Genel

Kovid-19 sağlık çalışanlarının ruh sağlığını olumsuz etkiledi

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Çayır, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sağlık çalışanlarının ruh sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Kovid-19 sağlık çalışanlarının ruh sağlığını olumsuz etkiledi
13-11-2021 15:53

EDÄ°RNE (AA) - Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık DerneÄŸince (TAHUD) çevrim içi düzenlenen 20. Ulusal Aile HekimliÄŸi Kongresi'nde "Pandemide ruh saÄŸlığımız ne durumda" baÅŸlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Çayır, Kovid-19'un en çok etkilediÄŸi grupların başında saÄŸlık çalışanlarının geldiÄŸini ifade etti.

Çayır, dünya genelinde 60 milyondan fazla saÄŸlık çalışanı bulunduÄŸunu, saÄŸlıklı bir toplum için en kıymetli kaynağın saÄŸlık çalışanları olduÄŸunu dile getirdi.

SaÄŸlık sektörünün güvenlik ve saÄŸlık riski açısından en tehlikeli çalışma alanlarının başında geldiÄŸini belirten Çayır, salgın döneminde bu riskin daha çok arttığını vurguladı.

Çayır, salgın sürecinin saÄŸlık çalışanlarının mental saÄŸlığında problemler meydana getirdiÄŸine dikkati çekti.

Salgın döneminde yaÅŸanan sorunlar ve sıkıntıların saÄŸlık çalışanlarında duygusal deÄŸiÅŸikliklere yol açtığını aktaran Çayır, ÅŸunları kaydetti:

"Yapılan çalışmalar saÄŸlık çalışanlarının bu dönemde mental saÄŸlığının bozulduÄŸunu gösteriyor. SaÄŸlık çalışanlarında pandemide en çok bildirilen mental saÄŸlık sorunları anksiyete, depresyon, huzursuzluk, uyku problemleri ve somatik problemler oldu. En çok huzursuzluk, sıkıntı ve uyku problemleri pandemide bildirilen mental sorunlar. Yapılan bir baÅŸka çalışmaya göre pandemi döneminde 5 saÄŸlık çalışanından birinde depresyon ve anksiyete riskinin çok yüksek olduÄŸu, yine 5 saÄŸlık çalışanından ikisinde uyku problemleri olduÄŸu görülmüÅŸtür."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER