İnsan&Hayat

Lazer Ameliyatıyla Astigmat Tedavisi Mümkün Mü?

Lazer Ameliyatıyla Astigmat Tedavisi Mümkün Mü?

Lazer Ameliyatıyla Astigmat Tedavisi Mümkün Mü?
12-04-2023 14:43

Gözlerinde herhangi bir kusur olmayan kişilerde görüntü tam olarak retina tabakasının üzerine düşer. Miyop göz kusurunda görüntü retinanın ön kısmına düştüğünden hastalar uzağı bulanık görür. Ayrıca kornea miyoplarda bombeli ya da gözün daha normalden uzun olduğu bilinir. Hipermetroplarda ise kornea daha düz veya gözün arka uzunluğu daha kısadır.

Hipermetrop göz kusurunda görüntü retinanın arka tarafına düştüğünden hastalar yakını görmekte zorluk çeker. Astigmatta ise gözün yüzeyi eğimli olduğundan hem uzak hem de yakın görüşte hastalar sorun yaşarlar. Lazer ameliyatı ile gerek hipermetrop ve miyop gerekse de astigmat göz kusurlarının tedavisi mümkündür. Hastalar gözlük veya lens kullanmayı bırakmak adına lazer göz ameliyatı ile göz kusurlarından kurtulmayı tercih etmek isterler.

Lazer ameliyatıyla tedavide tüm göz kusurları için aynı ilkelerle ameliyat yapılır ancak farklı özelliklerde lazerler kullanılır. Astigmat göz kusuruna halk arasında lazer yaptırılamayacağı bilgisi yanlıştır. Elbette lazer ameliyatı koşulsuz olarak herkese uygulanır olmayabilir.

Astigmat Göz Kusuru Olan Kimler Lazer Ameliyatı Olabilir?

Lazer göz ameliyatı astigmat göz kusurunda uygulanabilir ameliyatlardır ancak her astigmatı olan kişide koşulsuz şartsız uygulanmaz. Diğer göz kusurlarında da astigmatta da lazer göz ameliyatı olmak için belirli limitler vardır. Genel olarak bilinen astigmat limiti 4-5 derecedir. Bu limit kişinin gözüyle ilgili durumuna göre değişkenlikler gösterebilir.

Ameliyat olabilmek için 18 yaş ve üzerinde olmanız gerekir. Göz numaranızın 2 yıl gibi bir sürede ilerlememiş olması da lazer göz ameliyatı olabilmenin şartıdır. Diyabet veya romatizma gibi sistemik hastalıkları bulunmayanlara lazer göz ameliyatı uygulanabilir. Bunların yanı sıra gözlerinde farklı başka bir hastalık olmayan, göz ve kornea yapısı ameliyat olmaya uygun hastalar ameliyat olabilirler.

Göz Çizdirme Ameliyatı Nasıldır?

Lazer ameliyatlarında kullanılacak yöntem ve teknoloji göz kusuruna ve göz numarasına göre değişkenlik gösterir.  Yöntemi belirlemek için muayenede ölçümler gereksinimler tespit edilir. Lazer ameliyatının uygulanacağı merkezdeki cihazlar ve teknolojilere göre yöntem değişkenlik gösterebilir. Birçok yerde basit bir operasyon olarak gösterilmesine rağmen halk arasında göz çizdirme gibi isimlerle de anılsa ciddi bir ameliyattır. Hem astigmat hem de diğer göz kusurlarıyla ilgili yapılacak ameliyatlarda hastalar detaylı bir biçimde bilgilendirilmelidir.

Yöntemler arasında “lasik” göz ameliyatı ile astigmat göz kusuru olan hastalarda ciddi başarılar elde edildiği bilinir. Astigmat ameliyatlarında 5 numaraya kadar ameliyat edilmesi mümkündür. Yine “lasek” isimli ameliyat yöntemi de tercih edilebilir.

Göz Çizdirme Ameliyatı Öncesi ve Sonrasında Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Astigmat ve diğer göz kusurlarında gerekli muayeneler ve ameliyat yöntemi belirlenmeden önce bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Yumuşak lens kullanan hastaların 1 hafta, sert veya yarı sert lens kullanan hastaların 2-3 hafta süre ile lens kullanmayı bırakmaları gereklidir. Astigmat veya diğer göz kusurlarıyla ilgili lazer göz ameliyatı olmak ileriki yaşlarda çıkabilecek olası göz hastalıklarına engel değildir. Lazer tedavisi göz tembelliği gibi sorunları tedavi etmez.

Göz çizdirme ameliyatı olduktan kısa bir süre sonra genellikle 12 saat veya 1 gün arasında çalışmaya başlayabilirsiniz. Uzman hekimin kontrolünden sonra duşa alabilirsiniz. Yine göz çizdirme ameliyatı sonrasında araba kullanılabilmektedir. 1 hafta gibi bir sürede yüzme ve ağır sporlar yapabileceğiniz gibi bir buçuk ay gibi bir sürede dalış yapabilecek hale gelirsiniz. Göz çizdirme ameliyatı sonrasında genellikle 2 gün gibi kısa bir süre sonra makyaj yapabilirsiniz.

Ameliyat olmadan ise muhakkak ameliyat olacağını hastanenin teknolojik altyapısı ve hijyeni gibi konuları iyice araştırmalısınız. Aynı biçimde ameliyat edecek hekimin deneyimi de oldukça önemlidir.

Lazer göz ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER