TRABLUS-Seif Eddine Trabelsi
Ülkelerindeki savaş ve çatışma ortamından kaçarak Avrupa'ya ulaşma umuduyla "ölüm teknelerine" binen göçmenler için bir şey yapamamaktan yakınan Libyalılar, sahile vuran ceset görüntülerinin ne yazık ki kendileri için de "sıradanlaştığını" belirtiyor.
Sahil kentlerinde yaşayan Libyalılar, çaresizliğin insanları nasıl göz göre göre ölüme götürebildiğini, kıyılarında görmeye alıştıkları insan cesetlerinin artık çocuklar için dahi ürkütücü olmaktan çıktığını AA muhabirine anlattı.
"Libya'da sahile ceset vurmayan gün neredeyse yok." diyerek söze başlayan başkent Trablus'un doğusundaki Garabulli kenti sahil güvenlik biriminden Mansur Abdullatif, şöyle devam etti:
"Maalesef artık bu durum, ne bizi ne de kent sahillerini şaşırtıyor. İnsanlar alıştı. Sahile vuran cesetler, buradaki insanların hayatlarının, yaşadıkları çevrenin bir parçası haline geldi. Çocuklar dahi cesetlerden eskisi gibi korkmuyor."
Tüm tehlikelere, yaşanan onca trajediye rağmen göçmenlerin denize açılmak için fırsat kolladığına işaret eden Abdullatif, "Onlar için hiçbir şey yapamıyoruz. Kanunlar bizden denize açılmalarını önlememizi istiyor. Ancak gitmelerine engel olabilmek için sahili gezebileceğimiz bir aracımız ve denizde onları boğulmaktan kurtarabileceğimiz botlarımız yok." dedi.
Çatışmalar ve krizler nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve daha iyi bir gelecek umuduyla Avrupa yollarına düşen göçmenlerin çoğunun hikayesinin "Akdeniz'de facia" haberleriyle sonlandığını ifade eden Abdullatif, sahile vuran cesetlerin üstünü bazen kumların örttüğünü, bu yüzden onları bulmanın haftalar alabildiğini, diğer ölüler gibi hemen defnedilme hakkına bile sahip olamadıklarını söyledi.
Çoğu zaman günlerce tuzlu suda kalan cesetlerin yüzlerinin ve renklerinin tanınmaz hale geldiğini, bu nedenle kimlik tespitinin hayli zor olduğunu kaydeden Abdullatif, bu cesetlerin sahilin yakınlarında kısa süre önce kurulan göçmen mezarlığına defnedildiğini ifade etti.
Cesetlerden değil, yayabilecekleri salgın hastalıklardan korkuluyor
Bazı cesetlerin kurtlandığını ve çevreye kötü kokular yaydıklarını da aktaran Abdullatif, "Bölge sakinlerini korkunç ceset manzaraları görmekten daha çok endişelendiren şey salgın hastalıklar korkusu." dedi.
Yaşanan tüm trajedilere rağmen devam eden göç akışının nedenlerine de değinen Abdullatif, "Bazıları güvenlik problemleri sebebiyle, kimi de iş bulamadığı için Libya'da çalışamadığını söylüyor. Bilmiyoruz. Göç meselesini Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlerden başka kimse önemsemiyor." diye konuştu.
dikGAZETE.com