Libya'daki sel felaketi iklim değişikliğiyle yıkıcı boyuta ulaştı
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kurnaz, Libya'yı selin şiddetinin ve neden olduğu can kayıplarının sayısının yüksekliğinin iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu söyledi.
Libya’daki yıkıcı sel felaketine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, ülkede uzun süredir kaydedilmeyen yüksek miktardaki yağışın ani şekilde görülmesinin sele yol açtığını kaydetti.
Libya'nın doğusunda sel: 3 binden fazla ölü, 10 bin kişi kayıpLibya Başbakanı Dibeybe'den selden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısıİnsanlık, tarih boyunca yıkıcı sel felaketleriyle karşı karşıya kaldı
Bu tür fırtınaların normalde Akdeniz'in kuzey kesimlerinde yaygın olduğunu ifade eden Kurnaz, "Bu, Yunanistan'da gördüğümüz ve 300-400 milimetre yağış kaydedilen fırtınaydı. Daha sonra kuzeye doğru yöneldi. Çanakkale ile İstanbul'daki bütün sel baskınları da bu fırtınanın dış kollarıyla ilgiliydi." dedi.
Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan fırtınanın günler öncesinden beklendiğini belirten Kurnaz, fırtınanın, önce Akdeniz'in ortasında, Malta civarlarında döndüğünü, ardından Libya'ya ulaştığını anlattı.