ANKARA-Göksel Yıldırım
Son dönemde ortaya çıkan artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojilerinin yaygınlığı gün geçtikçe artıyor. Bu teknolojilerin sağladığı durumsal farkındalık risk ve maliyeti azaltarak verimi üst noktalara taşıyor.
Mevcut sistemlerin kabiliyetlerini artırmak için kullanılan yeni teknolojiler her alana uygulanabiliyor. Yeni teknolojilerin kalite ve verimini artırması hedeflenen sistemler, azalan risk ve maliyetle de gözlerin çevrildiği bir alan oluşturuyor.
Söz konusu teknolojiler, savaş harekat ve müşterek harekat merkezlerinde değişik seviyelerdeki personelin durumsal farkındalığını ve analiz yeteneğini üst seviyelere çıkartmak amacıyla da kullanılmaya başlanıyor.
Artırılmış gerçeklik, kullanıcıya gerçek ortamla sanal ortamı aynı anda birbirinin üzerine örtüştürülmüş halde gösterebiliyor. Yani gerçek dünya üzerinde sanal objeler görmek ve onlarla etkileşime geçmek artık mümkün oluyor. Sanal gerçeklik ise kullanıcılarına tamamen sanal bir dünya sunuyor. Kullanıcılar, sanal dünya içinde gezinerek etkileşimde bulunabiliyor.
HAVELSAN da yükselen bu teknolojileri silahlı kuvvetlerin kullanımına sunmak için projeler geliştiriyor. Prototip olarak tasarlanan C4ISR Holografik Durumsal Farkındalık (HoSA-C4ISR) Sistemi, başlatılan Ar-Ge projesinin ön çalışmalarını içeriyor.
Bu çalışmalarla, geleneksel taktik durum sergileme sistemlerinin 2 boyutlu görüntü kısıtlarını aşmak ve operatörler ile taktik komutanlar için savaş alanının durumsal farkındalığını artırmak hedefleniyor. HoSA Sistemi'nde kullanıcılar artırılmış gerçeklik gözlüğü takarak harekat bölgesinin taktiksel minyatür halini 3 boyutlu hologram olarak görürken, diğer yandan da coğrafi yeryüzü şekilleri, taktik temaslar ve temas verilerinin sergilendiği 2 boyutlu ekranları deneyimleyebiliyor.
Sistem, doğal el hareketleri aracılığıyla kontrol edilirken, kişiselleştirilmiş rol tabanlı içerik aracılığıyla birden çok kullanıcı birlikte gerçek ortamda aynı anda aynı yerde ve aynı hologramları görerek bunlarla etkileşime geçebiliyor.
Hareket sahası tüm unsurlarıyla canlanıyor
Sistemde, dost ve düşman olarak tanımlanan sahalar, ticari trafik, dost ve düşman savaş gemileri, uçaklar görüntülenebiliyor. Belirli bir hedef seçildiğinde, buna özel rota, sürat, yükseklik bilgilerine erişilebiliyor.
Seçilen hedefin silah ve sensör kapsama alanının görülmesi sayesinde taktik komutanlar, söz konusun hedefin kendilerini görüp görmediğini veya silah menzillerine girip girmediğini belirleyebiliyor. Muharebe ya da harekat sahasına ilişkin haritanın büyütülmesiyle daha ayrıntılı planlamalar yapmak da mümkün olabiliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com