Genel

'Lübnan halkı yönetime karşı isyan bayrağını açtı'

Lübnan'da yeni vergilere karşı sokağa dökülen halk, hükümetin istifasını talep ediyor.

'Lübnan halkı yönetime karşı isyan bayrağını açtı'
18-10-2019 19:14

BEYRUT (AA) - Lübnan'da yeni vergilerin yükünü kaldıracak güçleri olmadığını söyleyerek gösterilerine devam eden halk, BaÅŸbakan Saad el-Hariri hükümetinin istifasını istiyor.

Lübnan'da hükümetin iletiÅŸime getirdiÄŸi yeni vergiler kapsamında sosyal medya uygulaması WhatsApp kullanıcılarından aylık 6 dolar gibi bir ücret alınacağına dair basında çıkan haberler üzerine dün akÅŸamdan beri "Hesap sorma zamanı geldi" ve "Lübnan direniyor" sloganlarıyla hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.

WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiÄŸi yönünde Ä°letiÅŸim Bakanı Muhammed Åžukayr'dan gelen açıklamaya raÄŸmen ülkenin dört bir yanına yayılan eylemler büyüyor.

Ekonomideki kötüye gidiÅŸin faturasının vergilerle vatandaşın sırtına yüklenmeye çalışıldığını belirten göstericiler, hükümetin istifasını talep ediyor.

"Halk isyan bayrağını açtı"

AA muhabirine konuÅŸan Lübnanlı siyasi aktivist Marck Dou, ocak ayında kurulan ulusal birlik hükümetinin ekonomide reform yapma gücünün bulunmadığını, dolayısıyla vatandaşın sokaÄŸa dökülmesinin çok normal olduÄŸunu söyledi.

Hristiyan, Dürzi, Åžii ve Sünni siyasi partilerin oluÅŸturduÄŸu 30 üyeli Bakanlar Kurulunun üretebildiÄŸi tek çözümün vatandaÅŸtan vergi almak olduÄŸunu savunan Dou, "Lübnan halkı, hükümetin artık ülkeyi kurtaracak güçte olmadığının farkına vardı ve yönetime karşı isyan bayrağını açtı." dedi.

Tüm Lübnan halkına sokaÄŸa inme çaÄŸrısında bulunan Dou, yetkililerden hesap sormak istediklerini ifade etti.

"Hükümet sorumluluklarını yerine getirecek güçte deÄŸil"

Lübnanlı ekonomi uzmanı Sami Nadir de konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, "Lübnan'daki mevcut hükümet, sorumluluklarını yerine getirerek ekonomik durumu düzeltebilecek ve kamu kurumlarını yönetebilecek güçte deÄŸil." ifadelerini kullandı.

Ülkedeki mezhepsel çekiÅŸmeler ve bu baÄŸlamda hükümet içindeki dağılım sistemi nedeniyle Lübnan'ın bugün bu aÅŸamada olduÄŸunu söyleyen Nadir, "Hayat pahalılığından tutun iÅŸsizliÄŸe kadar, yaygınlaÅŸan yolsuzluktan tutun dolar likiditesindeki yetersizliÄŸe kadar zor bir ekonomik krizle karşı karşıyayız." dedi.

Lübnan'daki döviz krizini turizm sektörü ile ihracatta yaÅŸanan gelir düÅŸüÅŸü ve dış yatırıma baÄŸlayan Nadir, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Lübnan devleti, gücünden çok fazlasını harcıyor. Gayrisafi milli hasılasının tümü 5 milyar dolar olan Lübnan, 19 milyar dolar gider yapabiliyor. Devlet, kamu borcu faturasını kabarık tutmasıyla gelecek nesillerin rızkını yemiÅŸ oluyor."

Lübnan makamlarının ekonomik önlemler konusunda ciddi anlamda geç kaldığını ifade eden Nadir, en az 4 milyar dolarlık tasarruf saÄŸlanamaması halinde ekonominin çökebileceÄŸi öngörüsünde bulundu.

Lübnan'ın kamu borcu 86,2 milyar dolar

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'da, 2011'de Suriye'deki krizin baÅŸlamasıyla maruz kalınan mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaÅŸanıyor.

Maliye Bakanlığı tarafından mayısta yayımlanan rapora göre, ülkede kamu borcu 2019'un ilk çeyreÄŸi itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaÅŸtı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER