2014 yılında sadece 200 bin adet artan kredi kartı sayısı 2015’in ilk yarısında 800 bin adet arttı.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2015 yılı ilk altı aylık verileri açıklandı. BKM’nin açıkladığı verilere göre, 2014 yılında sadece 200 bin adet artan kredi kartı sayısı 2015’in ilk yarısında 800 bin adet arttı. Kartlı ödeme tutarının yüzde 7’lik kısmını oluşturan banka kartlarının, kartlı ödeme adedi içindeki payı ise yüzde 23 seviyesinde. Dolayısıyla artık her 4 kartlı ödemeden 1’inde banka kartları kullanılıyor. Banka kartı sayısı ise 110 milyon adedin üzerinde bulunuyor. Bunun sonucunda para üstü derdini ortadan kaldıran, zaman kazandıran ve üzerimizde nakit taşımamıza gerek kalmadan günlük hayatımızı sürdürmemizi sağlayan kartlarla ödemeler daha da yaygınlaştı. 2015 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 250 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu değer, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme olduğunu gösterdi. Banka kartları, özellikle düşük tutarlı ödemelerde tercih edilen bir ödeme aracı ve nakitsiz hayata giden yolda Türkiye’nin elindeki en önemli kozlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Kartlı ödeme tutarının yüzde 7’lik kısmını oluşturan banka kartlarının, kartlı ödeme adedi içindeki payı ise yüzde 23 seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla artık her 4 kartlı ödemeden 1’inde banka kartları kullanılıyor.
Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko kartlı ödeme sistemlerinde 2015 yılının ilk altı aylık dönemi verilerini değerlendirirken geleceğe yönelik şunları söyledi:
“Öncelikle, bankacılık sistemimizde kartlarla ilgili yaşanan düzenlemelerin etkisinde geçen 2014 yılından sonra, 2015 yılında toparlanma olduğunu görüyoruz. Kredi kartı ve banka kartı sayıları artarken kartlı ödemelerde yüzde 15 oranında büyüme gerçekleşti. Nakit kullanımının hala yoğun olduğu mikro ödemelerde ise banka kartı kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz. Bu veriler nakitsiz ödemelere giden yolda hızlanan değişimi ortaya koyuyor. Kayıt dışı ile mücadele ve nakitsiz hayata giden yolda kart kullanımının yaygınlaşmasını önemsiyoruz ve verileri olumlu buluyoruz”
Kartlı ödeme sistemlerinde kullanıcının hayatını kolaylaştıran teknolojik çözümlere ayrı bir parantez açan Dr. Soner Canko, “Türkiye, genç nüfusu ile teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden bir ülke. Teknolojideki dönüşüm doğrultusunda birçok alanda hayatı kolaylaştıran yeni uygulamalar kullanıma sunuluyor. Bu uygulamaların en yoğun olduğu sektörlerden biri olarak bankacılık öne çıkarken, kartlı ödeme sistemlerinde de basit, pratik ve katma değeri yüksek çok sayıda çözüm hayatımıza girdi. Temassız ödeme, internetten alışveriş, sadece cep telefonu numarası ile para gönderme, mağazalarda, restoranlarda ve akaryakıt istasyonlarında kartınızı çıkarmadan cep telefonu ile mobil ödeme gibi kullanıcıların hayatını kolaylaştıran birçok teknoloji Türkiye’de kullanıma sunuldu. Bu teknolojilerin en yenisi ise Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Kentkart ve Çanakkale Belediyesi işbirliği ile hayata geçirildi. Sistem sayesinde artık Çanakkale’deki toplu taşıma araçlarında yerli ve yabancı tüm temassız kartlar ile temassız ödeme yapılabiliyor. Bankalararası Kart Merkezi olarak nakitsiz ödemelerde geleceğin deneyimini bugünden yaşatmayı hedefliyoruz. Bu yüzden son dönemde sayısı artan ödeme çözümlerine yenilerinin ekleneceğini rahatlıkla söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
BKM verilerine göre ödenecek tutar düştükçe banka kartlarının kullanılma oranı daha artıyor. 2015 yılının ilk altı ayında 50 TL üzerindeki işlemlerde banka kartlarının kullanım oranı sadece yüzde 10 olurken, 20 TL ve altındaki mikro ödemelerde bu oran yüzde 33’e kadar yükseldi.
Nakitsiz yaşam yolunda bir diğer önemli ödeme yöntemi ise temassız teknolojisi olacak. Sadece temassız kartlarla değil, uyumlu akıllı telefonlarla da temassız ödeme yapılmasını sağlayan teknoloji sayesinde, 50 TL altındaki işlemlerde şifre girmeden hızlı ve basit biçimde ödeme yapılabiliyor. Toplu taşımada, marketlerde, cafelerde ve fast food restoranlarında hızla yaygınlaşan temassız teknolojisi ile uyumlu toplam kart sayısı 20 milyona yaklaştı. Temassız ödeme yapılabilen POS sayısı ise 2015 yılının ilk yarısında hızla arttı. 2014 sonunda 93 bin olan temassız POS sayısı, Haziran 2015 sonunda 154 bin adede yükseldi.
(İHA)