!['Latin alfabesine geçmekte Türkiye'yi örnek alacağız'](https://www.dikgazete.com/files/uploads/news/default/latin-alfabesine-gecmekte-turkiye-yi-ornek-alacagiz-2.jpg)
ASTANA
Güney Kazakistan eyaleti Valisi Canseyit Tuymebayev, Merkez Ä°letiÅŸim Hizmetleri binasında Güney Kazakistan eyaletinin sosyal-ekonomik durumuna iliÅŸkin düzenlediÄŸi basın toplantısında, Kazakistan’ın Latin alfabesine geçmesine iliÅŸkin soru üzerine, “Biz Latin alfabesine geçmiyoruz, Latin alfabesine dönüyoruz.” dedi.
Tüm Türk devletlerinin 1929-1940 yıllarında Latin alfabesini kullandıklarını hatırlatan Tuymebayev, Türkiye ve Kazakistan'ın aynı dönemde Latin alfabesini kullanmaya başladığını ancak Sovyet Lider Josef Stalin'in bir gün içerisinde alfabeyi Kiril alfabesi olarak değiştirdiğini söyledi.
Tuymebayev, “1928’den beri Latin alfabesini kullanan Türkiye’yi ve Türkçeyi örnek alacağız. Türkiye’nin alfabeyi baÅŸarıyla kullandığını ve hiçbir zorluk yaÅŸamadığını biliyoruz. Bizim için de zor olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.
"Türk firmaları ülkemize davet ediyorum"
Vali Tuymebayev, toplantıda AA muhabirinin Türk iÅŸ adamlarının Güney Kazakistan’daki yatırımlarına iliÅŸkin sorusu üzerine de Türkiye’nin hızla geliÅŸen bir ülke olduÄŸunu ve ÅŸu anda Türkiye’de 100 binlerce büyük firmanın faaliyet gösterdiÄŸini belirtti.
Daha önce Kazakistan’ın Ankara BüyükelçiliÄŸi görevini yürüttüğünü hatırlatan Tuymebayev, “Türk firmalarını ülkemize davet ediyorum. Ãœlkemizde iÅŸ forumları düzenliyoruz. Ä°lk foruma 100 Türk iÅŸ adamı katıldı.15-20 kiÅŸilik gruplarla devamlı eyaletimizi ziyaret ederek yatırım imkanlarını araÅŸtırıyorlar.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Tuymebayev, yatırım için tüm yasal temellerin atıldığını ve Türk iş adamlarının bölgede aktif bir şekilde faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Güney Kazakistan’da Türk iÅŸ adamlarının inÅŸaat, inÅŸaat malzemeleri üretimi ve seracılık alanlarında etkin çalışmalar yaptıklarını dile getiren Tuymebayev, bölgede 10’dan fazla Türk firmasının çalıştığını aktardı.
Muhabir: Aliia Raimbekova
dikGAZETE.com