Genel

Koruma altındaki 'kuş cenneti' dört mevsim misafirlerini ağırlıyor

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Ereğli Akgöl Sazlıkları, flamingo ve ak pelikan gibi göçmen kuşların yanı sıra yılın dört mevsimi bölgeyi yaşam alanı seçen onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Koruma altındaki 'kuş cenneti' dört mevsim misafirlerini ağırlıyor
16-12-2017 17:47

KONYA (AA) - Türkiye'nin en önemli sulak alanları arasında bulunan Konya'daki Ereğli Akgöl Sazlıkları, yıl boyu flamingo ve ak pelikan gibi göçmen kuşların yanı sıra bölgeyi yaşam alanı seçen onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Her yıl Anadolu'da "allı turna" olarak bilinen binlerce flamingonun geldiği sazlıklar, bugünlerde henüz sıcak bölgelere göç etmeyen flamingo kolonisini ağırlıyor.

Sazlıklar, doğasever ve fotoğraf tutkunu ziyaretçilerine de muhteşem güzellikler sunuyor.

Kuraklık ve kontrolsüz su kullanımı sonucu yaz aylarında büyük ölçüde kuruduğu için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca koruma altına alınan sazlıklarda, 2013'te DSİ tarafından başlatılan çalışmalarla 6 bin 700 metre uzunluğunda sedde ile yaklaşık 3 bin 430 dekar daimi sulak alan oluşturuldu.

Yağış rejimine göre 2014-2016 yıllarında İvriz Barajı'ndan 15 milyon metreküp, Ayrancı Barajı'ndan da 3 milyon metreküp su sazlıklara verildi. 2014 yılından itibaren rehabilitasyon çalışmalarının etkisini göstermesiyle birçok kuş türü, yeniden eski yuvalarına döndü.

Akgöl'ün durumunun bilimsel yönden incelenmesi amacıyla, TÜBİTAK desteğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından 2017 yılında başlatılan iki yıl süreli projede de çalışmalar sürüyor.

İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje sorumlusu Prof. Dr. Nebiye Kökbudak Musaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akgöl'ün uluslararası öneme sahip sulak alanlardan biri olduğunu söyledi.

Kuraklığın etkisiyle sazlıkların zamanla doğal sınırlarının küçüldüğünün tespit edildiğini belirten Musaoğlu, ''Meteoroloji Genel Müdürlüğü uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları incelendiğinde 1954'te 24 bin hektarlık sulak alanın 7 bin hektarı su tutar durumdayken 2000 yılında bin 857 hektar seviyesine düştüğü belirlendi. Haziran 2017 tarihli uydu görüntüleri neticesinde Akgöl'de yaklaşık 3 bin hektarlık sulak alan özelliği ve 360 hektarlık kısmının da su tutar vaziyette olduğunu gördük.'' diye konuştu.

Rehabilitasyon çalışmalarına bilimsel katkı sunulacak

İki üniversiteden araştırmacılarla yaklaşık 9 aydır zemin etüt, toprak ve su analizi, uydu görüntüleme, hava fotoğrafları ve coğrafi araştırmalar gibi değişik alanlarda çalışmalar yaptıklarını anlatan Musaoğlu, şöyle devam etti:

''Hazırlanan raporlar, Akgöl için yapılacak rehabilitasyon çalışmalarına bilimsel katkı yapacaktır. Anadolu'nun orta yerinde kuş göç yolu üzerinde bulunan Akgöl, bölge için olduğu kadar yaban hayatı ve göçmen kuşlar için de çok önemli bir yere sahip. Bilim insanları olarak bölgede yaşayanların daha bilinçli ve duyarlı olması için gayret sarf edeceğiz. Bir zamanlar ülkemizin en geniş sulak alanlarından biri olan ve kuş cenneti kimliği ile bilinen Akgöl Sazlıkları'nın korunmasına katkı sunmak için inceleme, toplantı, seminer ve çalıştaylar yapmaya devam edeceğiz.''

Bilim insanlarını umutlarından manzara

Musaoğlu, bölgede yaz aylarında yaptıkları incelemede gördükleri manzaranın kendilerini çok mutlu ettiğini ve umutlandırdığını dile getirdi.

"Yüzlerce flamingo gördük, onlarca kuş türü çeşitliliğine şahit olduk." diyen Musaoğlu, şunları söyledi:

"Balıkçıllar, yalı çapkını, yırtıcı ve ötücü kuşlar gördük. Göç mevsiminde de telli turna, ak pelikan gibi kuşların buraya geldiğini biliyoruz. Akgöl'ü besleyen kaynakların daha da zenginleştirilmesi ve rehabilite edilmesinin ekolojik dengeye daha olumlu etki yapacağı kanaatindeyiz.''

Ereğli Akgöl Sazlıkları Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği (ESKOD) Başkanı Nazım Kuştul da Akgöl'de başta flamingo olmak üzere ak pelikan, karabatak, alaca ve erguvani balıkçıl, kaşıkçı, balaban, Macar ördeği, dikkuyruk, bataklık kırlangıcı ve yalı çapkını gibi birçok kuş türünün görülebildiğini anlattı.

Muhabir: Yavuz Görür

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER