Sağlık

Koronavirüsü yenen Dr. Akpınar: Lokmaları yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz

Edirne'de koronavirüsü yenen 64 yaşındaki Dr. Akpınar, "Çiğnediğiniz lokmalar ha ağzınızda çamur çiğnemişsiniz ha köfte çiğnemişsiniz yutamıyorsunuz. Lokmaları yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz." dedi.

Koronavirüsü yenen Dr. Akpınar: Lokmaları yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz
26-10-2020 15:27

EDÄ°RNE (AA) - Edirne'de yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) yenen 64 yaşındaki Uzman Dr. Åževket Hüseyin Akpınar, AA muhabirine, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Dahiliye Bölümü'nde uzun yıllar görev yaptığını ve iki ay önce emekli olduÄŸunu söyledi. Koronavirüs ile mart ayının son haftasında tanıştıklarını, bir akÅŸam üÅŸüme ve titreme ile ateÅŸinin çıktığını anlatan Akpınar, gerekli kurallara çok dikkat etmesine raÄŸmen hastalığa yakalanmaktan kurtulamadığını dile getirdi.

Hasta olmadan önce eÅŸi ve iki oÄŸluyla evde izole olduklarını, aile fertlerinin ayrı odalarda yaÅŸadığını anlatan Akpınar, "Poliklinikte de tedbirlere uyuyordum. Muayene ettiÄŸim her hastadan sonra elimi yıkıyordum. PolikliniÄŸi havalandırmak için gerekli çabayı gösteriyordum. Maskemi sürekli takıyordum ona raÄŸmen bu bulaÅŸtırıcılığı çok yüksek olan virüsten kurtulamadım." dedi.

Hasta muayenelerinin ardından poliklinikte kimse olmadığı anlarda maskesini çıkardığını aktaran Akpınar, koronavirüse maskesini çıkardığında yakalandığını düÅŸündüÄŸünü ifade etti.

"Koronavirüsü ağır ÅŸekilde geçirdim"

Koronavirüse yakalanmasının ardından durumunun giderek ağırlaÅŸtığını ifade eden Akpınar, halsizlik nedeniyle artık ayaÄŸa bile zor kalkmaya baÅŸladığını belirtti.

EÅŸi ve çocuklarına hastalığı bulaÅŸtırmamak için ayrı odalarda izole olduklarını dile getiren Akpınar, "YemeÄŸim evimde odamın kapısına bırakılıyordu. Benim o yemeÄŸi alıp gelmem bile saatlerimi alıyor gibi hissediyordum. Sonra iÅŸtahım kayboldu, tat duyusunu kaybettim, koku alamamaya baÅŸladım. Nereyi koklasam koku alamıyordum. ÇiÄŸnediÄŸiniz lokmalar ha aÄŸzınızda çamur çiÄŸnemiÅŸsiniz ha köfte çiÄŸnemiÅŸsiniz yutamıyorsunuz. Yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz. Koronavirüsü ağır ÅŸekilde geçirdim." diye konuÅŸtu.

"Canlı canlı tabuta giriyorsunuz"

Hastalığın ilerlemesi sonucu bir gece saÄŸlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldığını belirten Akpınar, dış ortamla baÄŸlantıyı kesen, izole sedyeyle götürüldüÄŸü hastanede bir hafta yoÄŸun bakımda kaldığını söyledi. Hastaneye getirildiÄŸi sedyeyi tabuta benzeten Akpınar, "Hastayı dışarıyla tamamen izole eden, dışarıyla irtibatını kesen bir plastik balon diyelim onun içerisine girdik, fermuar çekildi. Canlı canlı tabuta giriyorsunuz." ifadelerini kullandı.

MeslektaÅŸlarına teÅŸekkür etti

Akpınar, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde iş arkadaşlarının kendisini bir ay boyunca tedavi ederek, sağlığına kavuşturduğunu kaydetti.

SaÄŸlığına kavuÅŸmasında büyük emekleri olan meslektaÅŸlarına teÅŸekkür eden Akpınar, daha sonra eÅŸi ve iki oÄŸlunun da koronavirüsü yenerek saÄŸlığına kavuÅŸtuÄŸunu söyledi.

Koronavirüsle mücadelede maske, hijyen ve sosyal mesafe kuralının çok önemli olduÄŸunu hatırlatan Akpınar, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Maske, el yıkama ve mesafe tedbir açısından çok önemli. En az bir, bir buçuk metre insanlarla mesafeyi saÄŸlayalım. Maskemizi takalım, maske karşılıklı takılınca koruyuculuÄŸu iki misline çıkıyor. Su ve sabundan kaçmamak lazım. Bu dönemde hiçbir ÅŸekilde elleri yüze sürmemek lazım. Bu hastalık damlacık enfeksiyonuyla geçiyor. Aksırık, tıksırık, öksürmeyle geçiyor ve bu saçılan damlacıkların kapalı ortamda kalmayla daha etkin hale geldiÄŸi belirlendi.

Çin'de bu konuyla ilgili bir çalışma yapıldı. Kovid'li hasta otobüse biniyor, o hastanın yanına oturmakla otobüsün en önünde ya da öbür ucunda oturmanın hastalığı kapma açısından hiçbir fark olmadığı gösterilmiÅŸ. Yani kapalı ortamda bulunmak ve mikrobun saçılmış olması bulaÅŸma açısından çok önemli ve dikkat edilmesi gerekli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER