Siyaset

Kurbağalıdere'de koku ve kabarcıklar azaldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma sürecinin ve kolektör inşaatının devam ettiği Kurbağalıdere’de dip ve yüzey temizleme çalışmalarında da önemli mesafe alındı. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap Kurbağalıdere'de koku ve kabarcıklar azaldı - Fot

Kurbağalıdere'de koku ve kabarcıklar azaldı
08-08-2015 02:34

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma sürecinin ve kolektör inşaatının devam ettiği Kurbağalıdere’de dip ve yüzey temizleme çalışmalarında da önemli mesafe alındı. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap Kurbağalıdere'de koku ve kabarcıklar azaldı - Foto Galeri

40 bin metreküp çamurun çıkartıldığı deredeki koku ve kabarcıklar büyük ölçüde azaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kadıköy-Maltepe-Ümraniye’deki derelerin aktığı geniş bir havza olan 67 kilometre uzunluğundaki Kurbağalıdere’nin temizlik çalışmalarında önemli mesafe aldı.

İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı, Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 24 saat kesintisiz yürüttüğü çalışmalar kapsamında bugüne kadar 40 bin metreküp çamur çıkartıldı. Dip ve yüzey temizliği çalışmaları sonucunda deredeki ağır koku ve kabarcıklar da büyük ölçüde azaldı.

Çalışmalarda UDH Bakanlığı’nın deniz dip tarama gemisi ile 4 adet dere içine girebilecek taşıma gemisi kullanılarak dip taraması yapılıyor. İstanbul İtfaiyesi’nin ahtapot adındaki aracı ve bacalı çamur taşıma kamyonları kullanılıyor. Ayrıca İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğüne ait 15 adet bacalı çamur kamyonu ve endüstriyel ekskavatörle 24 saat aralıksız dereden çamur çıkarılarak bertaraf ediliyor.

İstanbul İtfaiyesi ise, saatte 500 metreküplük pompası bulunan ahtapot isimli araçla dereye temiz su taşıyor. İSKİ de mevcut su alma yapılarının sayısını 3’ten 5’e çıkarttı. Dereden alınan pis sular bir hat vasıtasıyla İBB Moda arıtma tesisine gönderilerek temizleniyor.

Ayrıca dereye serilen bariyerle çöpler toplanıyor. 2 kıyı temizlik ekibi dere içinden ve bir deniz yüzeyi temizlik teknesi dere ağzından katı atıkları topluyor. Birimlerin koordineli olarak yaptığı bu çalışmalarla dere içinde ve dere ağzında yeterli derinliğe ulaşıp deniz suyu sirkülasyonunun arttırılması amaçlanıyor.

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıl önce başlattığı kolektör inşaatı da hızla devam ediyor. Havzanın atıkları nedeniyle kirlenen deredeki atıksuları metro tipi tünelle toplayarak arıtma tesisine ulaştıracak inşaatın ilk etabı yüzde 90 oranında tamamlandı. Kurbağalıdere’deki atıksular 2015 yılı sonuna kadar kontrol altına alınmış olacak.

Derenin bazı kesitlerinde ise genişletme çalışmaları sürüyor. Genişleme bölgelerindeki SİT alanları ve kamulaştırılacak araziler hukuki süreçleri uzatıyor. Binaların yakınlarında açık kazı çalışması yapılması ise güvenli olmuyor.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER