Alger
Kuzey Afrika ülkeleri Fas, Libya, Cezayir ve Tunus, son dönemde meydana gelen deprem, sel ve yangınlarda ağır kayıplar verdi.
Kuzey Afrika bölgesi son aylarda birbirini takip eden büyük doğal afetlerle karşı karşıya kaldı.
Libya'da selden etkilenen bölgelerde altyapının yüzde 70'i hasar gördüBM, Libya'daki sel felaketinde 3 bin 958 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini açıkladıFas'ta 7 büyüklüğünde depremDoÄŸal afetler zinciri rekor derecelere ulaÅŸan hava sıcaklıklarının vurduÄŸu Tunus ve Cezayir’deki orman yangınlarıyla baÅŸladı. Temmuz ve aÄŸustosta binlerce hektarlık ormanlık alanın kül olmasına neden olan yangınlarda onlarca kiÅŸi de hayatını kaybetti.
Eylül ise özellikle Fas ve Libya için kapkara bir ay oldu. Fas, son yüzyılın en büyük depremiyle sarsılırken Libyalıların hayatı Daniel Kasırgası ile kabusa döndü. Bu ay Cezayir de yeniden orman yangınlarıyla mücadele sarmalına girdi.
AA muhabiri son dönemde Fas, Tunus, Cezayir ve Libya’da büyük kayıplara yol açan afetlerle ilgili bilgileri derledi.
Fas'ta son yüzyılın en büyük depremi
Fas'ta 8 Eylül gecesi merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Ãœlkede yüzyılın en büyük depremi olarak nitelenen afet, MarakeÅŸ'in yanı sıra baÅŸkent Rabat ile Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentleri ile Cezayir’in 7 sınır kentini etkiledi.
Fas Kraliyet Divanı depremden etkilenen 5 bölgede yaklaşık 50 bin evin tamamen veya kısmen çöktüğünü belirtti.
Fas İçişleri Bakanlığı ise son verilere göre depremde can kaybının 2 bin 946, yaralı sayısının 6 bin 125 olduğunu duyurdu.
Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu, depremden etkilenen bölgelerde 6,6 milyon kişinin yaşadığını bildirdi.
Libya’da görülmemiÅŸ boyutta sel felaketi
Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel Kasırgası, 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vurdu. Kasırga Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden oldu.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), sel felaketinde 3 bin 958 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 binden fazla kişinin kayıp olduğunu duyurdu.
Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü ve can kaybının artmasının öngörüldüğü kaydedildi.
BM Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) verilerine göre de, sel nedeniyle ülkenin kuzeydoğusunda 40 binden fazla kişi yerinden oldu.
İki barajın yıkılmasıyla selden en büyük zararı gören Derne harabeye döndü.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, selin vurduğu Libya'da sonuçları itibarıyla hayal bile edilemeyecek bir felaket yaşandığını, ölü sayısının 20 binlere kadar ulaşabileceğine dair konuşmalar duyduğunu söyledi.
Cezayir’de sel ve orman yangınlarıyla mücadele
Cezayir'de aşırı kuraklığın ardından mayıs itibarıyla artan yağışlar birçok kentte sele yol açtı.
BaÅŸkent Cezayir’in batısındaki Kalime ile Tipaza kentleri ile güneydeki El-Agvat kentinde 26 Mayıs-4 Haziran'da meydana gelen su taÅŸkınlarında en az 9 kiÅŸi hayatını kaybetti.
Şiddetli yağışlar Cezayir'de eylül ayında da can kaybına yol açtı. Tilmisan kentinde sele kapılan bir araçtaki 4 kişi hayatını kaybetti. Selde 5 kişi de kayboldu.
Cezayir bir yandan da orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
Ãœlkenin kuzeyindeki birçok noktada temmuz ayında aşırı sıcaklara baÄŸlı olarak çıkan orman yangınları günlerce sürdü. Yangınlarda 10’u asker olmak üzere 34 kiÅŸi hayatını kaybetti, 194 kiÅŸi yaralandı, binlerce hektarlık orman kül oldu.
Ağustosta da 6 vilayette 10 orman yangını çıktı. Söz konusu yangınların söndürülmesinden kısa süre sonra ülke bir kez daha orman yangınları sarmalına girmiş durumda.
Cezayir Sivil Savunma BaÅŸkanlığı, 17 Eylül’de, ülkenin kuzeyindeki 11 kentte 41 ayrı noktada çıkan orman yangınlarının söndürüldüğünü, 18 noktada ise yangınları söndürme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Tunus da temmuz ve ağustosta orman yangınlarıyla mücadele etti
Bir diÄŸer Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta da temmuz ve aÄŸustos aylarında çıkan orman yangınları nedeniyle çok sayıda aile yerlerinden oldu, yüzlerce hektarlık ormanlık alan ve tarım arazisi zarar gördü.
Sivil Savunma İdaresi Sözcüsü Muaz Teria, 27 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ülke genelinde 20'nin üzerinde orman yangını çıktığını, yangınlarda 1500 hektarın üzerinde alanın zarar gördüğünü ve yangınların tümünün kontrol altına alındığını bildirdi.
Ağustos sonunda ise Tunus'un Cezayir sınırındaki Cendube vilayetinde çıkan orman yangınları nedeniyle 26 aile bölgeden tahliye edildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com