Genel

Lübnan'da Şiilerin öne çıktığı meclis aritmetiği

Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakının büyük ilerleme kaydetmesine rağmen Başbakan Saad Hariri, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmeye en yakın isim olarak görülüyor.

Lübnan'da Şiilerin öne çıktığı meclis aritmetiği
12-05-2018 15:38

BEYRUT - (AAA) - Lübnan'da geçen hafta yapılan parlamento seçimlerinde Åžii Hizbullah ile Emel Hareketi ittifakının büyük ilerleme kaydetmesine raÄŸmen BaÅŸbakan Saad Hariri, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek isim olarak görülüyor.

Åžii Emel Hareketi lideri ve Meclis BaÅŸkanı Nebih Berri, 1992 yılından bu yana yürüttüÄŸü Meclis BaÅŸkanlığına 6. dönemde de seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, yeni hükümeti kurma konusunda her ne kadar BaÅŸbakan Hariri'nin yeniden baÅŸbakan seçileceÄŸi görüÅŸmeleri yürütülüyor olsa da bir takım zorluklar söz konusu.

Lübnan merkezli Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, yeni Meclis BaÅŸkanı'nın seçilmesi için parlamento 22 Mayıs'ta Lübnan Güçleri ve eski BaÅŸbakan Yardımcısı MiÅŸel Mur baÅŸkanlığında toplanacak.

Berri, Mur'un 21 Mayıs'tan itibaren yeni baÅŸkan seçilinceye kadar Meclis BaÅŸkanlık görevini üstleneceÄŸi ve yeni baÅŸkanın seçilmesi için gerçekleÅŸecek toplantı tarihinin belirlenmesine yönelik dün, Mur ile bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

BaÅŸbakan Hariri, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmeye en yakın isim

Lübnan'da geçen pazar günü yapılan ve Hizbullah ile Emel Hareketi ittifakının önde olduÄŸu parlamento seçimlerinin ardından BaÅŸbakan Hariri, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmeye en yakın isim olarak görülüyor.

Lübnan'daki farklı dinleri ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaşı 1989 yılında sonlandıran Taif AnlaÅŸması gereÄŸince CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn, hükümeti kurma konusunda parlamentodaki bloklarla görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirecek.

Taif AnlaÅŸması'na göre, Lübnan'da cumhurbaÅŸkanı Hristiyanlardan, baÅŸbakan Sünnilerden ve meclis baÅŸkanı da Åžiilerden olacak.

AA muhabirine konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Avn'ın partisi Özgür Yurtseverler Hareketi'ne yakın kaynaklar, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek kiÅŸinin Hariri olduÄŸu yönünde temayüller olduÄŸunu belirtti.

Avn'ın Hariri'ye yeniden baÅŸbakanlık görevini vermesinin doÄŸru olacağını dile getiren Özgür Yurtseverler Hareketi'ne yakın kaynaklar, Hariri'nin Sünniler arasında en güçlü ve büyük siyasi bloka sahip olduÄŸu ve doÄŸal olarak onun hükümeti kurmakla görevlendirilmesini öngördüklerini kaydetti.

Lübnan Meclis BaÅŸkanı Berri bir televizyon kanalına yaptığı konuÅŸmada, Maliye Bakanlığıyla ilgili tutumuna raÄŸmen baÅŸbakanlık makamı için adayının Hariri olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Aynı zamanda Åžii Emel Hareketi'nin de BaÅŸkanı olan Berri, hükümetin kurulmasının mevcut sorunlar nedeniyle gecikebileceÄŸini belirtmiÅŸti.

BaÅŸbakan Hariri daha önce yaptığı açıklamada, Lübnan iç savaşına son veren Taif AnlaÅŸması'nın, Åžiilere, Berri'nin talep ettiÄŸi Maliye Bakanlığını alma hakkını vermediÄŸini ifade etmiÅŸti.

Hariri'nin yeniden başbakanlığına şartlı yaklaşım

Lübnan Güçleri Partisi BaÅŸkanı ve BaÅŸbakan Hariri'nin eski müttefiki (Maruni Hristiyan) Semir Caca ise bir televizyon konuÅŸmasında, Hariri'nin yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesi için kendisi ile siyasi bazı konuların belirlenmesi gerektiÄŸini dile getirdi. Caca, geçmiÅŸ dönemdeki yönetimin pek iyi olmadığına dikkati çekti.

Lübnanlı siyasi kaynaklar, yeni hükümeti kurma görevini üstlenecek kiÅŸinin Hariri olma yönündeki yaklaşımlara raÄŸmen görüÅŸmelerin sürdüÄŸünü dile getirirken, görüÅŸmelerin temelinde ülkeyi siyasi krizlerden koruma ve güven ile istikrarın saÄŸlanması olduÄŸunun altını çiziyor.

Hizbullah ise seçim sürecinde kendileriyle ittifak kurmaya yanaÅŸmayan BaÅŸbakan Hariri'nin yeniden hükümete baÅŸkanlık etmesine karşı çıkabileceÄŸi öngörülüyor.

Meclis aritmetiÄŸi deÄŸiÅŸiyor

Lübnan'da 9 yıl aradan sonra yapılan ve önceki seçimlere kıyasla kurulan ittifaklarda büyük deÄŸiÅŸimler yaÅŸanan parlamento seçiminde, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakının yanı sıra Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca'nın liderliÄŸindeki Lübnan Güçleri Partisi de büyük ilerleme kaydetti.

CumhurbaÅŸkanı Avn'ın partisi Özgür Yurtseverler Hareketi milletvekili sayısı 22'den 18'e ve BaÅŸbakan Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi milletvekili sayısı 34'den 21'e düÅŸtü.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Åžii olan Hizbullah 14, Emel Hareketi 17, Özgür Yurtseverler Hareketi ve müttefikleri 29, Müstakbel Hareketi 21, Suriye Sosyal Milliyetçi Parti 3, eski CumhurbaÅŸkanı adayı Süleyman Franci'nin partisi Hristiyan Marada Hareketi 3, eski BaÅŸbakan Necib Mikati'nin Azm Hareketi 4, Dürzi lider Velid Canbolat'ın Ä°lerlemeci Sosyalist Partisi 8, Lübnan Güçleri Partisi 16, Sami el-Cemil'in liderliÄŸindeki Lübnan Ketaib Partisi mecliste 3 ve Hizbullah'a yakın diÄŸer bazı partiler de 4 sandalyeye sahip olurken, 2'si kadın 6 bağımsız isim de meclise girmeye hak kazandı.

Lübnan Ä°çiÅŸleri Bakanı Nuhad el-MeÅŸnuk, geçen pazar günü gerçekleÅŸen oy kullanma iÅŸlemlerinin ardından, seçime katılım oranını yüzde 49,2 olarak açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER