Gündem

Kızları okula kazandırabilmek için kapı kapı dolaşıyorlar

‘İlk Çare Eğitim Projesi’ kapsamında köy köy, kapı kapı gezerek okula devam etmeyen kız çocukları tespit edildi. Ailelerle görüşen proje ekibi, 40 kız çocuğunu eğitime kazandırdı.

Kızları okula kazandırabilmek için kapı kapı dolaşıyorlar
23-05-2016 15:09

Muş Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği’nin AB destekli ‘İlk Çare Eğitim’ projesi kapsamında 40 kız çocuğu eğitime kazandırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve Muş Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği tarafından yapılan ‘İlk Çare Eğitim Projesi’ kapsamında köy köy, kapı kapı gezerek okula devam etmeyen kız çocukları tespit edildi. 

Ailelerle görüşen proje ekibi, 40 kız çocuğunu eğitime kazandırdı. Merkeze bağlı Kırköy, Sungu ve Yeşilova beldelerinden eğitime kazandırılan kız çocuklarının sürekli aileleri ile görüşüp eğitimlerini takip ettiklerini belirten Proje Koordinatörü Kasım Avcı, çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 4 farklı pilot okulda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Avcı, “Kadın Emeği Değerlendirme Derneği olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteklediği Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığı’nın finanse etmiş olduğu proje kapsamında ‘İlk Çare Eğitim’ projesi olarak Muş ilinde Sungu beldesi, Kırköy beldesi ve Yeşilova beldesinde 4 farklı pilot okulda özellikle kız çocuklarının okullara kazandırılması için çalışmalarımız devam etmektedir. 

Bu kapsamda yaklaşık 40 kız çocuğunu okullara kazandırdık. Ziyaret ekiplerimiz, ailelerle birebir görüşmelerini devam ediyorlar. Aile ziyaret ekibine muhtarlar, imamlar, köy halkından ileri gelen kişiler, yerel yöneticiler, okul idareleri ve rehberlik öğretmenleri eşlik ediyorlar” dedi.

Proje kapsamında 400 aileyi dolaştıklarını kaydeden proje yürütücü uzmanı ve Rehber Öğretmen Yağmur Durgun da, “Muş KADEM Derneği’nin ‘İlk Çare Eğitim’ adında, kız çocuklarını okullaştırma adına yapılmış bir projesidir. Buradaki aileleri dolaşıp okullarda görüşmeler yapılarak okula gitmeyen kız çocuklarını okula göndermeye çalışıyoruz. Buradaki 4 yüz aileyi dolaştık, bu 4 yüz aileden yaklaşık 40 kız çocuğumuzu okula gönderdik. Bunun büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum, yani büyük bir proje hedefine ulaşmaya başladı. 

Bu yüzden büyük sevinç duymaktayız” ifadelerini kullandı. Ev ziyareti esnasında kız çocuklarının okuması gerektiğini ifade eden Behiye Akova (75) da, “Çocukları okutmak için, bende istiyordum okumak ama okuyamadım. İstiyorum ki kız çocukları hepsi okusun” ifadelerini kullandı. Eli kınalı gözü yaşlı olan kızların olduğunu ifade eden ve okula kazandırılan Eda Güler (15), “Abilerimiz ve ablalarımız KADEM’den gelmişler, kız çocuklarının okula devamı için, iyi ki de gelmişler. Bu proje bence Türkiye için çok yararlı olacak. Çünkü köylerde birçok kız öğrenci var, eli kınalı gözü yaşlı olan ve bunları okula kazandırmak benim açımdan ülkemiz adına çok yararlı bir şey olacağını düşünüyorum” dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER