Çevre-Hayat

Kurbağaların 5 bin yıllık 'üreme göçü'

Kütahya'da her yıl ilkbahar mevsiminde çiftleşmek için gruplar halinde ormandan gölete göç eden kurbağalar, yolculuklarında birbirlerini sırtlarında taşıyor.

18-04-2017 15:07

KÜTAHYA 

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde her yıl ilkbahar mevsiminde çiftleşmek için gruplar halinde ormandan gölete göç eden kurbağalar, yolculuklarında birbirlerini sırtlarında taşıyor.

Bahar aylarında çiftleşme dönemi geldiğinde genellikle geceleri yollara dökülerek ormandan Palazoğlu Göleti'ne yolculuk yapan kurbağalar, bilim insanları kadar geçtikleri karayolunu kullanan sürücüleri de şaşırtıyor.

Birbirlerini sırtlarında taşıyan kurbağaların bu yolculuğuna Domaniç-İnegöl karayolunun Kocayayla mevkisinde her yıl ilkbaharın ortasından sonuna kadar rastlanıyor. Bu göç sırasında bazen kurbağaların üçü üst üste görülebiliyor.

Yolun karşısına geçmeye çalışan yüzlerce kurbağa ilginç görüntüler oluşturuyor. Bazıları ise geceleri fark edilmedikleri için araçlar altında ezilerek telef oluyor.

"Havalar ısınmaya başlayınca üremek için gölete hareket ediyorlar"

Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlileri Prof. Dr. Abdullah Hasbenli ve Doç. Dr. Mehmet Erkan Uzunhisarcıklı ile 40 biyoloji öğrencisi, bölgeye gelerek kurbağaların 5 bin yıllık olduğu belirtilen üreme göçünü inceledi.

Hasbenli, "İlkbaharda mart ayı itibarıyla havalar ısınmaya başlayınca üremek için gölete hareket ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Uzunhisarcıklı da "Yol geçtiği anda ekosistem ikiye parçalanmış oluyor. Bunun için yolun altından birkaç tünel açılarak kurbağaların diğer tarafa geçmesi sağlanabilir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER