Kolesterolün, insan hayatı için önemli bir faktör olduğunu ve insan vücudunda bütün hücre ve organlar için hayati fonksiyon olduğunu belirten İstanbul Bezmialem Vakıf Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, kolesterolsüz bir hayatın söz konusu olamayacağının altını çizdi.
LDL kolesterolün halk dilinde kötü kolesterol olarak bilindiğini belirten Prof. Dr. Taşan, LDL kolesterolün, total kolesterol içerisinde yükselmesi sonucunda koroner kalp hastalığı, iskemik kalp hastalığı, kalp krizi ve inme adı verilen felç olaylarına sebep olabileceğini söyledi.
LDL kolesterolün, hipertansiyonu şiddetlendirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Taşan, “Bu kolesterol aynı zamanda damar sertliğini ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla LDL kolesterolün yükselmesi, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarını yükseltebilir” dedi.
“LDL ARAŞTIRMASI, BİLİMSEL DEĞERİ YÜKSEK OLMAYAN BİR ARAŞTIRMADIR”
LDL Kolesterol ile ilgili yapılan çalışmanın sadece bir meta analizden ibaret olduğunu yani farklı amacı ve farklı materyal ve metodları olan çeşitli çalışmaların bir araya getirilmesi ile oluşturulan bir tarama çalışması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Taşan, araştırmanın bilimsel değerinin randomize kontrollü çalışmalara göre daha düşük olduğuna dikkat çekti. Araştırmanın sonuçlarına bakarak LDL kolesterolü yüksek olan insanların daha uzun yaşadığı sonucuna varmanın mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Taşan, “LDL kolesterol yüksekliğinin orta yaşta total ölümlerin yaklaşık 5’te birinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla LDL kolesterolün ileri yaşta yüksek olmasına bağlı olarak yaşamı uzattığını söylemek oldukça güç” şeklinde açıklamalarında bulundu.
“ÇALIŞMANIN ÖNEMLİ EKSİKLİKLERİ VAR”
Yapılan çalışmada önemli eksikliklerin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Taşan, “Öncelikle çalışmanın ilk aşamasında başlangıçtaki LDL kolesterol değerinin dikkate alınıp ardından yaşam-ölüm oranlarına bakıldığını görmekteyiz. Araştırmada LDL kolesterolü yüksek olan bu hastaların lipit düşürücü bir ilaç kullanıp kullanmadığı ya da diyete bağlı olarak LDL kolesterolün düşürülüp düşürmediği belli değil. Belki de araştırmaya katılan kişiler çeşitli tıbbi tedaviler aldılar. Bunun sonucunda LDL kolesterolü düştü ve bu insanlar daha uzun yaşadı. Araştırmada bu noktalara netlik kazandırılmamış.” dedi.
Prof. Dr. Taşan, araştırmadaki diğer eksikliği ise şöyle anlattı: “Kişilerin sadece LDL kolesterol yüksekliğine bakılması yeterli değil. Aynı zamanda kişinin genetik olarak aterosklerotik plak oluşumuna eğilimli olup olmadığı da oldukça önemlidir. Eğer sizin genetik olarak böyle bir eğiliminiz yoksa kolesterolünüz yüksek olsa bile uzun yaşamanız mümkün ya da tam tersi olarak kolesterolünüz düşükken kısa yaşamanız da mümkün. Bu genetik değişimlerin uzun yaşayan insanlarda ne şekilde olduğu da belli değil” diye konuştu.
“LDL KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNİN ÖMRÜ UZATTIĞI SONUCU, SADECE BİR SPEKÜLASYONDUR”
LDL kolesterol yüksekliğinin iskemik kalp hastalığına, koroner kalp hastalığına bağlı olan ölümlere ya da felç oluşumundan tek başına sorumlu tutulamayacağını ifade eden Prof. Dr. Taşan, “Kolesterol ile birlikte bazı ek faktörlerin de olması bu süreci hızlandırır. Örneğin kişilerin tansiyon yüksekliği, diğer taraftan diyabet hastalığı ya da obezite hastalıklarının olup olmadığı da ateroskleroz olayını şiddetlendirebilir.
Araştırma yapılan insanlarda bunların olup olmadığı bilinmiyor. Bu yüzden sadece bu çalışmaya bakarak LDL kolesterol yüksekliğinin ömrün uzamasına sebep olabileceği gibi bir varsayıma ulaşmak sadece bir spekülasyondur. Bilimsel değeri daha yüksek olan çalışmaların yapılması bu duruma daha çok ışık tutacaktır diye düşünüyorum” dedi.
“STATİN TEDAVİSİ, HASTALARDA ÖLÜM ORANLARINI DÜŞÜRÜYOR”
Son dönemde gündemde olan statin tedavisine de değinen Prof. Dr. Taşan, “Statin ilaçları, özellikle LDL kolesterolü düşüren ilaçlardır. Fakat bu ilaçlarla ilgili bilimsel değeri yüksek olan randomize kontrollü olan çalışmalar var. 2005 ve 2007 yılında yayınlanmış olan ciddi çalışmalar mevcut. Statin tedavisinin, kolesterol düzeyi ne olursa olsun iskemik kalp hastalığı, koroner kalp rahatsızlığı veya bypass tedavisi geçiren hastalarda kolesterolü düşürmesi nedeniyle ölüm oranlarını düşürdüğüne dair ciddi kanıtlar var. Dolayısıyla, ‘statin tedavisinin bu hastalarda uygulanmaması gerekir ve statin tedavisinin insanların yaşam sürelerine hiçbir etkisi yoktur demek’ yanlıştır.” dedi.
UZUN YAŞAMIN FORMÜLÜ!
Prof. Dr. Taşan, sadece kolesterole ve kolesterol gruplarına bakarak insanların kısa veya uzun yaşayacaklarını söylemenin mümkün olmadığını söyledi. Uzun yaşamanın sadece kolesterole bağlı olmadığının altını çizen Prof. Dr. Taşan, “Sizin düzenli egzersiz yapmanız, fazla kilo almamanız, eğer şeker hastalığınız varsa bunun kontrolünü çok iyi yaptırmış olmanız ve stresten uzak bir yaşam sürmeniz daha uzun yaşamanızı sağlayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.
dikGAZETE.com