Genel

Kovid-19'u atlatan 10 yaşındaki Yusuf: Bu hastalığın yaşı yok

Gaziantep'te yakalandığı Kovid-19'u atlatan 10 yaşındaki Yusuf, "Çocuklar kolay atlatıyor, diye bir şey yok. Herkes kolay da zor da atlatabilir. Bu hastalığın yaşı yok. Herkesin maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmesi gerekir." dedi.

Kovid-19'u atlatan 10 yaşındaki Yusuf: Bu hastalığın yaşı yok
26-10-2020 18:01

GAZÄ°ANTEP (AA) - Gaziantep'te yakalandıkları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığını yenen 24 ve 10 yaÅŸlarındaki iki kardeÅŸ, hastalığın gençler ve çocuklarda da ağır geçebileceÄŸini belirterek, herkesi tedbirli olmaya çağırdı.

10 yaşındaki Yusuf Alper AltunbaÅŸ, iki ay önce yüksek ateÅŸ ve boÄŸaz aÄŸrısı ÅŸikayetiyle ailesi tarafından Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Åžahinbey AraÅŸtırma ve Uygulama Hastanesine götürüldü.

Yapılan testin sonucu pozitif çıkan AltunbaÅŸ, semptomların ağır olmaması nedeniyle evinde karantinaya alındı.

Ä°lk günlerde yüksek ateÅŸ ve boÄŸaz aÄŸrıları devam eden AltunbaÅŸ, evde kullandığı ilaçların ardından Kovid-19'u atlattı.

AltunbaÅŸ'ın Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde öÄŸrenim gören 24 yaşındaki aÄŸabeyi Mehmet Emre AltunbaÅŸ da 9 Ekim'de baÅŸ ve boÄŸaz aÄŸrıları üzerine gittiÄŸi aynı hastanede, Kovid-19'a yakalandığını öÄŸrendi.

Karantinaya alınan genç, hastalığı, baÅŸ ve boÄŸaz aÄŸrıları yaÅŸadıktan sonra atlattı.

"Çocuklar kolay atlatıyor, diye bir ÅŸey yok"

10 yaşındaki Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığının ilk günlerinin zor geçtiÄŸini, baÅŸ ve boÄŸaz aÄŸrısının dayanılmaz hale geldiÄŸini söyledi.

Çocukların da maske, mesafe ve temizliÄŸe çok dikkat etmesi gerektiÄŸini vurgulayan AltunbaÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Çocuklar Kovid-19'u kolay atlatıyor, diye bir ÅŸey yok. Herkes kolay da zor da atlatabilir. Bu hastalığın yaşı, başı yok. Herkesin maske, mesafe ve temizliÄŸe dikkat etmesi gerekir. Anne ve babalar çocuklarınıza dikkat edin, çocuklarınızı maske takmaya zorlayın ve sizler de takın. Ben de entübe edilebilirdim, zor geçebilirdi benim için. Hastanede tedavi görmedim, evde karantinaya alındım. Yaşıtlarıma ÅŸunu söylemek istiyorum; ben kolay geçirdim ama sizler zor geçirebilirsiniz, o zaman maskenizi takın."

"Maskeyi kolunda ve boynunda taşımamak lazım"

Mehmet Emre AltunbaÅŸ da baÅŸ ve boÄŸaz aÄŸrılarının ardından kendisine destek tedavisinin uygulandığını, karantinadaki 9. gününde semptomlarının gerilediÄŸini anlattı.

Hastalığın 4. gününde koku almamaya baÅŸladığını ifade eden AltunbaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:

"Benim gibi ailesiyle yaÅŸayan bir insansanız ciddi anlamda dikkatli olmanız gerekiyor. Maskeyi kolunda ve boynunda taşımamak lazım. Maskeyi doÄŸru bir ÅŸekilde takmamız gerekiyor. Genellikle dışarıda yan yana geziliyor, bu yanlış bence. Gençlerde hastalığın hafif geçirdiÄŸi söylense de hastalıkta ağır geçen durumlar olabiliyor. Benimki o kadar deÄŸildi ama baÅŸ aÄŸrılarından bir süre sonra sıkılıyorsunuz. BaÅŸ aÄŸrısı basit bir semptom gibi gözükse de aslında hiç de kolay bir ÅŸey olmadığını görüyoruz. O yüzden yakalanmamak gerek. Özellikle maske, mesafe, hijyen kuralına çok dikkat etmek gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER