İSTANBUL
Hafta başında İtalya'daki referandum sonucunun siyasi belirsizliği artırdığı endişeleri ile satış baskısı altında kalan küresel piyasalarda, yatırımcıların pozisyonlarını yeniden ayarlamaları sonucu dolar, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kaybetti, tahvil piyasasına girişler de arttı. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yarın gerçekleştireceği toplantıda finans piyasalarındaki kayıpları sınırlayacak bir karar alacağı beklentilerinin gündeme gelmesi de tahvil piyasasındaki iyimserliği destekledi.
Öte yandan, ABD'de açıklanan makroekonomik veriler pozitif gelmeye devam etti ve ülkede fabrika siparişleri yüzde 2,7 artarak yaklaşık 1,5 yılın en güçlü yükselişini gösterdi. Dolar endeksi dün en düşük 99,984'ü gördükten sonra yükselişe geçerek günü 100,5 seviyesinden kapatırken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,39 seviyelerinde dengelendi. New York borsasında ise Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,18 artışla yeni bir kapanış rekoru kırarken, S&P 500 Endeksi yüzde 0,34 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 0,45 değer kazandı.
Analistler, ABD'de bugün veri akışının zayıf olduğunu, JOLTS açık iş sayısının takip edileceğini belirterek, Avrupa'dan gelecek veriler ile haber akışının piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.
Avrupa tarafında, İtalyan bankacılık sistemine yönelik endişelerin sürmesine karşın küresel piyasalardaki iyimser hava ve avro/dolar paritesinin 1,07'nin altına inmesi sonrasında hisse senedi piyasalarında yükseliş yaşandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,85 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,26 artarken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 4,15'lik kazanç elde etti.
Analistler, Almanya'da dün açıklanan pozitif fabrika siparişleri ve beklentiler doğrultusunda gelen Avro Bölgesi büyüme verilerinin yanı sıra avro/dolar paritesindeki düşüş ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin istifasının ertelenmesinin iyimserliği artırdığını ifade etti.
ECB'den para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ancak tahvil alım programının süresini uzatabileceği tahminlerinin gündeme geldiğini belirten analistler, bugün Almanya'da sanayi üretimi başta olmak üzere İngiltere ve İtalya'da açıklanacak verilerin takip edileceğini bildirdi.
Küresel piyasalardaki olumlu havayı devralan Asya piyasalarında ise Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0,6 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseldi.
Yurt içinde ise dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunda, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması, finansal istikrara dair risk oluşması gibi durumların kendileri için önemli olduğunu, bu durumlarda Merkez Bankasının kayıtsız kalmayacağını ve gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam edeceğini vurguladı.
TL'ye destek çağrılarına da değinen Çetinkaya, bu yaklaşımı TCMB olarak desteklediklerini söyledi. Çetinkaya ayrıca, son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantıları kapsamında tedbirlerin reel sektöre dönük şekilleneceğini, TCMB adımlarına dair oradan ilave bir bilgi gelmeyeceğini kaydetti.
Çetinkaya'nın sunumunun ardından, dolar/TL 3,54 seviyelerinden düşüşe geçerek 3,4318'i görürken, bugün 3,45 seviyelerinde dengelendi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de günü yüzde 2,49 yükselişle 75.433,34 puandan tamamladı.
Analistler, Çetinkaya'nın sunumunun ardından TL varlıklara ilginin arttığını, buna bağlı olarak TL'nin diğer para birimleri karşısında değer kazandığını, pay ve tahvil piyasalarında ise alımların güçlendiğini ifade etti.
Son bir haftadır genel olarak diğer para birimlerinden negatif ayrışan TL'nin dün bu farkı kapatmaya çalıştığına, EKK kararlarına yönelik beklentilerin de kurdaki gevşemede etkili olduğuna işaret eden analistler, BIST 100 endeksinin ise döviz kurları ve faizlerdeki düşüşten destek bulduğunu kaydetti.
Muhabir: Belgin Yakışan
dikGAZETE.com