Türkiye’nin tek Komünist Partili belediyesi Ovacık Belediye Başkanlığı tarafından 50 dönümlük arazi üzerine ilkbahar mevsiminde ekilen nohutların hasadı başladı.
Koyungölü köyü yazısı üzerinde ekili olan nohutları, gönüllü çalışan vatandaşlarla birlikte biçen Türkiye Komünist Partisi (TKP) Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, tarımsal çalışmaların belediye bünyesinde geçen yıl deneme amaçlı ilk defa yapıldığını söyledi.Başkan Maçoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılki tarımsal çalışmaların daha çok belediyeye yönelik yapıldığını dile getirdi. Başkan Maçoğlu, "Bu süreci bir önceki yıla göre biraz daha düşürdük, daralttık. Çünkü, halktan bir talep olmaya başladı. Daha çok üreticiyi destekleme kararı almıştık. Geçen yıla göre bir beş kata yakın üreticinin daha da fazlalaştığı, tohum ve mazot desteğiyle desteklendiği ve daha çok üreticiyi bu işin içine koyarak, belediye olarak bu işin içinden çıkmaya çalışıyoruz" dedi.
"Halk ve köylüyle birlikte iş yapıyoruz"
Bu yıl köylünün arazisine ekilen ürünler arasında barbunya, nohut ve fasulye olduğunu belirten Başkan Maçoğlu, "Buğday denemesi yaptık. Önümüzdeki dönemde biraz buğday ve hayvancılık üzerine bir çalışma olacağından kaynaklı daha çok halk ve köylüyle birlikte iş yapıyoruz. İstediğimiz düzeyde bir ürün elde ediyoruz. Mesela bir önceki senede nohut hasadıyla bu yılki nohut hasadı biraz daha farklı ve daha iyi. Öğreniyoruz, bir önceki yıla göre bu yıl daha da iyi öğrenmeye başladık. Yine fasulyeyi bir önceki yıla göre bu yıl daha profesyonel üretmeye başladık. Nohudun bir önceki yılla kıyaslama yaptığımızda, diğer ilçelere özellikle Nazmiye, Hozat ve Mazgirt’te de bir ve iki üreticiyi destekleme üzerine bir çalışma yaptık. Bunların gelirini bir önceki yıl tohum, mazot ve öğrenci bursunda; bir bölümünü de halka hediye olarak dağıttık" diye konuştu."Üretici için tohum ayarlayacağız"
Hasadı yapılan tarımsal ürünlerden elde edilen gelirin bir bölümünün geçen sene olduğu gibi bu yılda halka hediye olarak dağıtılacağını kaydeden Başkan Maçoğlu, "Bir sonraki yıl üretici için tohum ayarlayacağız. Birde önümüzdeki dönem hayvancılıkla ilgili çalışma yapacağımızdan kaynaklı bütçe oluşturmaya çalışıyoruz. Yine küçük bir bölümünü de bir önceki yıl, Onur Tarih Eğitim Vakfı üzerinden desteklediğimiz öğrencilere burs olarak verilecek" şeklinde konuştu."Toplumun bize karşı gönül bağı da gelişti"
Geçen yıl Ovacık’ta yapılan tarımsal çalışmalara yönelik diğer illerde yaşayan vatandaşların olumlu bakışını da değerlendiren Başkan Maçoğlu, "Toplumun bize karşı gönül bağı da gelişti. O gönül bağının ilerisine geçmeye başladık. Evet, ilk başta dayanışma ruhu, öğrenci desteği, burs açısından, eğitim açısından, tohum açısından önemliydi. Sonrasındaysa hakikaten üretilen gıdanın çok değerli olduğunu, daha çok lezzetli olduğu ve daha çok sağlıklı olduğu hissiyatı insanlarda uyandı. Dıştan içeriye doğru gerçekten de büyük bir sempati var. Adana’dan arkadaşlar geldi. Dışarıdan köylünün ürünlerine talep de çoğalmaya başladı. Ama, biz daha çok bunları birlikte hareket ettiğimiz, birlikte çalıştığımız kurumlarla, mail üzerinden de insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz "dedi."91 öğrenciye burs verdik"
Birçok iş adamı, akademisyen, öğretmen ve emekli vatandaşların desteği ile 91 öğrenciye burs verdiklerini de ifade eden Başkan Maçoğlu, şöyle devam etti:"Bu seneki burslar, geçen seneki gibi devam edecek. Onur Tarih Eğitim Vakfı üzerinden 74 öğrenciye burs veriyorduk. Bu öğrenciler arasından 14 tanesi mezun oldu. 60 öğrenci var. Bu sene konuşmalarımızla 10 öğrenciyi Onur Tarih Eğitim Vakfı’na vereceğiz. Birkaç şirket var. 10’ar öğrencide oraya vereceğiz. Bir 10 öğrenciye de bizim desteklerimizle ve toplamda otuz öğrenciye kadar burs vereceğiz. Tabi bu sene Ovacık’ta 30 öğrenci üniversiteyi kazanacak mı onu bilemiyoruz. Ama, ona yakın bir öğrenci grubu var. Hozat, Nazmiye ve Mazgirt’te tespit ettiğimiz bursa ihtiyacı olan birkaç öğrencimiz var. Onlarla da bir dayanışma içerisine gireceğiz