Dünya

KKTC, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile-Yiğitler yoluna ilişkin açıklamasına tepki gösterdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Pile-Yiğitler yoluyla ilgili açıklamasında, yaşanan durumun çarpıtıldığını bildirdi.

KKTC, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile-Yiğitler yoluna ilişkin açıklamasına tepki gösterdi
22-08-2023 15:57
Lefkoşa

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Konseyin, tamamen insani amaçlar gözetilerek Pile'de yaşayan vatandaşların KKTC topraklarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yapımına başlanılan Pile-Yiğitler yoluyla ilgili talihsiz bir açıklama yaptığı ifade edildi. 25 yılı aşkın geçmişi bulunan projeyle ilgili KKTC yetkililerinin her zaman yapıcı bir tutum sergiledikleri ve işbirliği çağrılarında bulundukları belirtildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Rumların gayesi, Pile'nin tamamen bir Rum köyü olmasıKKTC: Pile-Yiğitler Yolu Projesi çalışmalarının durdurulması söz konusu değil

Başta BM olmak üzere ilgili kesimlerin yol yapımını eleştirmelerinin oldukça manidar bulunduğu belirtilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"BM Barış Gücü ve bazı ülkelerin konuya dair açıklamalarında olduğu gibi BM Güvenlik Konseyi açıklamasında da yaşanan durum çarpıtılmaktadır. BM Barış Gücü'nün adadaki başlıca görevi sükuneti sağlamaktır. Oysa ki 18 Ağustos'ta meydana gelen gerginlikte, Barış Gücü, asker ve araçları marifetiyle tamamen insani gerekçelerle geliştirilen, askeri bir amaç gütmeyen bir projeyi engellemeye çalışmış ve tahrik edici bir tutum sergilemiştir."