenebilir derecede eski sobalar mevcut. Bölgede hava sıcaklığı yaklaşık eksi 15 derece." diye konuştu.

Başka boş ve daha iyi koşulları olan kampların bulunduğunu ve Körmend'deki sığınmacı kampında yaşayan insanların bir kısmının buralara nakledilebileceğini ifade eden Gyulai, "Macaristan'daki diğer sığınmacı kamplarında yüzlerce boş yer olmasına rağmen sığınmacıları eksi 15 derece soğukta çadırlarda yaşamaya zorluyorlar. Macar hükümeti yıldırma politikası izliyor." diye konuştu.

"İnsan hakları sözleşmeleri ihlal ediliyor"

Macaristan sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacıların en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürülmesine neden olan "derin sınır kontrolü" sistemini de eleştiren Gyulai, Macaristan'da 2015 yılına kadar mükemmel olmasa da uluslararası kriterlere uygun bir mülteci sisteminin olduğunu ancak Macar hükümetinin 2015 yılından sonra adım adım bu sistemi çökerttiğini savundu. Gyulai, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii atılan bu adımlar, Cenevre Anlaşması'nın, Avrupa Birliği hukukunun ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin birçok açıdan ihlali anlamına geliyor. Örneğin savaştan kaçan sığınmacılar ülke topraklarına giriş yapamıyor. Macaristan, güney sınırlarını tel örgü ile kapatarak sınıra kurduğu iki adet transit geçiş noktasında sadece hafta içi ve resmi çalışma saatlerinde günlük çok az kişiye başvuru izni sağlıyor.''

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER