Gündem

KKTC'ye giden su konusunda gözler Ankara’da

Türkiye’den KKTC’ye deniz altından boruyla getirilen suyun yönetimi konusunda KKTC tarafından hazırlanan ileri istişare önerileri, yarın Ankara’da masaya yatırılacak.

KKTC'ye giden su konusunda gözler Ankara’da
08-02-2016 10:33

KKTC hükümetini temsilen Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, bu çerçevede temaslarda bulunacak. Tarafların uzlaşması halinde ortaya çıkacak hükümetler arası anlaşma, imza aşamasına gelecek. Maliye Bakanı Birikim Özgür ile Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali bu sabah Ankara’ya gitmek üzere adadan ayrılırken, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ise bu akşam Ankara’ya gidecek.

“MODELE SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ”
Ankara ziyareti öncesi Ercan Havalimanında devlet televizyonu BRT’ye konuşan KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, “Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği yasalarla uyumlu” olarak nitelendirdiği modele son şeklini vereceklerini söyledi.

Su konusunda bugüne kadar yaşanan sürece ilişkin bilgi veren Maliye Bakanı Birikim Özgür, projenin artık son aşamaya geldiğini vurguladı. Suyun dağıtımı konusunda kamu-özel ortaklığı şeklinde geliştirilen modelin detaylarına ilişkin iki ülke arasındaki istişarenin sürdüğünü kaydeden Birikim Özgür, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi (CTP-UBP) hükümetinin 7 Nisan 2015’te Türkiye’nin KKTC’ye sunduğu hükümetler arası anlaşma taslağı üzerindeki çalışmayı tamamlamasının ardından iki ülke teknik heyetlerinin 24-25 Aralık’ta anlaşmanın detaylarını konuştuğunu hatırlattı. Maliye Bakanı Özgür, ortaya çıkan metni imzalayacak olan Başbakan Ömer Kalyoncu’nun Türkiye’ye ileri istişare maksatlı öneri sunma ihtiyacı hissettiğini anımsatarak, hazırlanan önerilerin geçen hafta Türkiye’ye sunulduğunu, yarın ve salı günü yapılacak teknik heyet toplantılarında Türkiye’nin önerilere vereceği cevabı ele alacaklarını söyledi.

“SU BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE ÇEŞMELERDEN AKMAYA BAŞLAYACAK”
Maliye Bakanı Özgür, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projede artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını söyledi. Özgür, çok ciddi bir iş yükünün beklediğini belirterek şöyle konuştu: "Bunun bilincindeyiz. Teknik şartname hazırlanacak. Belediyelerle birlikte nerelerde ne gibi alt yapı yatırımlarının hayata geçirilmesi konusu kararlaştırılacak. Bir ihale süreci hayata geçirilecek. Bütün bunlar bizim hükümetimiz tarafından yürütülebilecek esaslı işlerdir diye bakıyoruz.”

ŞAHALİ: “HASSASİYETLERE ANLAYIŞLI DAVRANILIRSA…”
KKTC Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de, taraflar arasında karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu kaydederek, “Karşılıklı hassasiyetlere anlayışla davranıldığı noktada ben çözümsüz bir nokta olmayacağını düşünüyorum” dedi. Şahali, suyun bu süreçte daha çok evsel kullanımı ve belediyelerle ilişkisinin tartışıldığına işaret ederek, tarımsal amaçlı kullanımın da ele alınması gerektiğini söyledi. Şahali, tarımsal amaçlı kullanımın mümkün olabilmesi için mevcut kaynakların doğru yönetilmesi; suyun mevcut ve muhtemel tarımsal alanlarda en etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bakan Şahali, suyun yönetimine ve işletmesine bir bütün olarak yaklaşma zorunluluğu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’den gelen suyun işletmesi elbette önceliklidir ve buna bağlı olarak suyun yaratacağı etkiyle yerel su kaynaklarımızın geliştirilmesi ve kalitesinin artırılması çok daha büyük bir önem ifade ediyor. Çünkü yıllık 75 milyon metreküp su aslında KKTC’nin bugün için ihtiyaç duyduğunun üstünde bir su olarak değerlendirilir. Dolayısıyla hem evsel, hem de tarımsal kullanım için Türkiye’den gelen su yeterli olabilmektedir. Bu nedenle mevcut su kaynaklarımızın ıslahı ve geliştirilmesi ile ilgili çaba bu süreçte en az gelen suyun işletmesi kadar önem arz eder. Biz, bunu da bir bütün olarak ele alacağız ve ona göre çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

Türkiye’de yapacakları görüşmelerde karşılıklı hassasiyetlerin dikkate alınacağını kaydeden Şahali, bir sonuca ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Bakan Şahali, karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu söylemenin mümkün olduğunu anlatarak "Dolayısıyla karşılıklı hassasiyetlere anlayışla davranıldığı noktada ben çözümsüz bir nokta olmayacağını düşünüyorum ve son derece müsterihim. Umarım ki hem KKTC hem de TC halkı için son derece pozitif bir yeni işbirliği alanını teyit etmiş olacağız ve bu çerçevede KKTC’de yeni bir su iklimi oluşmuş olacak” dedi.

YARIN İLK GÖRÜŞME SAAT 10.00’DA
Yarın yapılacak ilk görüşme saat 10.00’da Maliye Bakanlığında olacak. Yapılacak teknik çalışmanın ardından toplantı öğle yemeğinde devam edecek. Heyet, akşam saatlerinde Türkiye’nin Kıbrıs işlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile yemekli toplantıda görüşecek. Salı günkü toplantı yarın yapılacak toplantıların performansına bağlı olarak netleşecek.

EMİR ABDURRAHMAN BULUT
 

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER