Genel

Küstah AP raporu açıklandı: Türkiye’den tepki gecikmedi

Avrupa Parlamentosu, Türkiye İlerleme Raporunu oy çokluğuyla kabul etti. Rapora 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınması talepli bir vurgu da eklendi. Türkiye’den tepki ise gecikmedi. Avrupa Parlamentosu, 21 Mayıs’ta, çeşitli değişiklik önergeleri ve

Küstah AP raporu açıklandı: Türkiye’den tepki gecikmedi
10-06-2015 19:40
Avrupa Parlamentosu, Türkiye İlerleme Raporunu oy çokluğuyla kabul etti. Rapora 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınması talepli bir vurgu da eklendi. Türkiye’den tepki ise gecikmedi.
Avrupa Parlamentosu, 21 Mayıs’ta, çeşitli değişiklik önergeleri ve 7 Haziran Genel Seçimleri nedeniyle ertelenen 2014 Türkiye İlerleme Raporu’nu, bugün düzenlenen oturumda oyladı. 653 üyeden 94’ü rapora onay vermezken, 432 üye de raporu onayladı. Hollandalı sosyal demokrat parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan rapor 127 üyeden de çekimser oy aldı. Oylama öncesi parlamentoda bulunan Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Yeşiller tarafından Türkiye’deki genel seçim sonuçlarından duyulan memnuniyetin dile getirildiği bir önerge sunuldu. Oy çokluğuyla kabul edilen önergede, seçim sonuçlarının, Türk demokrasisinin ve Türk vatandaşlarının demokratik ruhunun direncini gösterdiği kaydedilirken, Türkiye’deki siyasi partilere de Türkiye’nin demokratikleşme ve AB reformları hakkındaki diyalog sürecini yeniden başlatmak amacıyla kapsayıcı ve istikrarlı bir hükümet kurmak için çalışmaları çağrısı yapıldı. Raporda, Türkiye ile vize diyaloğu konusuna da değinildi. Parlamentodaki Hıristiyan Demokratların sunduğu bir önergede, vize diyaloğu konusunda ilerlemenin, Ankara’nın geri kabul anlaşmasındaki tüm hükümleri tam olarak yerine getirmesine bağlı olduğu kaydedildi.
KÜSTAH VURGU
Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan 2015 tarihli Ermeni soykırımı kararına da atıfta bulunulan raporda ayrıca Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında yapılan işbirliği kaygılandırıcı olarak nitelendirildi. Bu sebeple, AB’nin enerji alanında Türkiye ile müzakerelere hız vermesi gerektiğine işaret edildi. PKK’nın AB’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep eden bir önerge ise oy çokluğuyla ret aldı. Raporda, IŞİD’le mücadelede daha aktif rol oynanması, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi ve Maraş bölgesinin BM’ye devredilmesinin yanı sıra Akkuyu Nükleer Santral projesinin de durdurulması istendi.
RAPORA SERT TEPKİ
Ankara ise rapora tepki gösterdi. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "AP Türkiye İlerleme Raporu’na son anda 1915 olayları ile ilgili daha önceki karara bir atıf ilave edildi. AP İlerleme Raporu’nu bu atıf nedeniyle Türkiye olarak kabul etmiyoruz. AB Daimi Temsilcimiz kendisine ulaştığında Raporu iade edecek. Türkiye, hiçbir tarihi ve hukuki mesnedi olmadan 1915 olaylarının "soykırım" olarak nitelendirilmesini kabul etmemiştir ve etmeyecektir" denildi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER