Çevre-Hayat

Kokoreç tezgahının 'sanatçı' ustası

Bursa'da yaşayan, bazı televizyon dizileri ve filmlerde rol alan, bir roman ile şiir albümü çıkaran Keremay Ata, seyyar tezgahta kokoreç satarak geçimini sağlıyor.

Kokoreç tezgahının 'sanatçı' ustası
02-12-2017 19:42

BURSA-Cem Şan

Çocukluk hayalini gerçekleştirerek sanatın bazı dallarında kendini gösterme imkanı bulan, şiir denemeleri ve roman yazarlığına oyunculuğu da ekleyen 43 yaşındaki Keremay Ata, kokoreç satarak hem geçimini geçimini sağlıyor hem de yeni projeleri için para biriktirmeye çalışıyor.

Trabzon'da doğan ve 15 yaşına kadar kaldığı bu kentte baba mesleği balıkçılıkla uğraşan, 1989 yılında ise ailesiyle Bursa'ya göç eden Ata, çocukluk idealini gerçekleştirmesini bir tesadüfe borçlu.

Keremay Ata, o yıllarda bir gün halden balık alırken aynı gün avlanmış olanların bazılarının hırpalanmış, bazılarının daha canlı olduğunu fark etti. Bunun nedenini sorunca da "Biri trol, diğeri ağ balığı." yanıtını aldı.

Merak edip trolle balık avlamanın nasıl yapıldığını araştırmaya başlayan Ata, bu tür avlanmanın deniz canlılarının nesillerini yok edici etkileri olduğunu öğrendi.

Trolle avcılığa karşı farkındalık oluşturmak için bu tür avlanmanın olduğu bir bölgeye gidip 9 ay balıkçılarla denize açılan Ata, trol avcılarının ilişkilerini, yaşam şekillerini takip edip, daha sonra bu yaşadıklarını kurgulayarak bir senaryo yazdı.

Senaryoyu birçok yapımcıya götüren ancak bol aksiyonlu ve yüksek bütçeli olduğu için destek bulamayan Ata, daha sonra bunu yurt dışındaki yapımcılara ulaştırmaya çalıştı. Ata, bunun için önce maliyeti 18 bin dolar olan uluslararası arenada geçerli bir patent alması gerektiğini öğrenince hayal kırıklığına uğradı.

İstenen parayı ödeyemeyince bir yıl uğraşıp senaryosunu "Trol" adıyla romana çeviren Keremay Ata, böylece ilk eserini yayımladı.

Ata, sonraki yıllarda şiir yazmaya ve şiir seslendirmeye başladı. Keremay Ata, ikisi babasına ait 11 eserden oluşan bir şiir albümü çıkardı. Albümünde 3 şarkı, 8 de şiir seslendiren Ata, belediyelerin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerde sahne aldı. Ayrıca Ata, bazı dizi ve sinema filmlerinde rol alarak oyunculuk da yaptı.

Son yıllarda sanat yaşantısından istediği kazancı elde edemeyen Ata, hem geçimini sağlamak hem de yeni projeleri için para biriktirmek amacıyla bir tezgah alıp Bursa'nın tarihi Heykel semtinde kokoreççiliğe başladı. Ata, "Sanat Kokoreç" adını verdiği tezgahında kitabını ve albümünü de sergiliyor, müşterilerine tanıtmaya çalışıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER