Sağlık

Kovid-19'un akciğerlere verdiği zarar tomografi görüntülerine yansıyor

Dünya genelinde 1 milyonu aşkın insanın yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de hastanelerde yaşam mücadelesi verdiği Kovid-19'a yakalananların tomografi görüntüleri, virüsün akciğerlere verdiği tahribatı ortaya koyuyor.

Kovid-19'un akciğerlere verdiği zarar tomografi görüntülerine yansıyor
04-10-2020 14:59


KORONAVÄ°RÜS HABERLERÄ°

A'DAN Z'YE KOVÄ°D-19 REHBERÄ°: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVÄ°RÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: BulaÅŸma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAÄžLIK BAKANLIÄžI VERÄ°LERÄ°: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu

AkciÄŸerlere verdiÄŸi tahribat nedeniyle solunum yetmezliÄŸi, nefes darlığı ve zatürreye neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) vücuda verdiÄŸi zarar, tomografi görüntüleriyle de ortaya konuluyor.

Tüm dünyanın mücadele ettiÄŸi Kovid-19 nedeniyle 1 milyonu aÅŸkın insan yaÅŸamını yitirdi, çok sayıda kiÅŸi de hastanelerde yaÅŸam mücadelesi veriyor.

Özellikle nefes darlığı ÅŸikayetiyle baÅŸvurduÄŸu hastanede akciÄŸer tutulumu olduÄŸu tespit edilen hastaların, tomografi görüntülerinde Kovid-19'un verdiÄŸi tahribat ortaya çıkıyor.

Görüntülerdeki beyazlıklarla Kovid-19'lu bir hastanın akciÄŸerindeki tutulumlar, iltihap birikmeleri ve organın yapısının bozukluÄŸu ortaya konuluyor. Normal hastaların ise akciÄŸerindeki elastik yapı dikkati çekiyor.

Elastik yapıya sahip akciÄŸerlerde Kovid-19 nedeniyle oluÅŸan tahribatlar sonucu zaman zaman organın kapasitesi küçüldüÄŸü için hasta iyileÅŸtikten sonra da nefes almakta güçlük çekip, yürümekte zorlanabiliyor.

"KonuÅŸurken bile yoruluyorlar"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nefes darlığıyla gelen hastanın akciÄŸerinde tutulum görebildiklerini belirterek, "Bu hastaların oksijen düzeyleri düÅŸüyor. Oksijen düÅŸmesinin getirdiÄŸi ciddi bir kaygı bozukluÄŸu ve nefes açlığı oluyor. En ufak hareket efor kapasitelerini sınırlıyor. Hastalar, daha çok yatağın içinde oturarak derin nefes almaya çalışıyor, konuÅŸurken bile yoruluyor." dedi.

Ä°leri düzeydeki hastaların yatağın içinde bile oksijensiz duramadığını dile getiren Çete, oksijen desteÄŸi verdiklerini, yüksek akış oksijen desteÄŸi için hastayı sırt üstü yatırdıklarını anlattı.

Akciğer dokusunda sertleşme ve yapısında bozulma olabiliyor

Çete, hastalara bazen de ventilatör desteÄŸi saÄŸladıklarını belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Elastik bir yapısı olan akciÄŸer dokusunda sertleÅŸme ve yapısında bozulma olabiliyor. Bu hastalık geçen yıl kasımda ortaya çıktı. Hastalarımızı daha bir yıl bile takip edemedik. Türkiye verilerini daha mart ayında aldık. Uzun dönemli etkilerini dünya bilmiyor ama bazı yayınlar ÅŸunu gösteriyor; Kovid-19 hastalığını kapan ve akciÄŸer tutulumu olan bazı bireylerde ileri dönemlerde fibrozis (akciÄŸer sertleÅŸmesi) dediÄŸimiz bir tablo oluÅŸuyor. AkciÄŸer dokusu elastik bir yapı, geniÅŸlemeye ve büzüÅŸmeye müsait bir organ. Koronavirüs nedeniyle akciÄŸerde fibrozis geliÅŸince büzüÅŸme ve geniÅŸleme olmuyor. Bu yüzden akciÄŸer kapasitesi ve kiÅŸinin efor kapasitesi azalıyor. Eski fonksiyonel kapasitelerine dönemiyorlar. Bu ne kadar hastada oluyor, niye bazılarında oluyor bunu henüz bilmiyoruz."

"Herkesin kurallara uyması gerekiyor"

Özellikle riskli grupların çok daha dikkatli olması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Yıldıray Çete, "Kronik hastalıkları olanlar, ileri yaÅŸtakiler, akciÄŸer hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar çok daha dikkat etmeli. Gerçekten kötü bir hastalık. Onun için herkesin kurallara uyması gerekiyor. Dış ortama daha az çıkmalı, sosyal mesafeyi korumalı, mutlaka dışarıda maske takılmalı." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER