Dünya

'KKTC için Türkiye ile iş birliği büyük öneme sahiptir'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "KKTC için Türkiye ile iş birliği büyük öneme sahiptir. Ülkemizin her alanda gelişebilmesi için dünyadan haksız biçimde izole edilen Kıbrıslı Türklerin Türkiye'nin desteğine ihtiyacı olduğu açıktır." dedi.

'KKTC için Türkiye ile iş birliği büyük öneme sahiptir'
11-07-2018 06:02

LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, güçlü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğu Başkan Erdoğan'ı KKTC'de ağırlamaktan ve devlet geleneğini sürdürerek dost ve kardeş ülkeler olarak Azerbaycan ve KKTC'ye aynı gün içinde ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’de artık "yeni bir dönem" ve "yeni bir başlangıç" söz konusu olduğunu ifade eden Akıncı, bu yeni dönemin en başta Türkiye için hayırlı olmasını temennisini dile getirdi.

Tekirdağ'daki tren kazı

Tekirdağ’da meydana gelen ve 24 kişinin yaşamını yitirmesine, 120'den fazla kişinin de yaralanmasına neden olan elim tren kazasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Mustafa Akıncı, ölenlere Allah'tan rahmet, geride kalan ailelere de başsağlığı dileğinde bulundu.

Akıncı, iki ülke arasındaki ilişkilerin samimi duygulara dayandığını belirterek, "KKTC için Türkiye ile iş birliği büyük öneme sahiptir. Ülkemizin her alanda gelişebilmesi için dünyadan haksız biçimde izole edilen Kıbrıslı Türklerin Türkiye'nin desteğine ihtiyacı olduğu açıktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki yeni dönemde de iki ülke arasındaki iş birliği ortamının daha da gelişeceğine inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC'nin her alanda ayakları üzerinde durabileceği bir yapının oluşturulmasına yönelik ciddi ve planlı çalışmalar yapılmasının önemine işaret etti.

"Anadolu toprakları iş birliği kavşağına dönüşmektedir"

Akıncı, Türkiye'nin son yıllarda belirgin biçimde başarı elde ettiği alanlardan birinin de enerji konusundaki uluslararası derinliğe sahip projeleri ve hamleleri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Anadolu toprakları, bugün başta bu iki kıta olmak üzere tüm dünya için bir iş birliği kavşağına dönüşmektedir. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin açılışıyla yeni bir aşamaya gelen bu vizyon sayesinde doğal zenginliklerin çatışma değil iş birliği vesilesi yapılabileceği tüm dünyaya gösterilmiş oldu. Benim de hazır bulunduğum projenin Eskişehir'deki açılış töreninde belirttiğim gibi 'doğal kaynakları çatışma ve gerilim nedenine dönüştürmek yerine, barışçı iş birliği modelleri ile değerlendirmek yapılacak en doğru iştir'. Kıbrıs Adası açıklarında ve Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesinde de bu türden bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Ne yazık ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bugüne kadar bunun tam tersine hidrokarbon kaynaklarını bir gerilim unsuru haline getirmeyi tercih etmiştir. Kıbrıs dahil Doğu Akdeniz'deki doğalgaz zenginliklerini birleştirerek, en makul güzergah olan Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakletmek sadece ekonomik aklın gereğini yerine getirmek anlamına gelmeyecek, aynı zamanda bölgede geniş bir barış ve iş birliği alanı yaratacaktır."

"Doğu Akdeniz'deki haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu değildir"

Rum Yönetimi'nin Kıbrıslı Türklerin doğal kaynaklardaki haklarını görmezden geldiğini, paylaşım ve iş birliği ruhundan uzak bir tutumda ısrar ettiğini ifade eden Mustafa Akıncı, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, Türkiye'nin de desteği ile Doğu Akdeniz'deki haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu değildir. Temennim, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yanlışından bir an önce dönmesi ve ortak zenginlikle, ortak bir geleceğin kurulmasına fırsat yaratacak bir vizyon genişliğine kavuşmasıdır." şeklinde konuştu.

Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Kıbrıs'ta tarafların nabzını yoklaması için geçici misyonla Jane Holl Lute'u görevlendirdiğini anımsatarak, bu atamayı, sonuçsuz yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı olarak görmemek gerektiğini kaydetti.

"Kıbrıs Türk tarafı artık sonu gelmez bir müzakere sürecinin parçası olmayacaktır." diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

"Sonuç odaklı olmayan, ucu açık görüşmelerle bir yere varılamadığı artık anlaşılmış olmalıdır. 23 Temmuz günü adamıza gelmesi beklenen BM yetkilisi ile yapıcı bir ruhla samimi düşüncelerimizi paylaşacağız. Sorunların temel nedenlerini açıklıkla izah edeceğiz. Bu adada eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşanacak, refahın paylaşılacağı adil bir çözüm için katkı yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha duyuracağız. Dilerim ki Rum tarafı da makul ve gerçekçi olmayan tavırlarından vazgeçer ve yetki ve zenginliğin adil bir biçimde paylaşılmasını sağlayacak bir çözüme katkıda bulunur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetiminde Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi bundan sonra da yapıcı desteğinin devam edeceğine inandığını dile getiren Mustafa Akıncı, Türkiye'de başlayan yeni dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi bir noktaya gelmesini de temenni etti.

Muhabir: Murat Demirci

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER