Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hiç kimse Türkiye’de içerideki siyasal tartışmalar içinde kriz doğacak beklentisi içinde olmasın. Seçim öncesinde böyle bir beklenti içine girecekler kesin olarak yanılacaklardır" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Amerikan dolarının değer kazanması ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına işaret ederek, "Önümüzdeki aylarda kriz olur bu kriz Türkiye’ye yansırsa bana da ekmek düşer diye düşünüyor. Eğer siz kriz akbabasıysanız, biz Anadolu’nun aslanlarıyız" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta dünyadaki küresel kriz dalgalarını görerek, New York’taki yatırımcı kuruluşlarla buluşmak üzere geniş kapsamlı toplantı yaptıklarını belirterek, Türkiye’nin ekonomik göstergelerin dünyanın diğer ülkeleriyle karşılaştırıldığında en sağlam göstergeler arasında yer aldığını ifade etti. Ekonomik gelişmeler hakkında bilgi veren Davutoğlu, bankacılık sektörünün sapasağlam olduğunu ve hiç kimsenin kriz peşinde koşmaması gerektiğini ifade etti. Önümüzdeki dönemde yeni istihdam ve teşvik paketlerinin açıklanacağını belirten Davutoğlu, gerekli tedbirlerin kriz gündeme düşmeden alınacağına işaret etti.
Enflasyonun büyük bir problem olduğunu söyleyen Davutoğlu, enflasyonun her ay düştüğünü ve önümüzdeki aylarda da düşmeye devam edeceğini kaydetti. Faizin de önümüzdeki dönemde daha da düşeceğini anlatan Davutoğlu, ekonominin sağlam ellerde olduğunu ve sağlam bir şekilde yola devam ettiğini dile getirdi. Ekonomik birimler arası koordinasyonun önemine dikkati çeken Davutoğlu, "Bugünlerde de bu konularda spekülasyon yapanlar söz konusu. Biz, AK Parti hükümetleri bir koalisyon hükümeti değiliz. Aldığımız kararları bir uzvun organik bütünlüğü içinde görevlerini işlevsel şekilde yerine getirerek devam ederiz. Merkez Bankası ile hükümet arasındaki ilişkiler bağlamında kimse herhangi bir sıkıntı, kriz beklemesin. Amerika’dan döner dönmez, Ankara’ya indim, Merkez Bankası Başkanımızla görüştüm. Merkez Bankası Başkanımız kendi değerlendirmeleri de aktardılar. Bugün de öğleden sonra genişletilmiş ekonomik koordinasyon kurulun topluyoruz. Bu küresel kriz ortamında alacağımız tedbirleri bir kez daha gözden geçireceğiz. Bakanlar Kurulu’nda da bu konuyu ele aldık. Hiç kimse Türkiye’de içerideki siyasal tartışmalar içinde kriz doğacak beklentisini beklemesin. Seçim öncesinde böyle bir beklenti içine girecekler kesin olarak yanılacaklardır" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin hiçbir sektöründe kriz beklentisi ve işaretinin olmadığını anlatan Davutoğlu, yapısal dönüşüm faaliyetleriyle kalıcı tedbirlerin alındığını ifade etti.
"EN ETKİN TEDBİRİ TÜRKİYE ALDI"
Ekonomi konusunda uluslararası alanda ortaya çıkan dalgalanmadan Türkiye’nin de etkilendiğini dile getiren Davutoğlu, "En etkin tedbiri alan da yine Türkiye olmuştur. Bir taraftan bu süreç yönetimini yaparken diğer taraftan da yapısal dönüşüm faaliyetlerimize, kalıcı tedbirlere ağırlık veriyoruz" dedi. Ekonominin ikinci hamle döneminde yapısal dönüşüm alanında atılacak adımların tek tek ele alındığını hatırlatan Davutoğlu, özellikle 25 yapısal dönüşüm programını kamuoyuyla paylaştığını söyledi. Davutoğlu, "New York temaslarında esas itibarıyla 25 yapısal dönüşüm programını yatırımcılarla paylaştım. Türkiye şu anda G-20 içinde yapısal dönüşüm programlarını ve bin 350 eylemi açıklayan tek ülke. Ocak ayında Londra’da, İsviçre’de yaptığım görüşmelerden sonra şimdi New York’ta yaptığım temaslardan sonra yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisinin artarak devam ettiğini görmekten büyük memnuniyet duydum" şeklinde konuştu.
"2003’TEN BU YANA GAP BÖLGESİNE 41,2 MİLYAR TL YATIRIM YAPTIK"
Bu çerçevede geçtiğimiz Pazar günü tarihi bir adım atarak GAP İkinci Eylem Planı’nı açıkladıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Bildiğiniz gibi 14 Şubat’ta DOKAP Eylem Planı’nı açıklamıştık. Şimdi GAP Eylem Planı’nı açıklamak suretiyle aslında bir taraftan günlük krizle mücadele ederken diğer taraftan uzun perspektifli vizyoner, kalkınma projelerimizi de kamuoyumuzla paylaştık. 2003’ten beri GAP bölgesine yaptığımız toplam yatırım 41,2 milyar TL ki bu terör ve şiddet ortamına rağmen yapılan yatırımdır. Bu bugünlerde tekrar GAP Bölgesi’ne dönük olarak eylem planı yapmamızın iki önemli boyutu var. Birincisi küresel ekonomik krizin etkileri dışında Türkiye içinde büyümeyi sağlamak, ikincisi de geçtiğimiz hafta ilan edilen silahları bırakma çağrısını da güçlendirecek ve Türkiye içinde ekonomik kalkınmayı sağlamak suretiyle çözüm sürecini destek vermek. Demokrasi ile ekonomiyi ayırt etmek mümkün değildir. Kılıçdaroğlu’nun yanıldığı yer bu, zannediyor ki demokrasi ile ekonomi ayırt edilebilir, zannediyor ki bir gün demokrasiden ertesi gün ekonomiden bahsedilebilir. Aksine demokrasinin olmadığı yerde ekonomik kalkınma sürdürülebilir olamaz. Ekonomik kalkınmanın olmadığı yerde de demokrasi sağlam bir zeminde sürdürülemez. Demokrasi ve ekonomi birlikte yürür. Türkiye’nin en önemli ekonomik başarıları hep demokratik ortamın sağlandığı dönemlerde söz konusu olmuştur. Bunun da en çarpıcı örneği 12 yıllık AK Parti iktidarlarıdır. Kılıçdaroğlu’nun zihni hep parçalı olduğu için olaylara hiçbir zaman tek bir perspektifle bakamadığı için bu ayrımı yaparak aslında demokratik anlayışa da ekonomik kalkınma anlayışına da ihanet etmektedir" açıklamasında bulundu.
"AK PARTİ SÖZ VERDİ Mİ MUTLAKA YERİNE GETİRİR"
Başbakan Davutoğlu, GAP’a 2003 yılından bu yana ayrılan 41,2 milyar TL yatırım ödeneğinin 32,3 milyar TL’sinin 2008-2014 döneminde uygulandığını ve hayata geçirildiğini dile getirdi. Yeni teşvik sistemiyle son 2.5 yıl içerisinde 18,6 milyar TL’lik için yeni yatırım için belge düzenlendiğini açıklayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"İşte bu yeni yatırım rakamları ortaya çıktığı için 6-7 Ekim olaylarıyla bu kalkınma hamleleri durdurulmak istendi. Ama ona inat, bölgeye dönük olarak biz Mardin’den yeni GAP Planımızı ilan ederek bütün özel sektörümüzü de bu bölgeye yatırıma davet ettik. Bölgede sulamaya açılan alan 2002 yılında 199 bin hektar iken 2014 yılında 424 bin hektara ulaştı. Birinci GAP Eylem Planı’nın uygulamaya başladığımız 2008 yılından bu yana ek istihdam sağladığımız sayı 500 bin kişiye ulaştı. Birinci eylem planında yer alan sulama ana kanal inşaatlarının yüzde 92’sini bitirdik. Geri kalanı da bitmek üzere. Yani AK Parti söz verdi mi mutlaka yerine getirir. Bir plan ilan ettik mi o planı önümüze koyarız ve o planın her bir adımını önce millete sonra Allah’a hesap vereceğimiz bir karne olarak görürüz."
"TOPLAMDA 1 MİLYON HEKTAR ALANI SUYA KAVUŞTURACAĞIZ"
Geçtiğimiz pazar günü Mardin’de açıklanan ikinci eylem planına göre 26,7 milyar TL kamu yatırımı yapacaklarını dile getiren Davutoğlu, "Bu çerçevede ikinci eylem planında yer alan bazı hususları hem bölge halkımızla hem vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Çünkü GAP sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin değil sadece Türkiye’nin değil bütün Ortadoğu’nun ve hatta dünyanın en önemli kalkınma projelerinden biridir. Başarısı sadece Türkiye’nin değil Ortadoğu’nun da kaderini değiştirecek bir projedir. Bu ikinci eylem planında 651 bin hektar alanı sulamaya açacağız. Böyle toplamda 1 milyon hektar alanı suya kavuşturmuş olacağız. Bütün Mezopotamya Ovası, Fırat-Dicle arası tekrar bereketli dönemlerine kavuşmuş olacak.
362 kilometre ana kanal tamamlayacağız. Seracılık, tohumculuk, basınçlı sulama ve yeni teknoloji sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yerel ve geleneksel ürünlerin saptanması ve geliştirilmesi gibi alanlara öncelik vereceğiz. İhtiyaç duyulan illerde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kuracağız. Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz, Ilısu Barajı’nı en kısa zamanda tamamlayacağız, Cizre Barajı’nı özel sektör vasıtasıyla yapacağız. Mardin ve Şırnak doğalgaz boru hattı inşaatlarını tamamlayacağız. Bu benim özel önem verdiğim bir konu, GAP Bölgesi Turizm Master Planı’nda önerilen yeni projeleri hayata geçireceğiz. Biz de genellikle turizm, kıyı turizmi olarak bilinirdi, son 12 yılda AK Parti bu anlayışı değiştirdi. Emin olun, dünyanın kadim kültürler anlamında yaşayan en zengin şehirleri GAP Bölgemizdedir. Ama maalesef terör, güvenlik sorunları nedeniyle şu ana kadar GAP Bölgesi’nin Kapadokya, Ege, Antalya gibi bir çekim alanı haline gelmesini sağlayamamıştık" değerlendirmesinde bulundu.
"8 BİN 750 KİŞİLİK YURT KAPASİTESİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"
14 Şubat’ta Giresun’da açıkladığı DOKAP Eylem Planı’nda 2 bin kilometrelik yayla yollarının yapılmasını gündeme aldıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Bu yayla yollarını yani Karadeniz’in güzel yaylalarını birbirine bağlayan yollar, dünyanın en güzel ekolojik turizm hattıdır. Aynı şekilde Hatay’dan Gaziantep üzerinden Şanlıurfa, Mardin ve Van’a, Diyarbakır’a ulaşan kuşak da dünyanın en kadim kültürlerinin yaşadığı bütün medeniyetlerin beşiği olan bir bölgedir. Ben ne zaman Mardin’e gitsem bir hocanın huzurunda eğilmiş bir talebe gibi Mardin şehrinin önünde saatlerce tefekkür etsem azdır.
Bu Turizm Master Planı’yla hem Batı’da yaşayan vatandaşlarımız Doğu’yu keşfedecekler ve görecekler ki Bursa Ulu Camii’nde manevi atmosferle Diyarbakır Ulu Camii’ndeki manevi atmosfer arasında hiçbir fark yoktur ve nasıl Bursa Ulu Camii, Diyarbakır Ulu Camii’nde ayrılamazsa Bursalılar da Diyarbakırlılardan Doğu da Batı’dan Batı da Doğu’dan ayrılmayacaktır.
Yine GAP Bölgesi’nde okul öncesi eğitimde gerçek anlamda bir devrim yapmanın eşiğindeyiz. Okul öncesinde, ilköğretimde ve ortaöğretimde önümüzdeki 3 yıl içinde 17 bin 64 yeni derslik yapacağız. Her bir derslikte bundan sonra hem ders hem de kardeşlik öğretilecek, barış, demokrasi, tarihdaşlık öğretilecek. İşte yeni eğitim hamlemiz GAP Bölgesi’ne yeni bir zihniyeti beraberinde getirecek.
Yatırım programı kapsamında 4 bin 750 öğrencilik, kiralama yöntemiyle de 4 bin öğrencilik olmak üzere 8 bin 750 kişilik yurt kapasitesi gerçekleştireceğiz. Böylece bölgedeki gençlerimizin herhangi bir yanlış ele düşmesinin önüne geçmiş olacağız. Devlet hastanelerinde 2 bin 835, şehir hastanelerinde 5 bin 375 olmak üzere toplam 8 bin 210 adet yeni yatak kapasitesi oluşturacağız. Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa’da birer adet, Gaziantep de iki adet bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezi yapımını tamamlayacağız. Bizden önce tek bir ambulans alan illerdi burası, şimdi onlarca ambulans gerektiğinde helikopter ambulans bu illerimizin hizmetinde" açıklamasında bulundu.
"TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ASMA KÖPRÜSÜ NİSİBBİ KÖPRÜSÜ’NÜ YAKINDA AÇACAĞIZ"
11 gençlik merkezi, 40 spor tesisinin tamamlanacağını anlatan Davutoğlu, mevcut tesislerin de modernize edileceğini açıkladı. "Türkiye’nin üçüncü büyük asma köprüsü Nisibbi Köprüsü’nün yakında açacağız" diyen Davutoğlu, "Muhtelif standartlarda yaklaşık bin 700 kilometre yol yapacağız, bu yolların 857 kilometresi bölünmüş yol olacak. Bütün bu eylemlerle İnşallah GAP İkinci Eylem Planı sona erdiğinde bölgenin kaderi bir kez daha değişmiş olacak ve GAP ekonomik olarak da Türkiye standartlarını yakalayacak, siyasi ve kültürel olarak da ülkemizin bütünlenmesi ekonomi üzerinden sağlanmış olacak. Bu çerçevede bütün işçi dünyamız, yatırımcılarımızı bir kez daha bölgeye yatırıma davet ediyoruz. Bölgede terör eylemleri sona erdikçe, kamu düzeni sağlandıkça İnşallah yeni bir dönemin işaretleri de görülecektir" ifadelerini kullandı.
(İHA)