Türkiye’de bulunan 452 kuş türünden 352’sinin yer aldığı ve kış döneminde ortalama 150 bin kuş popülasyonunun gözlemlendiği Anadolu’nun en büyük doğal yaşam alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti, Dünya Mirası Listesi’ne girmeye...
Türkiye’de bulunan 452 kuş türünden 352’sinin yer aldığı ve kış döneminde ortalama 150 bin kuş popülasyonunun gözlemlendiği Anadolu’nun en büyük doğal yaşama alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti, Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, uluslararası turizme kazandırılacak Kuş Cenneti’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’na (UNESCO) müracaat edeceklerini açıkladı. Tropik ormanlardan sonra biyolojik üretimin en yüksek olduğu ekosistemlerden olan sulak alanlar, dünyanın en önemli genetik rezervuarı olmasının yanında dünyadaki tüm türlerin yüzde 40’ını, tüm hayvan türlerinin ise yüzde 12’sini barındırıyor. Türkiye’de alanların yüzde 1,6’sını sulak alanlar oluşturuyor. 906 bin hektarlık 200 adet doğal gölden 12’si (179.482 hektar alan) Uluslararası Ramsar Sözleşmesi gereğince koruma altında. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’deki 198 sulak alandan 56’sı su kuşları, 4’ü balık, 16’sı ise hem su kuşları hem de balık kriterleri bakımından uluslararası öneme sahip.
GÖÇ YOLUNDA BULUNMASI ÖNEMİNİ DAHA DA ARTTIRIYOR...
Türkiye’nin, farklı ekolojik karakterdeki zengin sulak alan habitatlarından dünyadaki 4 ana kuş göç yolundan ikisine sahip olması, sulak alanların önemini daha da artırıyor. Bu göç yollarından bir tanesi de Kızılırmak Kuş Cenneti. Her yıl milyonlarca göçmen kuş, yılda iki kez Kızılırmak Deltası’nda konaklıyor. Yine yüz binlerce su kuşu, düzenli olarak burada kışlayıp, kuluçkaya yatıyor. Delta, pek çok kuş türünün neslini devam ettirebilmesi için yuva görevi görüyor. Bunun yanı sıra delta, dünyadaki endemik kuş türlerinin yüzde 90’ının yaşadığı 8 doğa harikasından bir tanesi olma özelliği taşıyor.