Dünya

Koalisyon bekleyen Avrupa ülkeleri hükümetsiz kaldı

Makedonya, Bulgaristan, Kuzey İrlanda ve Hollanda'da geçen aylarda yapılan genel seçimlerde, sandıklardan "koalisyon" çıkması, bu ülkelerde hükümetlerin hala kurulamamasına neden oldu. - Anadolu Ajansı

Koalisyon bekleyen Avrupa ülkeleri hükümetsiz kaldı
11-04-2017 16:27

SARAYBOSNA

Makedonya, Bulgaristan, Kuzey İrlanda ve Hollanda'da geçen aylarda yapılan genel seçimlerde, sandıklardan "koalisyon" çıkması, bu ülkelerde hükümetlerin hala kurulamamasına neden oldu.

Son dönemde derin bir siyasi kriz içinde olan Makedonya'da, 11 Aralık 2016'da yapılan erken genel seçimin ardından tam dört aydır hükümet kurulamadı.

Ülkede, uzun yıllardır süren siyasi krize Avrupa Birliği'nin (AB) arabulucu olmasıyla dört siyasi parti arasında imzalanan anlaşmanın maddelerinden biri olan erken genel seçimde, hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi koalisyon hükümeti seçeneğini doğurmuştu.

Seçimin az bir farkla kazananı İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) lideri ve eski Başbakan Nikola Gruevski, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilse de yapılan koalisyon görüşmeleri başarılı olmadı.

Gruevski'nin koalisyon görüşmelerindeki başarısızlığı, uzun yıllardır devam eden siyasi krizi daha da derinleştirdi.

Cumhurbaşkanı İvanov, Gruevski'nin kendisine öngörülen yasal süre içinde hükümeti kuramaması üzerine bu görevi mecliste çoğunluğu sağladığını kanıtlayana vereceğini açıkladı. Seçimde en fazla oy alan ikinci parti Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) lideri Zoran Zaev, hükümet kurmak için gerekli çoğunluğa sahip olduğunu gösteren milletvekili imzalarını İvanov'a sunsa da istediğini alamadı.

Zaev, mecliste temsil edilen üç Arnavut partisinin oluşturduğu platform ile hükümet kurmak için uzlaşsa da Makedonyalı Arnavutların haklarını savunan ve hükümette yer almak için birtakım şartlar öne süren bu Arnavut platformu ile yapılan ittifak Cumhurbaşkanı İvanov tarafından kabul edilmedi.

İvanov, Arnavut platformunun, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da resmiyet kazanması dolayısıyla "ithal" olduğunu savunurken, VMRO-DPMNE ise bu platformun anayasaya aykırı olduğunu ve ülkenin yeniden tanımlanmasına neden olabileceğini açıkladı. Makedon milliyetçisi VMRO-DPMNE, platformun talep ettiği Arnavutçanın ülke genelinde ikinci resmi dil olmasının, kendilerince kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Hiçbir siyasi partinin, tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişememesi nedeniyle üç Arnavut partinin kurduğu platform, koalisyon çalışmalarında kilit öneme sahip bulunuyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER