Özel Haber

Lavrov: Azerbaycan'ın ŞİÖ'de gözlemci statüsü kazanma çabasını destekliyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Azerbaycan'ın Şangay İşbirliği Örgütü’nde gözlemci statüsü kazanma çabasını desteklediklerini belirtti

Lavrov: Azerbaycan'ın ŞİÖ'de gözlemci statüsü kazanma çabasını destekliyoruz
27-08-2020 00:08

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov, Azerbaycan'ın Şangay İşbirliği Örgütü'nde (ŞİÖ) gözlemci statüsü kazanma çabasını destekleyeceklerini kaydetti.

Moskova'da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşmelerin ardından basına konuşan Lavrov, ikili ilişkileri değerlendirdi. 

Lavrov, Azerbaycanlı mevkidaşı ile ŞİÖ dahil çok taraflı yapılarda koordinasyonun güçlendirilmesi konusunu görüştüğünü söyledi.  Rus Dışişleri Bakanı,  Bakü'nün bu örgütte bir diyalog ortağı statüsüne sahip olduğuna işaret ederek, "Azerbaycan şimdi bu statüsünü gözlemci statüsüne yükseltilmesine ilgi duyuyor. Böyle bir başvuruyu destekleyeceğiz" dedi.

Lavrov, koronavirüs salgınına rağmen bu yılın ilk aylarında Rusya-Azerbaycan ticaret hacminin arttığını da kaydetti.

ŞİÖ'nün kurulmasına ilişkin bildiri, Haziran 2001'de Şangay'da altı devlet - Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan tarafından imzalandı.   2017'de Hindistan ve Pakistan, örgüte tam üye oldu. 

ŞİÖ aynı zamanda dört gözlemci ülkeyi (Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan) ve altı diyalog ortağını (Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Türkiye ve Sri Lanka) bünyesinde bulundurmakta.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER