Kültür Sanat

Kültürel miraslar bu müzede hayat buluyor

Ordu'nun Ünye ilçesindeki Yaşayan Kültürel Miras Müzesi'nde, geçmişe ait kültürel değerler, unutulmaya yüz tutmuş oyunlar, masallar ve türküler, ziyaretçilere interaktif etkinliklerle tanıtılıyor. - Anadolu Ajansı

Kültürel miraslar bu müzede hayat buluyor
18-05-2017 16:37

ORDU - HACER ÖZTÜRK

Ordu'da, Ünye Belediyesi bünyesindeki Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, ziyaretçilerini uygulamalı olarak adeta geçmişte yolculuğa çıkarıyor.

Yaklaşık 8 aydır faaliyette olan müzede geçmişte kullanılan eşyalar sergilenirken, ziyaretçilere unutulmaya yüz tutmuş gelenek görenekler, oyunlar ve masallar anlatılıyor.

Müzenin bahçesinde dokuz taş, seksek, halka geçirme gibi eski çocuk oyunlarıyla karşılanan ve büyük küçük bu oyunların tadını çıkaran ziyaretçiler, ilk kattaki Ömer Çam Gösteri Sanatları Odası'nda geleneksel Türk tiyatrosu, orta oyunu, meddah, Hacivat ile Karagöz, kukla gösterisi gibi etkinlikleri hem izleme hem de katılma imkanı buluyor.

Müzenin 2'nci katına, bakır bir tencere içinden çektikleri yöresel bilmecenin cevabını bildikten sonra çıkarılan ziyaretçilere, burada ise yöresel türkülerin hikayelerinin yanı sıra çocuk masalları anlatılıyor.

Müzenin eskiden diğer müzeler gibi olduğunu dile getiren Çamyar, "Yani klasik müzeler gibi insanlar gelir, buradaki eşyalara bakar ve giderdi. Biz yaklaşık 8 ay önce müzemizi Yaşatan Kültürel Miras Müzesi haline getirdik. Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Türkiye'de 3 tane var, bu nitelikte ise Türkiye'de tek." dedi.

Ahmet Çamyar, müzede, Ünye ve Osmanlı kültüründe günlük ve sosyal yaşamda kullandığı öğelerin canlı izlenebilme imkanı olduğuna işaret ederek, "İnsanlar buraya geldiklerinde, çocukluklarında oynadıkları oyunlar, dinledikleri maniler, ninniler, atasözleri, deyimlerle karşılaşıyor. Burada yaklaşık 2 saate yakın hoşça zaman geçiriyorlar. Müzenin içindeki eşyalara dokunma fırsatları var. Kendileri onları yaşayarak 250 yıllık geçmişi öğrenmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

Müzede oluşturulan bölümlerle kent tarihinde önemli yeri olan değerlerin tanıtıldığını dile getiren Çamyar, bu özelliği nedeniyle müzeye yoğun ziyaretçi ilgisi olduğunu ifade etti.

Belediye Başkanı Çamyar, yaklaşık 8 ayda 15 bine yakın kişinin müzeyi ziyaret ettiğine dikkati çekerek, Ünye'yi ziyaret eden herkese 2-3 saatlerini ayırıp müzeyi gezmelerini önerdi.

"Eski ile yeni arasında köprü vazifesi görüyor"

Müzesinin sorumlusu İhsan Akbulut ise müzenin 250 yıl önce kullanılan bir kaptanevi olduğunu kaydederek, müzenin her iki katında ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklere değindi.

Müzede geleneksel oyun ve oyuncak kültürünün de aktarıldığını anlatan Akbulut, "Bilyeli arabadan tutun da çember çevirmeye kadar eski oyunları ziyaretçilerimize öğretiyoruz." ifadesini kullandı.

İhsan Akbulut, Karadeniz'in yeşil altını olan fındığın da müzede oyunların içine dahil edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Müzenin mutfak kısmına geldikten sonra yine birkaç uygulamamız var. Mutfağa gelen her ziyaretçimiz fındık manisi çekiyor. Hem bu maniyi okuyor hem de fındığın tadına bakmış oluyor. Yine mutfakta Tük kahvesi geleneğinden bahsediyoruz. Deyimlerin, atasözlerinin hikayelerini anlatıyoruz. Eski ile yeni arasında köprü vazifesi görüyor müzemiz."

Müzeyi ailesiyle birlikte ziyaret eden Canan Kalafat, fırsat buldukça çocuklarını müzeye götürdüklerini dile getirerek, "Memleketimiz Ünye'ye tatil için geldik. Burada da müzenin aktif olduğunu gördük ve geldik. Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi çok eğlenceli. Çocuklarımız utangaç olmasına rağmen buraya hemen uyum sağladı." şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER