Genel

Kovid-19 aşısı yaptıranlara ayrıca grip aşısı önerisi

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Oğuztürk, Kovid-19 aşılarının gripten korumayacağına dikkati çekerek, "Bu anlamda Kovid-19 aşısı yaptıranların, gribe yakalanmamak için ayrıca grip aşısı yaptırması gerekiyor." dedi.

Kovid-19 aşısı yaptıranlara ayrıca grip aşısı önerisi
17-09-2021 15:27

ANKARA(AA) - Ankara Åžehir Hastanesi Acil Tıp KliniÄŸi EÄŸitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan OÄŸuztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grip ve Kovid-19 virüsünün bulaÅŸma yollarının aynı olduÄŸunun altını çizerek, maske, mesafe gibi tedbirlere uyumun azalmasının grip vakalarının da görülmesine yol açtığını söyledi.

AÄŸustosun ortasından itibaren grip vakalarıyla karşılaÅŸmaya baÅŸladıklarını aktaran OÄŸuztürk, havaların soÄŸumasıyla kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirildikçe grip vakalarında da artış görülebileceÄŸini belirtti.

OÄŸuztürk, özellikle riskli gruptaki kiÅŸilere grip aşısı olmaları tavsiyesinde bulunarak, "Grip, pandemi oluÅŸturmasa dahi özellikle kış aylarında her yaÅŸ grubu için tehdit oluÅŸturuyor. Tansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda, KOAH ve diÄŸer akciÄŸer hastalığı olan kiÅŸilerde, kanser hastalarında, bağışıklık sistemi yetersiz olan kiÅŸilerde grip hastalığı diÄŸer insanlara göre daha ölümcül olabiliyor. Bu anlamda 65 yaÅŸ üstü kronik hastalığı olanlar, hatta genç yaÅŸta dahi olsa bu tür problemleri olanlar grip aşısı yaptırırlarsa hastalığı hafif veya ÅŸikayetsiz olarak atlatabileceklerdir." ifadelerini kullandı.

Grip aşılarının ciddi bir yan etkisi olmadığını ve 6 aydan küçük bebekler dışında herkese yapılabileceÄŸini anlatan OÄŸuztürk, "Grip aşısını yaptırırken bazı kriterlere uymak gerekiyor. Yüksek ateÅŸli hastalığınızın olduÄŸu dönemde grip aşısı yaptırmamalısınız. Yumurta alerjiniz varsa yine grip aşısı yaptırmamalısınız." diye konuÅŸtu.

"Gribe yakalanmamak için aşı yaptırılmalı"

OÄŸuztürk, Kovid-19 aşısının gripten de koruyacağına iliÅŸkin düÅŸüncenin yanlış olduÄŸuna iÅŸaret ederek ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Kovid-19 hastalığı, etkeni koronavirüs dediÄŸimiz bir RNA virüsü, grip hastalığının etkeni ise influenza virüsü. Yani grip aşısı yaptıran kiÅŸi, Kovid-19 hastalığına karşı koruyuculuk kazanmadığı gibi Kovid-19 aşısı yaptıran kiÅŸi de gripten korunmayacaktır. Ä°kisi farklı virüslere karşı koruma saÄŸlayan aşılardır. Bu anlamda, Kovid-19 aşısı yaptıranların gribe yakalanmamak için ayrıca grip aşısı yaptırması gerekiyor."

"Yaklaşık 6-7 ay koruyuculuk sağlayacaktır"

Gribin kışın hızla yayıldığını aktaran OÄŸuztürk, "Ülkemizde ekim ayının ortasından itibaren, kasım ayı da dahil olmak üzere grip aşısı yaptırılabilir. Yaptırılan grip aşıları da yaklaşık 6-7 ay boyunca, grip mevsimi bitene kadar koruyuculuk saÄŸlayacaktır." dedi.

Prof. Dr. OÄŸuztürk, Kovid-19 ile grip aşılarının 10-15 gün arayla yaptırılması tavsiyesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER