CHP Sözcüsü Haluk Koç, koalisyon müzakerelerine yönelik, "Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki tabloda da gereken açıklama yapılacak" dedi.
AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç sabah saatlerinde ön görüşme yaptı. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Koç, Suruç’ta yaşanan saldırıya yönelik, “Başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Ağır bir insanlık suçu terör, hangi amaçla yapılırsa yapılsın hiç bir meşru zemini olamayan rengi, dini, dili hiçbir şeyi makul olmayan bir karşılık olarak kabul edilemeyen bir maalesef yön var. Terörün bir başka yüzü de Adıyaman’da aynı gün ortaya çıktı. Bir uzman on başımız yine bir terör örgütünün saldırısı sonucu şehit verdik. Allah’tan rahmet diliyoruz, yakınlarımıza ve milletimize de başsağlığı diliyoruz” şeklinde konuştu.
Yaşanan olayların ardından Türkiye’de ulusal yas ilan edilmesi gerektiğini ifade eden Koç, “32 gencimizi meçhul bir terör saldırıda kaybeden bir Türkiye’de bu kaybettiğimiz gençleri anmak ve terörü lanetlemek adına mutlaka ulusal düzeyde bir yas ilan edilmesini ve gereğini ifade etmek istiyorum. CHP’nin tüm uyarılarına rağmen inatla aynı yanlış tercihlerin sürdürüldüğüne tanık olduk. İhtimam gösterilen bazı radikal grupların Türkiye’ye terörü bulaştırmasına neden olmuştur. Sınır güvenliğinin bilinçli olarak ortadan kaldırılması, belgelenen lojistik destek iddiaları bugün Türkiye topraklarını terörü hedef haline getirmiştir. ‘Rüzgar eken fırtına biçer’ deyimini doğrulayan gelişmeler yaşıyoruz. IŞİD terörü Türkiye’ye ithal edilmiş gözükmektedir” diye konuştu.
“BUGÜNKÜ TOPLANTIDA BİR YÖNTEM ÜZERİNE DURULDU”
Bugün sabah saatlerinde koalisyon çalışmaları kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile yaptığı ön görüşmeler üzerine açıklamalarda bulunan Koç, “Seçimin ilk gecesinden buyana vurguladığımız tablonun sahiplenmesine devam ediyoruz. CHP ülkeyi hükümetsiz bırakacak, bir çözümsüzlüğün adresi olmayacak tespitini seçim gecesi bu salonda sizlerle birlikte yapmıştık. Bugün ki toplantıda bir yöntem üzerine duruldu. Herhangi bir alt başlık değerlendirilmesi yapılmadı. Önümüzdeki günlerde genel başkanların bilgisi dahilin de temel ilkeleri, ana görüşme başlıklarını, demokratik kurum ve kurallarda oluşan aşınmaların nasıl giderileceğini, sosyal ve ekonomik politikalarda nelerin ortaklaşabileceğini ve dış politika konusunda nelerin masada bulunabileceğini alt başlıklar olarak değerlendirme kararı alındı. Bu müzakereler mutlaka bir koalisyonla sonuçlanacak değil” ifadelerini kullandı.
Koç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Güçlü bir hükümet kurma gereği ortada; hiçbir zaman 7 Haziran öncesi koşullara dönmemek şartıyla. CHP ülkeyi hükümetsiz bırakacak bir adres olmayacak" ifadelerini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile yapılan görüşmede yöntem üzerinde durulduğunu dile getiren Koç, "Hiçbir alt başlık ele alınmadı. 14 temel ilke belirledik. Bunlar koalisyon şartları değil, bir demokratik ülkede olmazsa olmaz şartlarıdır. Yöntem tartışmasında önümüzdeki günlerde oluşturulacak müzakere heyetleri, genel başkanların bilgisi dahilinde, temel ilkeler ana görüşme başlıkları, kurumlardaki yıpranmaların giderilmesi, sosyal konular ve dış politikalarda nelerin masada olacağı konusu ele alındı. Bu müzarekeler mutlaka koalisyon ile sonuçlanacak değil. Burada iyi niyet var. Geniş profilli, güçlü bir hükümet yapısıyla, uzun süreli bir hükümet yapısıyla Türkiye’nin önündeki sorunları aşma kararı alınabilir mi? bu sürecin sonrası geçilecek.”
Temel başlıkların altında da alt başlıkların olacağına işaret eden Koç, “Her alt başlık için uzlaşılan konular ayrıdır. Uzlaşılamayan konular sayın genel başkanların bilgilerine sunulur. Onlar yan yana geldiklerinde konu ile ilgili kararlar alınır. İyi niyetle bu süreci taşıyoruz. Hiçbir zaman kişisel parti çıkarlarımızı, ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunlar çerçevesinde ülkenin çıkarlarının önüne koymama sözümüzde duruyoruz” dedi.
Koç ayrıca yapılan müzakere süreçlerine ilişkin, "Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki tabloda gereken açıklama yapılacak” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Koç, genel başkanlar baş başa mı görüşecek? sorusuna, “Heyetler kendi aralarında görüşmelerini yapacaklar. Artık heyetlerle mi bir araya gelinir, yoksa iki sayın genel başkan bir arada değerlendirir o görüşmelerin alacağı şekle bağlı” diye cevapladı.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın meclis olağan üstü toplanması ile ilgili çağrısı sorulması üzerine Koç, daha öncede benzer süreçlerde meclisin toplanması için girişimlerde bulunulduğunu hatırlatarak, “Bu tür toplantılardan genellikle sonuç çıkmıyor. Gerçekçi olmamız lazım, yaşanan acı ortada. Yaşanan olayın temelinde dış politika tercihlerin yattığını ifade ettik. Bu sürecin düzelmesine karşı mesai harcanması bence daha doğru bir karardır” şeklinde cevapladı.
BAŞBAKAN’IN ÇAĞRISI
Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ’ortak deklarasyona imza atalım’ çağrına da cevap vererek, “Terörü hep beraber karşı çıkmamız lazım. Ama bunu doğuran nedenlerin üzerine de tespitler yapmamızı engelleyecek bir durum değil. Ben o konuya dikkat çekmek isterim” ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin ’Suruç’ta güvenlik zafiyeti konusunda MİT ağır bir şekilde eleştiriliyor. Bu konuda ki değerlendirmeniz nedir?’ sorusuna Koç, “Zafiyet ile ilgili sorumluluğu olanların açığa çıkartılması ve kovuşturulması artık güvenlik ve istihbarata be süreci takip etme sorumluluğunda kimler varsa muhataplığa da onlar oturuyorlar. Ülkenin en önemli istihbarat teşkilatının, ülkenin güvenliğini tehdit eden temel noktalara mesaisini yoğunlaştırması gerekirken ne yazık ki 7 Haziran’a kadar Türkiye’de mevcut iktidar partisine muhalif olan bir yapıların gözetilmesinden sorumlu bir istihbarat teşkilatı gibi çalışan bir örgütten bahsediyoruz. Adının önündeki milli ekine uygun bir davranma olgunluğuna, siyasi görev anlayışına mutlaka kavuşturulması gerekiyor” diye cevapladı.
Müzakereler kapsamında uzlaşma sağlanabileceğine dikkat çeken Koç, “Sanıyorum bir uzlaşma olabilir. Çünkü demokrasinin tarifi tektir. Ülkeden ülkeye demokrasi tarihi olmaz. Standarttı bulduğumuz zaman kimsenin buna itiraz edecek hakkı olmaz" şeklinde konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in istifası sorulması üzerine Koç, “İstifa dilekçesi bize ulaşmadı, zaman zaman siyasette bu tür davranışlar olabilir. Sayın Özkes değerli, çalışkan bir milletvekilimizdir. Anlık kızgınlık içerisinde verilen kararlar da kalıcı olmaz” cevabını verdi.
(İHA)