Siyaset

Kurtulmuş'tan Türkiye aleyhindeki manşetlere tepki

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Avrupa'daki gazetelerin Türkiye aleyhinde attığı manşetlere dair, "Yazıklar olsun. Bu, aslında Türkiye'de niçin anayasa referandumuna 'evet' denmesi, gerektiğinin en güzel izahlarından birisi." dedi. - Anadolu Ajansı

Kurtulmuş'tan Türkiye aleyhindeki manşetlere tepki
16-03-2017 00:47

MALATYA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa'daki gazetelerin Türkiye aleyhinde attığı gazete manşetlerine ilişkin, "Yazıklar olsun. Bu, aslında Türkiye'de niçin anayasa referandumuna 'evet' denmesi, niçin güçlü ve büyük Türkiye'nin önünün açılması gerektiğinin en güzel izahlarından birisidir." dedi.

Kurtulmuş, AK Parti Malatya İl Başkanlığı tarafından Kongre ve Kültür Merkezinde, gençlerin oluşturduğu sivil tolum kuruluşlarıyla düzenlenen programda, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.

Anayasa değişikliğinin neden yapıldığı, yeni sistemin Türkiye'ye neler kazandıracağı konusunda açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, mevcut sistemin söylendiği gibi güçler ayrılığı prensibi üzerine değil, güçler çatışması prensibi üzerine oturduğunu ve sistemin vesayetçi ve çatışmacı olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, 1982 ve 1961 anayasalarının da çatışmalar üzerine kurulduğuna işaret ederek, kurum ve kuruluşlar arasındaki, siyasi aktörler arasındaki çatışmalara zaman zaman medyanın da dahil olduğunu, bu çatışmaları medyanın körüklediğini aktardı.

Kurtulmuş, "Bu anayasa değişikliğinin arkasındaki temel neden, artık darbeler olmasın artık kurumlar arasındaki çatışma olasın, milletin oylarıyla seçilen hükümetleri birtakım Ali Cengiz oyunlarıyla iş başından uzaklaştıran olağanüstü dönemler olmasın diyedir. Yani, çatışmacı, vesayetçi sistemi ortadan kaldırmak için bunu yapıyoruz." diye konuştu.

"Türkiye büyük ekonomik faturalar ödedi"

Kurtulmuş, mevcut sistemin, yönetimde çift başlılığa neden olduğunu, bunun ortadan kaldırılması için bu anayasa değişikliğinin halkın oyuna sunulduğunu dile getirdi.

Geçmiş dönemlerde cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında yaşanan krizlere ve buna bağlı olarak Türkiye'de oluşan sorunlara dikkati çeken Kurtulmuş, cumhurbaşkanı ve başbakanın olduğu hükümet modelinin, yönetimde çift başlılık doğuran sistemin Türkiye'ye hiç yaramadığını vurguladı.

Sistemin, siyasi istikrarsızlıklara ve ekonomik krizlere neden olduğuna değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin bütün tartışma ve krizlerde büyük ekonomik faturalar ödediğini, ekonomik krizler sonucu Türkiye'nin, "IMF'nin kapısında 25 milyon dolar için elli takla atan bir ülke" konumuna getirildiğini ifade etti.

Numan Kurtulmuş, anayasa değişikliğiyle, siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa son verileceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, anayasada değişikliği yapılacak maddeleri de katılımcılara anlattı.

"Bu gidişle tüm dünyaya Türkçe'yi de öğreteceğiz inşallah"

Türkiye'deki halk oylaması kampanyasına şimdi bir de davetsiz misafirlerin katıldığını, bunların da Avrupa'daki ülkeler ve Avrupalı siyasetçiler olduğunu belirten Kurtulmuş, İsviçre'deki bir gazetenin Türkçe olarak, "Erdoğan'ın diktatörlüğüne son vermek için hayır" manşeti attığını aktardı.

"Bu gidişle tüm dünyaya Türkçe'yi de öğreteceğiz inşallah" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Adama sormazlar mı, siz niye Türkiye'deki referanduma karışıyorsunuz? 'Evet' çıksa sana ne, 'hayır' çıksa sana ne? Etekleri tutuşmuş demek ki. 'Evet çok yüksek çıkıyor, aman hemen biz de hayır kampanyasına destek verelim' diyorlar. Hoş geldiniz. O zaman biraz gelin sokaklarda da dolaşın o gazetelerinizle millet de size cevabını versin."

Kurtulmuş, bugün de Almanya'daki Bild gazetesinin, "Türk siyasetçilerini, Erdoğan'ı Avrupa'da görmek istemiyoruz" şeklinde manşet attığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yazıklar olsun. Bu, aslında Türkiye'de niçin anayasa referandumuna 'evet' denmesinin, niçin güçlü ve büyük Türkiye'nin önünün açılması gerektiğinin en güzel izahlarından birisidir. Onlar artık sabredemiyorlar, güçlü ve büyük bir Türkiye görmek istemedikleri için, Ortadoğu ve dünyada oynanan oyunları bozacak büyük bir Türkiye görmek istemedikleri için, Türkiye'nin hızlı bir karar alan yönetime sahip olmasını istemiyorlar. İstiyorlar ki Türkiye, kısa süreli ve istikrarsız hükümetleriyle kendi içinde debelenip dursun, istiyorlar ki Türkiye'de darbe her zaman demokrasiye karşı bir tehdit olarak dursun. Şimdi bunları da gördükten sonra seçim kampanyasını daha bir aşk, azim ve kararlılıkla yapmalıyız."

Kurtulmuş, 16 Nisan'daki halk oylamasının büyük önem taşıdığını söyleyerek, yeni, güçlü, büyük Türkiye için vatandaşların "evet" diyeceğine inandığını kaydetti.

Muhabir: Ali Kemal Akan

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER